Importanta exfolierii in lunile reci de iarna

by Moniq

Tocmai factorii prezentati mai sus sunt cei care sensibilizeaza foarte tare epidermul, fiind sezonul pielii uscate, crapate, rosii si iritate. Mai pot adauga aici inca un motiv, dusurile foarte fierbinti, care amplifica deshidratarea.

Ce se intampla la nivelul pielii in timpul iernii?

Trecerea de la frig la cald, vantul si umiditatea scazuta produc iritatie si inflamatie. Microcirculatia este si ea afectata. La frig, capilarele sunt constrictionate pentru a mentine temperatura corpului, apoi se dilata la caldura. Aceste fluctuatii produc roseata si, in timp, vase in panza de paianjen. 

Frictiunea hainelor groase afecteaza si ea bariera hidrolipidica, lasand pielea si mai vulnerabila.

Totodata, suntem tentati sa folosim mai putina crema hidratanta, pentru ca, sa recunoastem, ne este frig dupa dus si sarim peste aplicarea cremei reci, iar tot corpul este continuu acoperit de haine lungi. Exfolierea insa este o metoda minunata de a creste nivelul de hidratare al pielii, deoarece:

-stimuleaza reinnoirea celulelor, incurajeaza refacerea pielii, ajuta si microcirculatia prin masajul din timpul aplicarii.
-indeparteaza celulele moarte si scuamele, permitand astfel absorbtia mai buna a cremelor hidratante si a agentilor activi din compozitia produselor de skincare, dar si cresterea celulelor noi.
-curata eficient pielea, deblocheaza porii.
-este esentiala in cazul acneei (atat pe fata, cat si pe corp), a foliculitei si a „pielii de gaina”(keratosis pilaris).

Dar ce este exfolierea?

Ei bine, este procesul prin care indepartam celulele moarte de la suprafata pielii. Poate fi facuta prin produse cu componente granulare (scrub-uri), diverse dispozitive/ buretei/ perii – alcatuind exfolierea fizica, sau substante chimice specifice (exfolierea chimica). 

Trebuie evitata exfolierea cu ingrediente din casa (cafea, zahar etc), fiindca acestea pot fi extrem de agresive cu pielea si putem face mai mult rau, deshidratand si mai tare pielea. Eu voi prefera intotdeauna exfolierea chimica sau cu scrub-uri special concepute in acest sens. 

Cele 2 tipuri au acelasi scop, dar functioneaza in mod diferit.

Exfolierea fizica indeparteaza direct celulele moarte prin abraziune, iar cea chimica le dizolva. 

Cea fizica este preferata pentru corp, fiind eficienta, dar poate fi agresiva pentru fata. La nivelul tenului este de preferat sa folosim substante chimice speciale, printre care se numara acizii AHA (acid glicolic, lactic), BHA (acid salicilic), PHA, retinolul – cu multiple beneficii asupra tenului. Din aceasta categorie fac parte si exfoliantii enzimatici, care utilizeaza enzime derivate din fructe, destinate degradarii keratinei de la suprafata epidermei.

Daca vrei o piele hidratata, fina, exfolierea trebuie sa faca parte din rutina de ingrijire a tenului si a corpului, mai ales iarna si indiferent de tipul de piele. Da, chiar si pielea sensibila necesita exfoliere, dar mai rar si cu agenti chimici foarte blanzi. 

Cat de frecvent? Media este cam de 3-4 ori pe saptamana, cu exceptia pielii iritate si sensibile (de 1-2 ori).

Rutina de exfoliere

Un alt lucru de mentionat este ca ar fi cel mai bine sa exfoliem pielea seara, dupa curatarea prealabila a acesteia, pentru a nu o vulnerabiliza inainte sa iesim din casa. Dimineata, vom folosi SPF pe zonele expuse, chiar daca este iarna si innorat sau ploaie, mai ales atunci cand optam pentru exfoliantii chimici.

Va las aici rutina de exfoliere in cativa pasi simpli:

Pasul 1 – umezirea pielii.
Pasul 2 – indepartarea murdariei si a uleiurilor de pe piele cu un gel de dus bland pe corp sau cu demachiant. Foloseste un gel de curatare pentru ten (adesea, gelul de curatare poate contine si el agenti exfolianti si poate reprezenta in sine procesul de exfoliere, dar atentie, trebuie lasat 2-3 minute sa actioneze pe ten).
Pasul 3 – exfolierea propriu-zisa. Scrub-ul se maseaza direct cu mainile, prin miscari blande, circulare, pentru a nu leza pielea. Daca folosim buretei/ prosoape ude/ perii speciale, miscarile se vor face la fel de bland. Exfolierea nu trebuie sa fie dura, sa zgarie, sa lase rani, pielea nu trebuie sa se irite si sa ne usture dupa. Se maseaza 2 minute si se clateste cu apa.

Varianta de scrub este minunata pentru pielea corpului. Indeparteaza pe loc detritusurile si celulele moarte de la suprafata, iar pielea ramane imediat fina, catifelata si radianta, porii sunt deblocati, nuanta este uniformizata si mai avem un mare beneficiu – prevenirea si indepartarea firelor crescute sub piele, rezultate in urma epilarii.

Poti folosi un scrub in baza cremoasa, cum este OrganiCare Body Scrub, care nu numai ca exfoliaza, dar si hidrateaza, vitaminizeaza si calmeaza pielea. Are cateva ingrediente tare interesante, cum ar fi Aloe Vera, acidul hialuronic, untul de Shea, uleiul de masline, tarate de orez si frunze de maslin, astfel imbunatateste structura si aspectul pielii, lasand-o supla si pregatita de hidratare. Mai mult, vine cu o senzatie minunata de energizare prin aroma placuta de lavanda si portocala.

Pasul 4 – hidratarea, extrem de importanta, cu o crema/ lotiune cu ingrediente reparatoare, calmante, hidratante, emoliente. In acest sens, las ca recomandare OrganiCare Body Lotion, perfecta pentru orice moment al anului, ce contine aloe vera, ulei de masline, ulei din germeni de grau, lavanda, rozmarin si unt de Shea.

Ca sa tragem concluziile, exfolierea de 2-4 ori pe saptamana in timpul iernii iti va face pielea sa arate mult mai bine si sa se simta mai hidratata ca niciodata, devenind vibranta si stralucitoare indiferent de cat de frig e afara.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!