8
Tensiunea arteriala mica (valori tensionale sub 90/60 mmHg), cunoscuta ca si hipotensiune ( hTa), este deseori asimptomatica si nu necesita in mod special motive de ingrijorare. Insa daca tensiunea este mica si apar simptome neplacute, este posibil ca aceasta sa fie semnalul unor afectiuni.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute senzatii pe care le experimentam atunci cand avem hipotensiune:
-ameteala
-confuzie
-moleseala brusca
-senzatia de „ti se inmoaie picioarele”
-greata
-transpiratii
-palpitatii
-anemie
-deshidratare
-hiperglicemie
-sarcina
-carente de vitamine sau minerale
-reactii adverse la anumite medicamente (doar daca sunt mentionate in prospect sa fiind posibile)
Recomandari terapeutice:
Deshidratarea si anemia sunt cele mai frecvente cauze de hipotensiune.
De aceea este foarte importanta hidratarea corespunzatoare, consumul a 2-3 litri de apa pe zi, in perioadele de vara si 2 litri de apa pe zi in sezonul rece.
O alta recomandare este aceea de efectuare a analizelor sangvine bianual la recomandarea medicului.
Tensiunea arteriala mare, cunoscuta ca si hipertensiune este diagnosticata la valori peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta.
Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauza importanta de morbiditate si mortalitate in randul populatiei adulte.
Fiind o patologie atat de frecventa o sa discutam pe larg despre hipertensiunea arteriala.
Exista doua tipuri de hipertensiune arteriala:
– hipertensiune arteriala primara (esentiala)-> aceasta nu este determinata de o anumita cauza si apare de obicei, treptat odata cu inaintarea in varsta. Prin urmare, toate persoanele mai in varsta care au valori mari ale TA trebuie monitorizate atent.
– hipertensiune arteriala secundara -> apare de obicei brusc si este declansata de anumite probleme medicale precum:
-apnee in somn
-boli ale rinichilor si arterelor renale
-tumori ale glandelor suprarenale
-afectiuni cardiace
-diabet
-afectiuni ale glandei tiroide
-malformatii congenitale ale vaselor de sange
De asemenea, hipertensiunea poate sa apara in cazul consumului anumitor substante:
-alcool
-tutun
-droguri
-medicamente (analgezice, contraceptive orale, pastile pentru slabit)
Anumiti factori de risc predispun si ei la aparitia hipertensiunii arteriale:
-dieta bogata in sare
-obezitatea
-sedentarismul
-varsta ( hipertensiune esentiala apare de obicei la persoane peste 65 ani)
De cele mai multe ori, hipertensiunea este o afectiune care nu are simptome specifice, chiar si atunci cand valorile sunt periculos de mari.
In cazuri extreme pot aparea unele manifestari precum:
-dureri de cap (zona cefalica)
-hemoragie nazala (epistaxis anterior)
-respiratie dificila
-ameteala
Din pacate, atunci cand apar aceste simptome, sunt dovada clara ca tensiunea are valori foarte mari si pacientul poate fi in pericol.
Complicatiile care apar in urma unor valori foarte ridicate ale tensiunii arteriale, in lipsa unui tratament corespunzator sunt foarte periculoase.
Acestea includ:
-infarct miocardic acut
-accident vascular cerebral (hemoragic, ischemic sau tranzitor)
-anevrisme arteriale
-insuficienta cardiaca
-pierderea vederii
-tulburari cognitive si de memorie
Hipertensiunea se poate depista foarte usor, doar printr-un control medical care include verificarea tensiunii cu ajutorul unui aparat numit tensiometru. Aceasta manevra simpla si rapida poate fi facuta de un medic, dar si de catre pacient acasa. Persoanele care stiu ca sufera de hipertensiune trebuie sa aiba acasa un tensiometru, pentru o verificare regulata.
Tratamentul va incepe cu restrictii clare impuse de catre medic, care ii va cere pacientului sa inceapa un stil de viata sanatos prin:
-piederea in greutate (daca este necesar)
-renuntarea la alcool si fumat
-regim alimentar fara grasimi si fara sare
-evitarea oboselii si stresului
Factorul principal si cel mai frecvent pentru declansarea hipertensiunii prin valori tensionale constant crescute este stresul cotidian.
Job-ul, emotiile negative, agitatia, traficul etc, duc toate catre cresterea tensiunii arteriale.
Chiar daca nu ne dam seama, aceste lucruri afecteaza toate categoriile de varsta.
Dar sa nu uitam, Calivita vine in sprijinul nostru mereu.
Rhodiolin este un produs ce contine Rhodiola rosea, planta care ajuta organismul sa se adapteze schimbarilor si factorilor de stres.
Calmeaza si reduce stresul si efectele lui. In lipsa stresului, clar si valorile tensionale se mentin in limite normale, fara a mai avea salturi hipertensive pe fond emotional.
Un alt supliment alimentar foarte bine primit in aceasta patologie este Super Mega CoQ10. Este un aliat de baza in tratamentul afectiunilor cardiovasculare.
Coenzima Q10 este un antioxidant puternic, capabil sa anihileze reactiile radicalilor liberi si este implicata in producerea si stocarea energiei din organism.
La nivel de aparat cardiovascular este demonstrat ca previne si amelioreaza afectiuni precum insuficienta cardiaca, angina pectorala, cardioapatia sau ateroscleroza, dar si colesterolul si bineinteles hipertensiunea.
A se mentiona ca desi suplimentele alimentare au rezultate importante, nu inlocuiesc consultul medicului cardiolog si nici tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arteriala.
In cazul pacientilor in varsta apare necesitatea tratamentului medicamentos cu: diuretice, inhibitorii enzimei de conversie, sartani, beta-blocante, alfa-blocante si vasodilatatoare.
De obicei tratamentul include combinarea mai multor clase de medicamente, initial in doze mici, ulterior crescand dozele in functie de necesar. Tratamentul recomandat de medic trebuie luat constant, de regula toata viata. In caz contrar, valorile tensiunii pot scapa de sub control si sa apara complicatii grave.