Toamna vine cu vitamine
Vitamina C
Vitamina C are numeroase efecte pozitive. Poate cel mai important este intarirea organismului pentru a evita contractarea racelii si gripei. Vitamina C ne sprijina organismul crescand capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile si virusii.
Cercetarile au demonstrat ca persoanele care consuma regulat cantitati ridicate de vitamina C prezinta simptome mai moderate si se recupereaza mai rapid in urma racelii decat restul. Aceste rezultate sprijina ideea consumului unor doze mari de vitamina C ca masura preventiva.
Vitamina D
S-a demonstrat ca vitamina D este un puternic stimulent al sistemului imuntar. Nici nu e de mirare ca se recomanda in prevenirea racelilor, dar si a altor infectii respiratorii. Se stie ca vitamina D poate sprijini sistemul de aparare al organismului.
Insa acesta nu este singurul mod in care vitamina D ne poate ajuta. Cand ne imbolnavim, organismul reactioneaza declansand inflamarea. Vitamina D reduce nivelul de substante inflamatorii.

Ai grija de sistemul tau imunitar
Zinc si seleniu
Dintre oligoelemente, zincul si seleniul sprijina cel mai bine sistemul imunitar. Un nivel adecvat de zinc in organism poate reduce capacitatea de reproducere a bacteriilor ce cauzeaza pneumonie, Acesta este probabil motivul pentru care s-a sugerat ca zincul joaca un rol important in recuperarea mai rapida in urma infectiilor respiratorii, si prezenta unor simptome mai putin accentuate.
In schimb, deficienta de zinc slabeste sistemul imunitar si are drept rezultat o crestere a riscului de infectii ale tractului respirator superior.
Seleniul este numit uneori si „pilula contraceptiva pentru virusuri”, deoarece impiedica replicarea si reproductia agentilor patogeni in organism.
Conform rezultatelor unui studiu despre epidemia de gripa, condus acum cativa ani, gripa a afectat mult mai multe persoane in tarile Europei care se confrunta cu un nivel general scazut de seleniu. Dat fiind faptul ca continutul de seleniu al solului si, prin urmare, al alimentelor a scazut considerabil in ultimele decenii, trebuie sa acordam o atentie sporita mentinerii unui nivel adecvat de seleniu în organism.
Extractele de plante sunt excelente in aceasta toamna
Socul negru
Mai multe studii stiintifice au descris capacitatea deosebita a socului negru de a ameliora simptomele gripei si a scurta durata acestei infectii virale. Mai mult, in combinatie cu echinaceea, socul negru poate intari sistemul imunitar si mecanismul de aparare al organismului, pentru ca acesta sa poata face fata virusului gripei.
Gheara matei
Gheara matei este o planta utilizata de mai mult de doua mii de ani in medicina populara in America de Sud, pe post de stimulant al sistemului imunitar si antiinflamator. Cercetarile recente au demonstrat ca este eficienta si impotriva H1N1, impiedicand replicatia virusului si dezvoltarea infectiei.
Quercetina
Quercetina este o flavonoida pe care o gasim in coaja fructelor si a legumelor. Are numeroase beneficii la adresa sanatatii. Dintre ele amintim: are excelente proprietati antioxidante si este un agent multilateral de aparare impotriva infectiilor. Sprijina si regleaza functia imunitara. In plus, poate reduce nivelul de citokine proinflamatorii, ajutand la prevenirea coagularii sanguine.
S-a demonstrat ca cei care au consumat cantitati ridicate de quercetina au prezentat, de regula, simptome mai usoare si s-au recuperat mai repede in urma infectiilor tractului respirator superior.
Consuma o cantitate suficienta de vitamine si minerale pentru a-ti proteja sistemul imunitar.
Acest articol a fost scris de...
