Sanatate Sfatul Specialistului

Impactul schimbarii orei asupra bioritmului si modalitati de gestionare

Vom da ceasurile inapoi in noaptea de sambata spre duminica, mai exact in noaptea de 28 spre 29 octombrie, cand ora 4:00 devine ora 3:00. Desi castigam o ora de somn in plus, aceasta practica ne influenteaza starea de sanatate. Multe dintre efectele schimbarii orei au loc din cauza modificarii rutinei de functionare a corpului uman, rutina care se repeta in cicluri de 24 de ore. Ritmul circadian este influentat de multi factori de mediu, precum expunerea la lumina si intuneric, si ne ajuta sa fim in stare de alerta pe parcursul zilei, sa simtim cand ne este foame sau ne anunta cand trebuie sa mancam si cand trebuie sa dormim

Cand se mentin programul de somn si mesele la aceleasi ore, organismul functioneaza ca un ceas. In caz contrar, apar perturbari de bioritm.

Somnul este esential pentru regenerarea si repararea tesuturilor noastre, pentru consolidarea memoriei si invatarii, pentru reglarea sistemului imunitar si pentru echilibrarea nivelului hormonal. 

In timpul somnului, organismul nostru are ocazia sa isi repare celulele si sa isi refaca energia, iar creierul are posibilitatea sa proceseze informatiile si sa consolideze amintirile.

De asemenea, somnul si odihna sunt esentiale pentru reglarea stresului si a echilibrului emotional. Lipsa somnului sau a odihnei adecvate poate duce la cresterea nivelului de stres, la dificultati de concentrare, la iritabilitate si la scaderea capacitatii noastre de a face fata situatiilor dificile.

De ce avem nevoie de un somn odihnitor?

Ritmul circadian este un concept important in domeniul biologiei si se refera la un ritm biologic intern care regleaza ciclul somn-veghe al corpului nostru intr-un mod regulat si predictibil. Acest ritm este influentat de factori interni si externi si are o perioada de aproximativ 24 de ore.

Organismul nostru are nevoie de somn si odihna pentru a sustine sanatatea sistemului cardiovascular. In timpul somnului, ritmul cardiac si tensiunea arteriala scad, permitand inimii sa se odihneasca si sa se recupereze. De asemenea, somnul adecvat ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de zahar in sange si la reglarea metabolismului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Natura intrinseca a organismului nostru de a cauta somn si odihna este esentiala pentru sanatatea si functionarea noastra optima. 

Prin acordarea atentiei necesare somnului si odihnei adecvate, ne putem asigura ca organismul nostru se reface si functioneaza intr-un mod sanatos si eficient.

Unul dintre factorii principali care influenteaza ritmul circadian este lumina

Celulele specializate din ochi, numite celule ganglionare cu melanopsina, detecteaza lumina si transmit semnale catre o regiune a creierului numita nucleul suprachiasmatic (NSC). 

NSC este considerat „ceasul intern” al corpului nostru si are rolul de a coordona si sincroniza diferitele procese biologice in functie de timpul zilei.

Atunci cand sunt expuse la lumina, celulele ganglionare cu melanopsina transmit semnale NSC-ului ca este. Acesta declanseaza eliberarea de substante chimice, cum ar fi cortizolul, care ne mentin treji si alerti. Pe de alta parte, in absenta luminii, NSC-ul declanseaza eliberarea de melatonina, un hormon care ne face sa ne simtim somnorosi si pregateste corpul pentru odihna.

Acest ciclu de eliberare si inhibare a substantelor chimice este ceea ce ne ajuta sa ne mentinem un program de somn regulat. 

Este important sa mentinem un program regulat de somn si sa acordam atentie factorilor care pot perturba ritmul circadian, cum ar fi expunerea excesiva la lumina inainte de culcare (ecranele de telefoane si computere), schimbarea brusca a fusului orar sau lucratul pe schimburi.

Prin intelegerea si respectarea acestui ritm, putem imbunatati calitatea somnului si sanatatea noastra generala.

Rutina de somn este un factor important

Formarea si consolidarea obisnuintei de a adormi si de a te trezi la aceeasi ora in fiecare zi implica un proces complex in organismul nostru si este influentata de mai multi factori, inclusiv ritmul circadian, obiceiurile si mediul in care ne aflam.

Corpul nostru are un ceas intern care regleaza ciclul somn-veghe si este programat sa functioneze intr-un anumit mod in functie de timpul zilei. 

Prin respectarea unui program regulat de somn, ne sincronizam ritmul circadian si ajutam organismul sa se pregateasca pentru somn si sa se trezeasca in mod natural la aceeasi ora in fiecare zi.

Obisnuinta de a adormi si de a te trezi la aceeasi ora in fiecare zi poate fi consolidata prin crearea unui mediu optim pentru somn. Un dormitor intunecat, linistit si confortabil, cu o temperatura potrivita, poate favoriza adormirea si mentinerea unui somn de calitate pe durata intregii nopti. 

Organismul nostru reactioneaza pozitiv la un program regulat de somn datorita proceselor biologice si hormonale care au loc in timpul somnului. Somnul regulat si suficient ajuta la eliberarea si reglarea hormonilor responsabili de regenerarea celulara, de consolidarea memoriei si de echilibrarea starii de spirit. 

De asemenea, somnul adecvat sustine productia de proteine si enzime esentiale pentru functionarea optima a organismului.

La ce poate duce lipsa somnului?

Pe de alta parte, lipsa somnului sau un program neregulat de somn poate perturba ritmul circadian, poate duce la dezechilibre hormonale si poate afecta negativ sanatatea noastra. Lipsa somnului regulat poate cauza oboseala cronica, scaderea concentrarii si performantei cognitive, afectarea sistemului imunitar si cresterea riscului de dezvoltare a unor afectiuni precum diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare.

Lumina naturala, in special lumina solara, joaca un rol crucial in stabilirea ritmului circadian. Experienta expunerii la lumina in timpul diminetii, in special la lumina naturala, ajuta la inhibarea secretiei de melatonina si la stimularea starii de alerta si energie. 

Pe de alta parte, expunerea la lumina redusa sau la lumina artificiala inainte de culcare poate inhiba eliberarea de melatonina si poate perturba ritmul circadian, dificultatile de adormire si mentinerea somnului.

Schimbarea orei poate perturba ritmul circadian, care regleaza ciclul somn-veghe al organismului nostru. Ritmul circadian este strans legat de lumina naturala si de alte semnale externe si interne care ne ajuta sa ne adaptam la ciclul de 24 de ore al zilei si noptii.

Cand schimbam ora, de exemplu, in timpul trecerii la ora de vara sau la ora de iarna, ritmul circadian poate fi afectat, deoarece ceasul nostru intern nu se sincronizeaza imediat cu noul orar. Acest lucru poate duce la o perturbare a somnului si a starii de veghe.

Ce repercursiuni poate avea asupra organismului schimbarea orei?

Tulburarile de somn asociate cu perturbarea ritmului circadian includ insomnia, dificultatea de a adormi sau de a ramane treaz dimineata si somnolenta excesiva pe parcursul zilei. De exemplu, in timpul trecerii la ora de vara, cand se trece la ora oficiala cu o ora inainte, multi oameni se confrunta cu dificultati in a adormi la noul orar si se trezesc mai tarziu dimineata. Aceasta poate duce la o stare de somnolenta excesiva in timpul zilei si la o scadere a performantei cognitive.

Se stie ca persoanele care lucreaza in schimburi, cu ore neregulate de somn si trezire, prezinta un risc crescut de dezvoltare a unor afectiuni precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare si tulburarile de sanatate mentala.

Atunci cand schimbam ora, in special in timpul trecerii la ora de vara sau la ora de iarna, ritmul circadian poate fi perturbat, deoarece ceasul nostru intern nu se sincronizeaza imediat cu noul orar. Acest lucru poate duce la tulburari de somn si de sanatate asociate.

O alta tulburare asociata cu perturbarea ritmului circadian este sindromul de schimbari rapide ale fusului orar (jet lag). Acesta apare atunci cand calatorim rapid in diferite fusuri orare, iar ritmul nostru circadian nu se adapteaza imediat la noul orar. Jet lag-ul poate provoca dificultati in adormire si trezire, oboseala excesiva, dificultati de concentrare si disfunctionalitati digestive.

Apare dificultatea de a adormi

Un simptom comun al schimbarii orei este dificultatea de a adormi la noul orar. Atunci cand ne culcam mai devreme decat suntem obisnuiti, putem resimti dificultati in a adormi, deoarece corpul nostru nu este inca pregatit pentru somn. Acest lucru poate face dificila adormirea la ora obisnuita si poate duce la un somn intarziat.

Pe de alta parte, schimbarea orei poate duce si la dificultatea de a ramane treaz dimineata. Acest lucru se datoreaza faptului ca ritmul circadian nu s-a adaptat inca la noul orar si ca organismul nostru nu este inca pregatit pentru a fi treaz la acea ora. 

De asemenea atunci cand ne trezim mai devreme dimineata, corpul nostru poate fi inca nepregatit pentru scularea la ora neobisnuita si putem resimti oboseala si somnolenta excesiva pe parcursul zilei.

Alte simptome comune ale schimbarii orei includ o modificare a duratei somnului si a calitatii somnului. Unele persoane pot resimti o scurta perioada de somn mai putin odihnitor, in timp ce altele pot avea dificultati in mentinerea unui somn profund si neintrerupt. Aceste schimbari pot afecta calitatea generala a somnului si pot determina o stare de oboseala si somnolenta in timpul zilei.

Cum sa gestionam schimbarea orei?

Pentru a gestiona schimbarea orei si a facilita acomodarea cu noul orar, exista cateva recomandari utile:

1) Este recomandat sa ajustam treptat rutina de somn cu cateva zile inainte de eveniment, adormind si trezindu-ne treptat la orele noi. Cu cateva zile inainte de schimbarea orei, incercati sa va culcati si sa va treziti cu aproximativ 15 minute mai tarziu in fiecare zi. Aceasta va va ajuta sa va pregatiti corpul si ritmul circadian pentru noul orar.

2) Evitati consumul de cofeina si alcool inainte de culcare. Aceste substante pot perturba somnul si pot face mai dificila adormirea si mentinerea somnului. Incercati sa le evitati cu cel putin cateva ore inainte de culcare.

3) Creati un mediu de somn adecvat. Asigurati-va ca dormitorul este intunecat, linistit si confortabil. Utilizati perdele opace sau masti de dormit pentru a bloca lumina excesiva. Utilizati dopuri pentru urechi sau un aparat de sunet pentru a masca zgomotele nedorite. Reglati temperatura camerei pentru a fi confortabila pentru somn.

4) Stabiliti un program de relaxare inainte de culcare. Creati o rutina relaxanta inainte de culcare, care sa includa activitati calmante, cum ar fi cititul, meditatia sau ascultarea de muzica linistitoare. Aceasta va va ajuta sa va pregatiti mintea si corpul pentru somn.

5) Limitati expunerea la dispozitive electronice inainte de culcare: Lumina albastra emisa de ecranele dispozitivelor electronice poate inhiba secretia de melatonina.

6) De asemenea, melatonina poate fi utilizata ca supliment pentru a ajuta la ajustarea ritmului circadian. Melatonina este un hormon natural al corpului care ajuta la reglarea ciclului somn-veghe. Suplimentele de melatonina pot fi luate inainte de culcare pentru a ajuta la inducerea somnului si la acomodarea cu noul orar.

Melatonina

Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, o mica glanda situata in creier. Aceasta joaca un rol important in reglarea ritmului circadian si in controlul ciclului somn-veghe al organismului nostru. Melatonina este eliberata in mod natural in sange in timpul serii si noptii, atingand niveluri maxime in jurul orei de culcare.

Principala functie a melatoninei este de a indica organismului ca este timpul sa se pregateasca pentru somn si sa se relaxeze. Ea ajuta la reglarea ceasului intern al corpului nostru si la sincronizarea cu ritmul natural al zilei si noptii. De asemenea, melatonina are proprietati antioxidante si poate ajuta la sustinerea sistemului imunitar.

Suplimentele cu melatonina pot fi utile in cazurile de insomnie sau de tulburari ale somnului cauzate de perturbarea ritmului circadian, cum ar fi schimbarea orei sau jet lag-ul.

Este important sa consultati un medic sau farmacist inainte de a lua suplimente de melatonina, deoarece doza si momentul administrarii pot varia in functie de nevoile individuale si de recomandarile medicale.

Melatonina actioneaza prin interactiunea cu receptori specifici din creier si alte parti ale corpului. Atunci cand nivelul de lumina scade, glanda pineala incepe sa elibereze melatonina in sange. Aceasta eliberare de melatonina indica organismului ca este timpul sa se pregateasca pentru somn si sa se relaxeze.

Prin interactiunea cu receptori specifici, melatonina ajuta la reglarea ritmului circadian si la sincronizarea cu ritmul natural al zilei si noptii. Ea contribuie la reducerea temperaturii corpului, la scaderea tensiunii arteriale si la incetinirea ritmului cardiac, pregatind organismul pentru somn.

Melatonina de la Calivita

De asemenea, melatonina are un efect inhibator asupra secretiei de hormoni responsabili de stres si de activitatea cerebrala, cum ar fi cortizolul. Acest efect ajuta la relaxarea organismului si la inducerea somnului.

Suplimentele de melatonina Melatonin 1mg si Melatonin 3.0 de la Calivita pot fi utilizate pentru a ajuta la ajustarea ritmului circadian si la inducerea somnului, in urmatoarele situatii:

1. Insomnie. Persoanele care se confrunta cu dificultati de adormire sau mentinere a somnului pot beneficia de administrarea melatoninei. Aceasta poate ajuta la reglarea ritmului circadian si la inducerea somnului.

2. Jet lag. Persoanele care calatoresc prin fusuri orare diferite pot experimenta tulburari ale somnului si dezechilibre ale ritmului circadian. In aceste situatii, melatonina poate fi utila pentru a ajuta la ajustarea rapida a ritmului circadian la noul fus orar.

3. Lucratori in ture de noapte. Persoanele care lucreaza in ture de noapte si trebuie sa isi schimbe ritmul de somn-veghe pot beneficia de administrarea melatoninei pentru a ajuta la reglarea somnului in timpul zilei.
 
4. Varstnici. Oamenii in varsta pot avea adesea probleme cu somnul si cu ritmul circadian. Melatonina poate fi recomandata pentru a ajuta la reglarea somnului si la imbunatatirea calitatii acestuia.
 
In concluzie, schimbarea orei poate afecta ritmul circadian si poate perturba somnul si starea de veghe. Gestionarea schimbarii orei implica ajustarea treptata a rutinei de somn, utilizarea de suplimente de melatonina si asigurarea unui mediu adecvat de somn. 
Prin pregatirea corpului si mintii pentru acomodarea cu noul orar, putem facilita tranzitia si ne putem asigura ca obtinem un somn corespunzator.
 
Va doresc nopti linistite si somn odihnitor, relaxant si regenerator!

Acest articol a fost scris de...