Gandeste-te putin la brandul tau preferat. Incearca sa vizualizezi aceste elemente grafice care il individualizeaza fata de alte companii sau branduri.
Incepe cu logo-ul. L-ai recunoaste dintr-o mie? Dar ce zici de culori? L-ai putea diferentia cu usurinta de alte branduri?
Ce zici de slogan? Daca l-ai auzi intr-o dimineata la radio, ti-ai da instant seama despre ce urmeaza sa fie reclama?
Cum sta cu notorietatea? Urmaresti activitatea lui pe Social Media?
Acum, nu-ti inchipui ca o companie ajunge brand doar pentru ca elementele vizuale sunt recunoscute de o masa mare de oameni. Ia in considerare gama de produse, varietatea, diversitatea, pretul, packing-ul s.a.m.d.
Da, este un proces complex.
Un produs poate fi considerat brand? Fiecare dintre noi are un produs preferat pe care il foloseste sau un brand preferat de la care cumpara anumite produse.
Se observa o oarecare diferenta, asa-i? Una este sa ai un produs preferat pe care sa nu il asociezi neaparat cu brandul si una este sa ai un brand preferat pentru a carui gama de produse sa ii devii client fidel.
Dar o companie poate fi considerata brand?
O companie poate fi considerata brand? Aici nu exista neaparat un raspuns corect sau gresit. Si da si nu, iar pentru asta haide sa vedem 2 exemple.
Gandeste-te la magazinul tau de haine preferat, unde toate articolele au pe eticheta numele magazinului, casei de moda etc. La o simpla cautare poti afla ca, de fapt, acel magazin face parte dintr-o companie mult mai mare care detine mai multe astfel de magazine sau case de moda, dar cu denumiri diferite.
Astfel, aici avem o companie mama care detine mai multe branduri, dar aceasta companie mama NU este un brand in sine.
Mai apoi, gandeste-te la telefonul mobil pe care il ai. Desi si aici poate exista situatia descrisa mai sus, este mai rar intalnit ca o companie din acest domeniu sa manufactureze mai multe branduri de telefoane.
Astfel, in acest caz compania in sine este brandul care produce telefonul respectiv, laptopul sau alte produse electronice si electrocasnice. Acea companie NU este detinuta de o alta companie mama, deci este un brand in sine.
Ce este brandul personal?
Acum, dupa ce am facut o scurta trecere in revista a ceea ce inseamna un brand, sa trecem la subiectul principal al acestui articol.
Adesea suntem tentati sa asociem cuvantul brand sau branding, mai nou, cu termeni de afaceri si nu ca ceva de care ai nevoie pentru a te dezvolta personal si profesional. Cu toate acestea, stabilirea unui brand personal este foarte importanta si te va ajuta sa evoluezi profesional.
Tocmai despre aceasta notiune din urma vom vorbi in cele ce urmeaza, insa intr-o varianta umanizata si anume: construirea unui brand personal coerent si toate elementele de care ar trebui sa tii cont.

Brandul personal presupune aceleasi elemente ca cel al unei companii?
Un brand personal in mediul online reprezinta imaginea si perceptia publicului despre o persoana. Inclusiv valorile, personalitatea, reputatia si expertiza acesteia in domeniul pe care il promoveaza. Parca suna cunoscut, nu?
Scopul unui brand personal puternic si bine definit in online este de a se distinge de altii din acelasi domeniu. De a oferi o imagine coerenta si credibila despre produsele si serviciile oferite pentru a atrage si mentine clienti sau parteneri.
Acest lucru poate fi realizat prin crearea si mentinerea unui site personal, prezenta activa pe retelele sociale si publicarea continutului relevant si valoros pentru publicul tinta.
Ti-am pregatit si cativa pasi 😊
1. Identifica scopul si obiectivele brandului tau personal
Descopera cine esti, in ce domeniu excelezi si esti stapan pe informatii, care este impactul pe care vrei sa il aduci urmaritorilor tai.
Tine minte. Orice se poate invata, important este sa iti dai seama daca acel domeniu se aliniaza standardelor si valorilor tale.
Vrei sa ajuti oamenii sa duca o viata mai sanatoasa? Sau vrei sa ajuti oamenii sa invete mai mult despre procesul de preventie? Adapteaza comunicarea online pe aceste obiective. Incepe sa iti construiesti povestea in jurul lor astfel incat comunitatea ta sa te perceapa ca un expert in aceste domenii si sa invete ca atunci cand au nevoie de o astfel de informatie sa apeleze la tine, la postarile tale etc.

2. Cunoaste-ti comunitatea
Asigura-te ca oamenii care te urmaresc sunt interesati de informatiile pe care le oferi astfel incat sa vii cu plus valoare prin ceea ce faci.
Urmareste constant interesul publicului tau cu privire la informatiile pe care le oferi si adapteaza mesajul la cerinte, fara a schimba obiectivele propuse la punctul 1.
Sa luam spre exemplu situatia in care tu ai ales sa vorbesti despre preventie si ai inceput sa creezi postari prin care sa promovezi diverse produse.
Poate rezultatele obtinute nu sunt pe masura asteptarilor asa ca poti incerca si altfel de postari, legate de ingrediente, de aceasta data, nu despre produse.
De exemplu intr-o postare poti vorbi despre eficienta vitaminei C, iar la final sa mentionezi faptul ca produsul X contine vitamina C intr-o cantitate optima.
Creeaza continut relevant, valoros si coerent cu scopul si obiectivele brandului personal.
3. Actualizeaza-ti mereu paginile online
Internetul asta este de speriat cateodata pentru ca prin o simpla cautare poti afla atat de multe despre o persoana doar aruncand un ochi peste profilurile online.
Tine minte! Prima impresie conteaza asa ca asigura-te ca informatiile sunt in concordanta cu realitatea. De la poza de profil care sa fie incadrata asa cum trebuie in spatiul destinat, pana la sectiunea Despre unde descrii pe scurt activitatea ta profesionala.
La ce sa fii atent?
Sectiunea Despre tine – interese, educatie, aspiratii, experienta, realizari relevante.
Link-uri catre alte profiluri sau catre website.
Logo profesional si/sau fotografii profesionale cu tine si ceea ce pomovezi.
Recenzii de la clienti multumiti.
Indemnuri clare – call to action.

4. Foloseste platformele adecvate
Acest pas are legatura foarte mare cu al doilea. Odata ce iti cunosti publicul, poti afla cu o mai mare usurinta unde sa il gasesti si cum sa comunici cu el.
Poate fi vorba despre newsletter, despre postari pe principalele retele de socializare sau direct pe website daca acesta exista.
Nu uita sa interactionezi constant cu publicul tinta prin comentarii, mesaje directe si alte forme de engagement si raspunde prompt la intrebari si preocupari.
Ah, da. Posteaza REGULAT. Creeaza-ti un plan de continut si tine-te de el astfel incat sa fii constant la platformele de comunicare alese.
5. Fii tu insuti
Nu exista nimeni pe lume la fel ca tine. Altii pot avea interese si expertiza similare, dar isi vor portretiza aceste calitati intr-o alta directie, intr-un alt mod.
Aceasta este frumusetea brandingului personal. Fiecare este unic si are propriul stil de a se promova si de a promova.
Reinventeaza-te constant pe masura ce acumulezi mai multa experienta.
Acum ca ai toate instrumentele pentru a-ti aduce brandul personal la viata, este timpul sa iei atitudine si sa il creezi. Pe masura ce cresti si inveti de la publicul tau si de la propriile experiente, brandul personal poate evolua. Ceea ce este important este sa iti propui intotdeauna sa iti atingi obiectivele astfel incat sa rezoneze cu publicul tau, chiar daca continutul se schimba.
Acest articol a fost scris de...
