Artropatiile, termen generic care inglobeaza afectiunile articulare, pot fi:
de tip inflamator -> artrita
de tip degenerativ -> artroza
De retinut! Orice afectiune care contine sufixul „ita” (artrita, sinuzita, apendicita etc) indica o inflamatie sau infectie acuta in tesuturile sau organele afectate. Se caracterizeaza adesea prin simptome precum durere, umflaturi, roseata si/sau febra.
Pe de alta parte, sufixul „oza” (artroza, ciroza, fibroza etc) indica, in general, o afectiune cronica sau degenerativa a unui organ sau tesut care se caracterizeaza adesea prin modificari structurale sau functionale ireversibile ale tesutului sau organului afectat. Acestea pot fi gestionate prin tratament si ingrijire adecvate, dar nu se vindeca complet.
O sa vorbim despre cele mai frecvente patologii osteoarticulare intalnite si ulterior detaliem o afectiune intalnita zilnic in camera de garda.
1. Artrita reumatoida
Este un proces inflamator dezvoltat dintr-o boala autoimuna. Poate aparea la orice varsta, chiar si la copii. Se caracterizeaza prin articulatii dureroase, rigide si umflate.
Afecteaza mainile si picioarele, la nivelul genunchilor. Incidenta maxima de aparitie este intre varsta de 20 si 60 de ani, cu afinitate pentru sexul feminin.

2. Tendinita
Este o inflamatie la nivelul tendoanelor. Cel mai des durerile apar la cot si umar (tendinita tenismenului), calcai (tendinita soferilor) sau genunchi (tendinita biciclistilor).
Mecanismul de aparitie este prin suprasolicitarea articulatiei si tendonului respectiv.
Se poate ameliora prin purtarea ortezelor speciale si repaus oferit zonei.
3. Artrita psoriazica
Este un proces inflamator al articulatiilor, strans legat de afectiunea pielii – psoriazis.
Mai mult de 40% din persoanele cu aceasta boala cutanata dezvolta si afectiunea osteoarticulara. Semnele sale specifice includ dureri articulare, rigiditate si edematierea articulatiei.
Poate afecta orice zona osoasa a corpului. Tratamentul artritei psoriazice are ca scop controlul inflamatiei si prevenirea durerilor si a complicatiilor, care cel mai frecvent afecteaza mobilitatea mainilor.
Se recomanda analgezice pentru ameliorarea durerilor, kinetoterapie si masajul articulatiilor afectate.
4. Osteoporoza ( os poros )
Este boala tesutului osos cauzata de o deficenta de matrice osoasa.
Oasele devin mai subtiri, mai fragile si creste riscul de fractura.
Apare mai frecvent la femei, dupa menopauza, atunci cand absorbtia calciului si a mineralelor nu mai este optima.
Se caracterizeaza prin dureri osoase locale sau generalizate si prin aparitia fracturilor netraumatice, in general vertebrale, de col femural sau de radius.
Pentru tratament sunt valabile administrarea de terapie hormonala pentru ajutarea mentinerii densitatii osoase si tratamentul cu vitamine precum calciu, vitamina D3, vitamina C.
5. Artitra infectioasa
Este cauzata de bacterii, virusuri sau fungi, afectand tesuturile si cartilajele articulatiei. Mecanismul de trasmitere este prin fluxul sanguin de la alta zona a corpului infectata deja (piele, nas, gat, urechi) sau de la o rana aflata in proximitatea articulatiei.
Simptomele sunt adesea durerea, inflamatia locala, febra, starea de slabiciune.
Apare la persoanele imunocompromise sau la rani/infectii neglijate. Tratamentul consta in antibioticoterapie masiva, pe perioade indelungate atat pentru tratarea infectiei articulatiei cat si a punctului infectios de plecare.
Una dintre cele mai frecvente afectiuni osoase intalnite in camera de garda, dupa traumatisme, este artrita gutoasa.
Guta este un tip de artrita (inflamatie a articulatiilor) cauzata de existenta unor concentratii mari de acid uric in sange.
Drept urmare cristalele de urati se depun la nivelul articulatilor. Acidul uric rezulta din descompunerea purinelor (substante care se regasesc natural in organism).
Purinele sunt prezente si in alimente precum carnea rosie, diferite specii de peste (sardine, pastrav, ton) dar si in bere sau bauturile cu continut mare de fructoza.
Cum apare guta?
In mod natural, acidul uric este eliminat prin urina in urma filtrarii renale. Uneori insa, organismul produce o cantitate prea mare de acid uric. Fie eliminarea renala este deficitara.
In urma acestor probleme, acidul uric se acumuleaza la nivel articular sub forma unor cristale aciforme foarte ascutite (vizibile microscopic) care ranesc structurile articulare si determina inflamatie.


Sursa poze: Medic Andreea Ene-Dobre
Principalii factori de risc
Pe langa cauzele descrise anterior, exista cativa factori pe care medicul specialist ii va lua in calcul, inaintea punerii diagnosticului de guta. Si anume:
-varsta. Riscul de dezvoltare a acestei afectiuni creste o data cu inaintarea in varsta. Peste 65 de ani are cea mai mare probabilitate, pentru ca metabolismul organismului nu mai are aceeasi performanta.
-obezitatea. Tesutul adipos in exces stimuleaza secretia acidului uric si reduce excretia prin urina. Obezitatea poate creste automat si solicitarea mecanica a articulatiiei si sensibilizarea acesteia.
-sexul. Barbatii prezinta o predispozitie mai mare.
-medicamentele. Anumite medicamente pot creste nivelul de acid uric din sange (diuretice si salicilati).
-factori genetici. Un istoric familial de guta poate creste probabilitatea ca o alta ruda apropiata sa dezvolte aceasta afectiune dar nu este obligatoriu.
-alte afectiuni. De exemplu insuficienta renala (afecteaza excretia renala a acidului uric), hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat.
Simptomatologie
Acidul uric cristalizat in articulatii determina crize acute de dureri, cel mai frecvent la nivelul degetului mare de la picior (haluce), glezne, genunchi si degetele mainii.
Guta debuteaza brusc, cel mai adesea noaptea, articulatiile se inflameaza (tumefiere, roseata, caldura locala), iar durerile nu cedeaza la analgezie tipica sau antiinflamatoare uzuale.
Diagnosticul gutei se poate pune pe baza aspectelor clinice (observarea articulatiilor modificate si caracteristicile durerii) si pe datele paraclinice precum analize de sange pentru determinarea nivelului de acid uric, radiografie, ecografie articulara.
De electie pentru diagnostic este analiza lichidului sinovial (lichidul din articulatie) extras prin punctie si analizarea acestuia la microscop pentru vizularizarea cristalelor de acid uric.

Care sunt complicatiile?
-guta recurenta. La unele persoane, episodul de guta ramane unic in viata. La altele, atacurile se repeta de mai multe ori pe an, ceea ce nu este placut; in lipsa unui tratament de prevenire sau vindecare, osul se va eroda si va distruge in totalitate articulatia
-tofi gutosi. In absenta tratamentului si evolutia culminanta a patologiei, guta determina formarea de noduli subcutanati numiti tofi gutosi; se formeaza prin suprapunerea masiva a cristalelor de acid uric.
Joint ProteX
Pe baza stabilirii diagnosticului, doctorul va recomanda un tratament.
Acesta are rolul de a reduce din durere si disconfort, de a preveni reaparitia unui nou atac de guta, precum si de a evita complicatiile.
Medicamentele pentru ameliorarea durerii includ antiinflamatoare nesteroidiene,colchicina, corticoterapie, suplimente alimentare pentru durere, articulatii, oase sau muschi.
Din punct de vedere al preventiei cat si al ameliorarii, este foarte utila administrarea de suplimente alimentare ce previn si amelioreaza problemele dezvoltate la nivel articular. Din aceasta gama face parte Joint ProteX– complex pentru protectia articulatiilor.
Ingredientele sale active cresc mobilitatea si elasticitatea articulara, reduc inflamatia si durerea de la nivelul articulatiilor si imbunatatesc procesul de producere a lichidului sinovial si al matricei osoase. Acest produs nu se recomanda in perioada de sarcina si alaptare.


Acest articol a fost scris de...
