Glanda tiroida si afectiunile ei

by Moniq

Stiai ca?

Tulburarile de concentrare, starile depresive, constipatia, kilogramele in plus, caderea parului, tenul uscat, tulburarile menstruale, infertilitatea, durerile articulare sau musculare pot avea legatura cu disfunctii tiroidiene.

1 femeie din 8 va dezvolta o afectiune tiroidiana in timpul vietii, arata statisticile. Cea mai mare problema este insa ca mai mult de jumatate dintre acestea nu stiu ca au o afectiune tiroidiana. Asa ca tin diete pentru a scapa de kilogramele in plus, iau pastile pentru a trata constipatia, depresia sau tulburarile de concentrare, fara sa stie ca toate aceste probleme vin de la tiroida, de fapt.

Principalele afectiuni asociate glandei tiroide:

  • Hipotiroidismul
  • Hipertiroidismul
  • Gusa tiroidiana
  • Tiroidita

Hipotiroidismul

Daca tiroida nu produce suficienti hormoni, se instaleaza hipotiroidismul si astfel celulele din intreg organismul functioneaza la o viteza redusa. De ce se intampla asta?

  • Deficit/exces de iod
  • Patologie autoimuna (tiroidita Hashimoto)
  • Interventii chirurgicale

Simptomele comune ale hipotiroidismului includ:

  • Oboseala extrema – dat fiind faptul ca nivelul hormonilor este scazut, asa este si nivelul energiei.
  • Cresterea in greutate – este cel mai comun simptom in hipotiroidism, deoarece procesele metabolice incetinesc, se depun mai multe calorii si avem o retentie mai mare de lichide.
  • Piele uscata – corpul produce mai putina caldura, deci implicit vom avea un nivel redus de transpiratie, iar pielea va deveni mai uscata si se va exfolia mai usor. Tot din acest motiv, unghiile si parul devin mai fragile.
  • Depresie – persoanele ce sufera de hipotiroidism (crestere in greutate, pierderea poftei de mancare) au si o stare de nefericire datorate de simptome. Este adeseori confundata insa ramane o afectiune separata, nu este o cauza a hipotiroidismului.
  • Constipatie – deoarece toate procesele sunt incetinite, procesul digestiv este si el incetinit, ducand la scaune dure, uscate si crampe.
  • Intoleranta la frig – incetinind procesele metabolice, celulele au nevoie de mai putina energie deci implicit corpul produce mai putina caldura.

Hipertiroidismul

Se poate manifesta in cadrul unor boli preexistente ale tiroidei, ori dupa administrarea medicatiei/doze excesive de iod. In acest caz tiroida produce mai multi hormoni decat ar trebui, iar organismul ne atrage atentia asupra urmatoarelor simptome:

  • Scadere in greutate – prin accelerarea proceselor metabolice
  • Oboseala marcata – un simptom pe care il intalnim si in hipotiroidism, dar de data aceasta avem alta cauza. Si anume, un organism permanent in alerta si cu metabolismul la viteze maxime, oboseste mai repede creand o stare de epuizare
  • Nervozitate si stare de iritabilitate – insotita si de starea de epuizare, avem un sistem nervos suprastimulat ce poate duce la schimbari de dispozitie bruste
  • Insomnia
  • Palpitatii si puls rapid – nivelul crescut de hormoni determina un ritm cardiac anormal, ce ne poate face sa ne simtim inima ca iese din piept cand ne relaxam sau pur si simplu stam, nu neaparat la efort fizic
  • Transpiratii –  crescand temperatura corpului prin accelerarea metabolismului, glandele sudoripare secreta si ele in exces
  • Slabiciune musculara – prin acest exces de hormoni si prin accelerarea tuturor metabolismelor, muschii obosesc si tind sa slabeasca
  • Diaree – transit digestiv accelerat care determina scaune moi frecvente
  • Infertilitate – la ambele sexe (la femei menstruatiile pot fi reduse sau absente, iar la barbat este influentata productia de sperma)

Principalele cauze ale hipertiroidismului sunt reprezentate de catre: 

  • boala Basedow-Graves (afectiune autoimuna)
  • noduli tiroidieni hiperactivi care pot fi la randul lor benigni sau maligni

 

Gusa tiroidiana

Sau gusa endemica cum mai este cunoscuta, este o afectiune ce se caracterizeaza prin hipertrofia (cresterea in dimensiuni) glandei tiroide. Ea apare in zonele in care exista un deficit de iod in sol, in apa si in alimentatie. Iodul este esential pentru productia de hormoni tiroidieni, ceea ce inseamna ca deficitul de iod afecteaza functiile glandei tiroide. Pentru a compensa acest deficit, glanda isi mareste volumul, iar astfel apare gusa.
In majoritatea cazurilor este benigna si este asociata cu o productie normala de hormoni. Cauza cea mai frecventa a aparitiei ei este carenta iodata, urmata apoi de inflamatie (tiroidite) si de tulburarile autoimune. Posibilele simptome ale gusii pot fi: umflarea in zona gatului, dificultati la inghitire sau respiratie, senzatie de nod in gat, uneori si raguseala.

Tiroidita

Este inflamatia glandei tiroide de diferite cauze: boala autoimuna (Hashimoto), post-partum (dupa nastere), in urma expunerii la radiatii, subacute (de Quervain), infectioasa (rara), indusa medicamentos (amiodarona, litiu).

In tiroidita avem 3 faze:

  1. Faza tireotoxica – in care tiroida este inflamata si elibereaza multi hormoni, deci avem simptome de hipertiroidism.
  2. Faza de hipotiroidie – unde in urma eliberarii excesive de hormoni din prima faza, tiroida nu mai are de unde secreta.
  3. Faza de eutiroidie – poate aparea dupa prima sau a doua faza; inflamatia a incetat, tiroida incepe sa isi revina la normal si astfel secreta un nivel normal de hormoni.

Care sunt urmatorii pasi?

In primul rand, ar trebui sa facem o vizita medicului de familie pentru a-i expune problema, iar in urma anamnezei si examenului obiectiv, acesta ne va sugera ce fel de analize de sange sa facem.

Testele de screening pentru afectiunile tiroidei sunt: TSH, FT3 si FT4. Pe langa acesti parametri, mai putem determina ATPO (anticorpi anti-tiroidperoxidaza), calciu, magneziu si vitamina D. Apoi urmeaza un consult de specialitate si o ecografie tiroidiana la un medic endocrinolog.

Ce putem face ?

Un regim alimentar adecvat. Si aici nu vorbim de diete restrictive sau fasting, ci de eliminarea alimentelor procesate de tip fast-food, prajeli, dulciuri procesate, produse de panificatie, bauturi carbogazoase.

Hidratare corespunzatoare – cel putin 2L de apa/zi

Evitarea sedentarismului – miscare cel putin 30 de min/zi

Administrarea unor suplimente specifice – vitamine, antioxidanti, minerale.

In sprijinul nostru, cei de la Calivita ne pun la dispozitie cateva produse extrem de utile:

1. Seleniul

Este un mineral esential pentru corpul uman. Are actiune antioxidanta, mareste rezistenta organismului in fata bolilor, contribuie la fertilitate si joaca un rol esential in repararea tesuturilor din tot corpul. In plus, ajuta la metabolizarea hormonilor tiroidieni si la sinteza ADN-ului.

In mod normal, persoanele sanatoase nu se confrunta cu deficit de seleniu. Exista o multime de alimente naturale care il contin: carnea, fructele de mare, oua, ciuperci, unele nuci.

In cazul nostru, pentru a functiona mai bine, tiroida are nevoie si de seleniu deoarece este un nutrient esential. Pro Selenium de la Calivita este un produs excelent. 

De ce spun asta? 

O tableta de Pro Selenium furnizeaza seleniu cat 3 oua sau o conserva de ton.

Este un produs potrivit si pentru cei vegetarieni sau vegani. 

2. Zincul

Se numara printre oligoelementele esentiale functionarii organismului. 

Are rol in sinteza ADN-ului, in vindecarea ranilor, in functionarea sistemului imunitar. 

Fiind esential pentru sinteza si reglarea hormonilor tiroidieni, zincul asigura functionarea optima a glandei tiroide si mentinerea unui metabolism echilibrat. 

Fara o cantitate adecvata de zinc, echilibrul hormonal si starea generala de sanatate a sistemului tiroidian pot fi afectate. Absolut toate formele de viata au nevoie de zinc, insa corpul nu poate produce acest mineral. 

De aceea, trebuie luat din alimentele (carnea rosie, peste, crustacee, cereale, oua, lactate, nuci) pe care le consumam sau din suplimente. Calivita ne prezinta 2 forme de Zinc, cu concentratii de 15 mg (Chelated Zinc) si de 50 mg(Mega Zinc).

3. Vitamina D

E o vitamina liposolubila esentiala pentru organism, atat fizic cat si psihic. 

Contribuie la absorbtia calciului si fosforului, la dezvoltarea si intarirea oaselor, la imunitate, la procesul de crestere. 

Vitamina D nu este doar un nutrient esential pentru sanatatea oaselor, ci si un aliat pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Aceasta vitamina actioneaza ca un regulator cheie al sistemului endocrin, ajutand la productia si echilibrarea hormonilor tiroidieni. Un nivel optim de vitamina D poate spori eficienta tiroidiana si poate contribui la mentinerea starii generale de bine.

Pielea poate produce in mod natural vitamina D, soarele contribuind in acest sens.

Insa in sezonul de iarna, fara sa avem expunere la razele solare, avand si o carenta prezenta, este indicat sa consumam alimente ce contin vitamin D (pestele gras – somon, ton, cod, galbenus de ou, carne, ficat de vita, cereale, nuci, portocale, lactate) sau suplimente cu vitamina D. 

Un produs de top si cu un gust placut, este  D-drops cu vitamina D lichida, care este usor de inghitit si de dozat. Pentru adulti, 3 picaturi/zi, respectiv in cazul copiilor 1 picatura/zi administrat cu bautura sau mancarea favorita.

4. Extract de rhodiola (Rhodiola rosea)

Este o planta originara din Siberia, cu flori galbene, are proprietati medicinale, cu multiple beneficii asupra sanatatii organismului. Combate stresul, reduce depresia, trateaza oboseala, dar totodata creste si rezistenta organismului impotriva imbolnavirilor. Cu proprietati adaptogene puternice, Rhodiola rosea este cunoscuta ca un ajutor natural in mentinerea echilibrului hormonal si stimularea sanatatii tiroidiene. Aceasta planta poate contribui la reglarea productiei de hormoni tiroidieni, reducerea stresului oxidativ si sustinerea energiei si rezistentei organismului.

Este o planta adaptogena, adica organismul foloseste doar cantitatea de care acesta are nevoie, nu mai mult, nici mai putin. Rhodiolin de la Calivita este un tonic fizic si psihic, nu contine aditivi artificiali si este un produs de top in lista lor.                            

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!