Categorii de acizi grasi
Acizii grasi sunt impartiti in 2 categorii: acizi grasi saturati si acizi grasi nesaturati.
Este cunoscut faptul ca acizii grasi saturati sunt daunatori pentru sanatate. Ei determina aparitia aterosclerozei, ceea ce va duce la probleme ale circulatiei sangvine, angina pectorala sau chiar a infarctului miocardic.

Acizii grasi nesaturati joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea creierului copiilor. In prevenirea bolilor cardiovasculare, au rol antiinflamator, scad riscul aparitiei bolilor autoimune, scad riscul de obezitate si riscul de aparitie al diabetului zaharat de tip II.
Cum ei nu pot fi sintetizati de catre organismul nostru, avem nevoie de surse externe de acizi grasi nesaturati. Acestia se gasesc atat in anumite alimente, cat si in suplimente pe baza de ulei de peste.
Acizii grasi nesaturati care joaca un rol important pentru sanatate sunt omega-3, omega-6 si omega-9.
Surse de acizi grasi nesaturati
Dintre acizii omega-3 prezinta o importanta majora: acidul α-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA).
In ziua de astazi este foarte important sa fim atenti la alimentatia noastra. Suntem tentati sa consumam cantitati mari de mancare procesata şi alimente bogate in zaharuri. Un stil de viata sanatos incepe cu o dieta sanatoasa si variata. Inca de la inceputul diversificarii alimentatiei este important sa introducem alimente cu valoare nutritionala de calitate.
Sunt importante alimentele bogate in fier, in vitamine si evident alimentele cu continut ridicat de omega-3.
Cateva surse de omega-3 ar fi: uleiurile vegetale (ulei de masline, ulei de floarea soarelui), uleiul de peste, fructe si legume (broccoli, avocado, spanac, alune, migdale), peste gras, fructe de mare (somon, sardine, midii, caviar) sau seminte de chia.
Beneficiile acizilor grasi nesaturati sunt multiple, jucand un rol important in dezvoltarea neurologica, in prevenirea bolilor cardiovasculare, a bolilor inflamatorii si in prevenirea obezitatii.

Beneficiile lor in dezvoltarea neurologica
Dupa cum am mentionat la inceputul acestui articol, acizii grasi nesaturati sunt componente majore ale creierului. Un aport corespunzator este esential pentru dezvoltarea cognitiva a bebelusilor si a copiilor. Chiar din viata intrauterina acestia ajuta la o dezvoltare corespunzatoare a sistemului nervos. Astfel femeile insarcinate, dar si femeile care alapteaza vor beneficia in urma unui aport corespunzator al acizilor grasi nesaturati.

S-a observat chiar si faptul ca femeile insarcinate care au un aport optim de acizi grasi nesaturati prezinta un risc mai scazut de nastere prematura.
Numeroase studii au demonstrat faptul ca copiii care au o dieta bogata in omega-3 prezinta o concentrare mai buna, o coordonare mana ochi mai buna si o cresterea a atentiei. Acestea au evidentiat si ca nivelul de omega-3 este mai scazut la copiii cu ADHD, observandu-se imbunatatiri in concentrarea acestora dupa administrarea uleiului de peste cu continut crescut de omega-3.
Protectori cardiovasculari si antiinflamatori puternici
Se cunoaste de mult timp efectul hipotrigliceridic si cardioprotector al acizilor grasi nesaturati.
Acestia determina cresterea LDL-colesterolului (“colesterolul bun”), scaderea HDL-colesterolului (“colesterolul rau”) si scaderea nivelului trigliceridelor.
Administrarea produselor pe bază de ulei de peste cu continut de DHA la copiii in familia carora se intalneste hiperlipidemia a determinat imbunatatirea elasticitatii endoteliului vascular, ceea ce ar putea preveni debutul precoce al aterosclerozei si implicit al bolilor coronariene.

Acizii grasi nesaturati sunt implicati in reactii antiinflamatorii. EPA si DHA suprima o serie de reactii inflamatorii, avand beneficii in anumite boli autoimune cat si in alte boli inflamatorii (Boala Crohn, Colita Ulcerativa, Artrita, Lupus, Psoriazis).
Beneficii in sindromul metabolic
Obezitatea este un aspect important al sindromului metabolic, asociat adesea cu inflamatia cronica. Este si un factor de risc important pentru diabetul zaharat de tip 2 si bolile cardiovasculare.
Studiile arata faptul ca un aport corespunzator de acizi grasi nesaturati previne aparitia obezitatii si implicit a diabetului zaharat de tip 2 si a bolilor cardiovasculare.
Surse optime de acizi grasi omega-3
Nordic Pure Omega 3 liquid este produs pe baza de ulei de peste cu un continut ridicat de DHA, fiind recomandat atat copiilor de peste 3 ani cat si femeilor insarcinate, dar si celor care alapteaza.
Recomand cu incredere administrarea produselor pe bază de ulei de peste la femeile insarcinate si la cele care alapteaza pentru dezvoltarea cognitiva optima a fatului, respectiv a sugarului. Aportul optim de omega-3 la copii ajuta la o dezvoltare corespunzatoare a creierului si la prevenirea bolilor coronariene, a bolilor inflamatorii, a obezitatii si a diabetului zaharat de tip 2.

Ceea ce mai apreciez la acest produs este faptul ca nu contine aditivi artificiali, conservanti, zahar sau alergeni precum gluten, lactoza sau proteine din lapte.
Cand vine vorba de sanatate, preventia e cea mai buna alegere. Daca putem, este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Totusi, pentru a putea preveni trebuie sa fim mereu informati, curiosi si nu in ultimul rand persistenti si fermi in legatura cu regulile pe care le stabilim pentru noi si familia noastra.
Surse bibliografice
1. Polyunsaturated Fatty Acids in Children, Ji-Hyuk Lee, Pediatr Gastroenterol Nutr , September 2013; pages 153–161.
2. Dietary n − 6 and n − 3 polyunsaturated fatty acids: From biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention, Gian Luigi Russo, Biochemical Pharmacology, March 2009, pages 937-946
3. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis, Tomoaki Ishihara et al, Int Immunol, August 2019, pages 559-567
4. Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update, J Nutr Biochem, February 2018, pages 1-16.
Acest articol a fost scris de...
