Lifestyle

La sfarsit de an

La sfarsitul fiecarui an tragem linie si adunam. Incheiem socotelile cu anul care a trecut, ne facem planuri pentru cel ce va veni. Fiindca traditia si, de ce nu, rutina sunt vitale. Fara indoiala ca anul acesta a fost complet diferit de cei dinaintea lui. Pentru multi dintre noi, chiar dramatic. Daca pana acum pe 31 decembrie ne gandeam cu nostalgie la perioada pe care o incheiam si cu emotie si speranta la cea care urma, acum multi dintre noi privim in urma cu o amaraciune amestecata cu tristete si cu teama si neincredere spre viitor.

Insa un lucru e sigur la sfarsit de an: si aceasta perioada dificila va trece, cum trec toate. O sa ne intalnim si o sa ne imbratisam din nou. O sa stam de vorba fata in fata. O sa ne tinem de mana, o sa mergem in concedii si o sa cantam impreuna la petreceri. Probabil cu mult mai multa emotie si bucurie decat am facut-o vreodata. Dar cu siguranta nu vom uita anul acesta. Nu vom uita lectiile pe care acest an ne-a invatat. Unele sunt marunte, aparent neinsemnate, altele profunde.

Ce am invatat la sfarsit de an?

• Nu am putut petrece nici pe departe cat de mult timp ne-am fi dorit cu cei dragi. In loc sa ne vizitam parintii sau bunicii, i-am sunat sau ne-am intalnit pe skype. Poate ca am avut insa discutii mai lungi, cu mai mult miez decat in rarele ocazii cand ii vizitam. Asadar, prima lectie pe care am invatat-o a fost: Nu vom mai lasa sa treaca luni de zile ca sa ii vizitam pe cei pe care ii iubim. Nu vom mai cauta scuze ca nu avem timp sau suntem prea comozi. Nu vom mai lua de buna existenta lor. Nu se stie cat ii vom mai avea langa noi si ce ne rezerva viitorul.

• Ne-am temut pentru sanatatea noastra si a celor dragi. Multi dintre noi am contactat virusul sau cunoastem pe cineva care a fost pe patul de spital in perioada asta. Poate chiar izolat la domiciliu. Ne-am dat seama cat de importanta e sanatatea de-abia cand aceasta ne-a fost pusa tuturor in pericol. Lectia numarul doi: O sa avem mai multa grija de noi si de sanatatea noastra de acum incolo. O sa ne reamintim in fiecare moment ca e, intr-adevar, bunul nostru cel mai de pret.

• In lockdown, inchisi in casa, ne-am dat seama cat de mult inseamna miscarea. Cat de fericiti am fi sa ne putem plimba nestingheriti. Sa mergem la munte sau sa alergam jumatate de ora. Lectia numarul trei: O sa ne facem timp de excursii. Chiar si de plimbari sau de jogging, chiar daca urmeaza seria preferata la televizor. Miscarea in aer liber este benefica nu doar pentru corp, ci ne ajuta sa ne mentinem si echilibrul mental.

Mai mult decat atat...

• Tot in lockdown, fara posibilitatea de a iesi la restaurant, am redescoperit cartile de bucate si bucuria meselor in familie. Unii dintre noi am invatat sa gatim, altii ne-am perfectionat. Un lucru e sigur. Multi dintre noi am inceput sa fim atenti la ce mancam, sa citim etichetele produselor, sa ne alimentam sanatos. Lectia numarul patru: Vom pastra obiceiurile sanatoase deprinse in aceasta perioada. Vom incerca sa adunam cat mai des familia in jurul mesei, pentru ca doar impreuna mesele au gust cu adevarat.

• Am petrecut mult mai mult timp cu noi insine decat inainte, cand evitam in permanenta sa ramanem singuri cu gandurile noastre. Fiindca ne era probabil teama si nu voiam sa acceptam ca nu suntem cu adevarat persoanele care ne-am dori sa fim. Ca avem mult de lucru la noi insine. Nu a fost usor, dar cei care am mers pana la capat in aceasta confruntare am iesit mai intelepti si mai puternici. Lectia numarul cinci: Ne vom face timp pe viitor sa analizam unde gresim. Ce nu facem bine, pe ce drum trebuie sa o luam. Sa stam din cand in cand singuri cu noi insine, chiar daca ritmul vietii va deveni la un moment dat din nou haotic si accelerat.

Hai sa fim optimisti

Anul care vine poate semana cu cei de dinainte de 2020 sau ne poate rezerva mari surprize, ca cel pe care-l incheiem. Oricum ar fi, de noi depinde, intr-o mare masura, sa invatam lectiile pe care fiecare perioada ni le ofera, sa acceptam ce nu poate fi schimbat si sa avem curajul sa schimbam ce sta in puterea noastra.

Annemarie Sorescu-Marinkovic

autoare articol

Annemarie Sorescu-Marinkovic este antropolog si sociolingvist. Dupa studiile facute in Romania, s-a mutat in capitala Serbiei, unde locuieste si acum. Lucreaza la Institutul de Studii Balcanice din Belgrad, unde se ocupa cu studiul comunitatilor de limba romana din afara granitelor Romaniei. Mama a doua fetite, isi petrece cea mai mare parte a timpului veghindu-le pasii si descoperind lumea alaturi de ele. In rest, calatoreste prin satele de romani din Balcani, culege vorbe uitate si intelepciune si le transmite mai departe. Cand are un minut liber, citeste, alearga pe malul Dunarii sau face dulceata.