Minutul Calivita

Intrebari frecvente pe care le primesc medicii stomatologi

In spatele fiecarui zambet stralucitor, stau diverse intrebari care ii preocupa pe multi dintre noi. Medicul stomatolog Tatiana Butnariu primeste zilnic o varietate de intrebari, de la cele mai simple pana la cele mai complexe, legate de sanatatea orala. Curiozitati despre igiena dentara, proceduri dentare sau chiar subiecte legate de sanatatea dintilor

De ce am o respiratie urat mirositoare?

Halitoza orala este mirosul dezagreabil emanat din cavitatea bucala. Halitoza orala reprezinta o afectiune ce este cauzata de activitatea microflorei cavitatii bucale şi, în special, a germenilor patogeni anaerobi.
Rezolvarea problemelor stomatologice contribuie la eliminarea mirosului neplacut al respiratiei. Igiena corecta a cavitatii bucale este cel mai important factor de preventie al halenei.

Halitoza poate fi tratata și prevenita, însa pentru aceasta este nevoie de identificarea exacta a cauzelor și de respectarea recomandarilor medicilor specialisti.
Probioticele precum Probiobalance pot ajuta la restabilirea echilibrului microflorei intestinale si astfel pot fi un factor adjuvant in combaterea halitozei. 

De asemenea pentru o respiratie proaspata prin efectul sau alcalinizant recomand Liquid Chlorophyll.

De cate ori pe an ar trebui sa vin la igienizare?

Este indicat ca igienizarea sa se realizeze inainte de inceperea unui tratament stomatologic, apoi cu periodicitate la 3-6 luni in functie de situatie.

Cand ar trebui sa fie prima vizita la stomatolog a copilului?

Prima vizita la stomatolog a copilului ar trebuit sa fie imediat dupa eruptia primilor dinti de lapte, in jurul varstei de 6-12 luni.

Se pot efectua tratamente stomatologice persoanelor insarcinate?

Femeile insarcinate pot beneficia de tratamente stomatologice. Este totusi de preferat evitarea tratamentelor stomatologice invazive in primul si in ultimul trimestru de sarcina.

Ce este bruxismul si cum il putem preveni?

Bruxismul este o afectiune caracterizata prin scrasnitul, frecarea sau inclestarea dintilor. El poate fi diurn sau nocturn, iar principalul factor de risc in aparitia lui este stresul.

Prevenirea bruxismului poate fi realizata prin vizite regulate la stomatolog. De asemenea prin reducerea consumului de alcool si tutun. 

Se recomanda evitarea mestecarii gumei, deoarece acest obicei face ca muschii maxilarului sa devina incordati.

Cea mai importanta actiune este combaterea stresului. Fie prin psihoterapie, sport sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. 

Rhodiolin si Omega 3 concentrate sunt doua suplimente de la Calivita care imbunatatesc calitatea vietii prin restabilirea echilibrului emotional si prin protectia adusa sistemului nervos.

Care sunt primele semne ale parodontozei?

Primul semn al instalarii bolii parodontale este sangerarea gingivala, care apare la cea mai usoara atingere a gingiei cu periuta de dinti. In formele avansate de boala parodontala, gingia incepe sa se retraga, ulterior dintii devenind mobili.
Uneori pot aparea pungi parodontale la nivelul acestor dinti, iar daca tratamentul nu este instituit rapid se poate ajunge la piederea dintilor.

Radiografia dentara afecteaza organismul?

Radiografia dentara este cea care are doza cea mai mica de iradiere dintre toate testarile radiologice. Patru radiografii uzuale dentare sunt echivalentul unei doze de 0.005 mSv, iradiere similara unui zbor cu avionul, care dureaza 1-2 ore.

Maselele de minte se extrag?

Indicatia de extractie a maselelor de minte vine in functie de pozitia acestora pe arcada, spatial existent eruptiei normale, complicatiile produse de acestea si gradul de afectare carioasa.

Trebuie sa folosesc ata dentara sau irigatorul bucal?

Da! Ata dentara si irigatorul bucal sunt metode adjuvante de igienizare. Periuta dentara nu poate curata eficient in spatiile interdentare, de aceea apelam la una din variantele de mai sus pentru a indeparta placa bacteriana aflata intre dinti.

Cand schimbam periuta dentara?

Este recomandat sa fie schimbata la 3 luni, atat in cazul periutei manuale cat si in cazul celei electrice. Studiile au aratat ca aceste intervale de timp sunt cele propice in care se realizeaza un periaj eficient, apoi varful periilor incepe sa se toceasca, sa devina inactiv.

Acest articol a fost scris de...