Gestionarea sensibilitatii dentare provocate de frig si alimente reci

by Moniq

Pentru a determina adevaratele cauze ale sensibilitatii, trebuie sa va consultati cu un medic. Dentistul va efectua o examinare si va evalua gradul de expunere al dentinei. Deseori un dinte sensibil este un indicator al cariilor, parodontitei.

Tipuri de sensibilitate dentara

In functie de mecanismul prin care sensibilitatea dentara apare, aceasta poate fi clasificata ca sensibilitate dentinara sau pulpara.

Sensibilitatea dentinara se caracterizeaza prin distrugerea stratului de smalt. In acest mod, dentina, stratul aflat sub smalt devine expusa. Aceasta poate fi cauzata de eroziune, retractia gingivala, albire dentara efectuata incorect. Dentina contine tubuli microscopici, ce fac legatura cu pulpa dentara, stratul cel mai profund al dintelui si unde se gasesc fibrele nervoase. Cand dentina este expusa, stimulii externi (cum ar fi alimentele si bauturile calde, reci, dulci sau acide) pot stimula nervii, cauzand durere sau disconfort.

Sensibilitatea pulpara implica inflamatia sau iritatia pulpei dentare. Acest tip de sensibilitate apare cand este prezenta o afectiune ce afecteaza pulpa dintelui, precum caria dentara profunda sau infectiile dentare. De aceea, sensibilitatea pulpara apare majoritar la un dinte si nu la totii dintii.

Sensibilitate dentara – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze care pot favoriza sau determina sensibilitatea dintilor:

  • pierderea smaltului cauzata de uzura, abraziune sau eroziune;
  • retractia gingivala si expunerea radacinii dintelui din cauza cariilor dentare si bolii parodontale;
  • igiena orala deficitara care permite aparitia tartrului si placii bacteriene;
  • netratarea cariilor dentare;
  • interventii chirurgicale asupra gingiei care duc la expunerea radacinii dintelui;
  • obturatii fisurate;
  • o dieta bogata in bauturi sau alimente acide;
  • reflux gastric.

Periajul agresiv al dintilor este una din posibilele cauze ale sensibilitatii dintilor. O periuta de dinti care are perii foarte tari face mai mult rau decat bine in cazul dintilor sensibili. Atunci cand alegeti o periuta de dinti, cel mai bine este ca aceasta sa aiba perii de duritate medie sau chiar moi in anumite cazuri. 

Mare atentie la modul in care curatati suprafata dentara, un periaj agresiv poate sa accentueze durerea de dinti. Varianta cea mai buna este sa efectuati miscari verticale, usor circulare, fara ca perii periutei sa fie indoiti la contactul cu dintele. In acest fel, va si asigurati ca presiunea exercitata asupra suprafetei dentare este una minima.

Bruxismul este o afectiune caracterizata prin scrasnirea sau inclestarea dintilor. Aceasta manifestare poate aparea in timp ce pacientul este treaz (bruxism diurn) ori in timpul somnului (bruxism nocturn) si poate debuta la orice varsta, insa cel mai intalnit este bruxismul la copii. 

Bruxismul si stresul sunt alti doi factori care duc la aparitia sensibilitatii dentare la frig, tocmai prin faptul ca bruxismul, de exemplu, duce la uzura smaltului dintilor si expunerea dentinei.

Bauturile carbogazoase duc la uzura smaltului dentar si implicit la accenturarea sensibilitatii dentare sau chiar declansarea acesteia. Consumul de alimente precum citricele, muraturile, sucurile acidulate, rosiile este recomandat a fi efectuat cu moderatie.

Metode de tratament

In stabilirea tratamentului, medicul stomatolog trebuie sa ia in calcul, mai intai, eliminarea sau tratarea cauzelor care declanseaza sensibilitatea dintilor.
Astfel, daca periajul agresiv sau incorect este una dintre cauzele sensibilitatii dentare, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unor periute de dinti cu perii moi, pasta de dinti sau pulberi dentare, precum si tehnici de periaj adecvate.

Metode de prevenire a sensibilitatii dentare

Pentru a evita disconfortul asociat cu sensibilitatea dentara, anumite masuri preventive sunt esentiale. Implementarea unui regim adecvat de ingrijire orala poate face diferenta in prevenirea sensibilitatii dentare. 

Periajul dentar trebuie efectuat de doua ori pe zi, folosind o tehnica adecvata care sa nu agreseze smaltul.

Reducerea expunerii dintilor la sucuri acidulate, bauturi racoritoare, fructe citrice si alte alimente acide poate preveni deteriorarea suplimentara a smaltului. Opteaza pentru un consum moderat si foloseste paiul cand consumi bauturi acidulate, pentru a minimiza contactul direct cu dintii.

De asemenea, consumul moderat de zahar si carbohidrati este esential. Dulciurile si gustarile cu un continut ridicat de zahar pot contribui la demineralizarea dintilor si la dezvoltarea cariilor, ceea ce poate intensifica sensibilitatea dentara. 

Integrarea vitaminelor si mineralelor precum vitamina D si calciu in dieta ta este, de asemenea, foarte importanta pentru mentinerea sanatatii dentare. Aceste elemente nutritive ajuta la intarirea dintilor si la prevenirea deteriorarii acestora.

Tratamentul profesional al sensibilitatii dentare

Fluorizarea si pasta de dinti cu fluor
Pasta de dinti cu fluor sau pastele de dinti special concepute pentru desensibilizarea dintilor reprezinta o metoda de tratament pentru hipersensibilitatea dentara.
Potrivit studiilor, aceste paste de dinti contin saruri de potasiu care au un efect pozitiv asupra reducerii sensibilitatii dintilor. Aceste paste sau pudre trebuie utilizate cu periute de dinti cu perii moi. In plus, recomandarea medicului stomatolog este ca pacientul sa foloseasca o cantitate mica de apa, pentru un efect pozitiv de lunga durata. Fluorizarea in cabinetul medicului stomatolog poate fi una dintre metodele de tratament recomandate.

Tratamentul cu laser
Tratamentul cu laser reprezinta o optiune pentru pacientii cu sensibilitate dentara. In functie de tipul de laser si parametri terapeutici, eficacitatea laserului poate fi pana la 100%.

Apa de gura si guma de mestecat
Studiile au demonstrat, de asemenea, rezultate bune in ceea ce priveste sensibilitatea dentara atunci cand este utilizata apa de gura ce contine azotat de potasiu si fluor.
Azotatul de potasiu poate fi folosit ca metoda de tratament si in cabinetul medicului stomatolog. Disponibil in doua variante, solutie apoasa si gel adeziv, numarul ionilor de potasiu scade excitabilitatea nervilor care transmit durerea.

Integrarea suplimentelor pentru preventia si tratarea sensibilitatii dentare

Cand discutam despre integrarea suplimentelor in rutina de zi cu zi pentru a reduce sau a preveni sensibilitatea dentara, un aliat de nadejde este vitamina D. Doza necesara de vitamina D este foarte importanta pentru sanatatea dintilor si a oaselor.

Vitamina D contribuie la formarea si mineralizarea adecvata a smaltului, ceea ce ii confera duritate si rezistenta in fata atacurilor acide si a procesului de demineralizare care poate duce la carii. Un produs care integreaza perfect vitamina D este D-drops. Produsul D-drops contine vitamina D3 extrasa din ficat de cod. Are o aroma placuta de portocale si vine sub forma lichida pentru a facilita administrarea si absorbtia mai rapida a vitaminei D atat pentru copii, cat si pentru adulti. Dozarea sa este simpla si poate fi amestecat in mancare sau bauturi.

Consumul regulat de calciu protejeaza smaltul dintilor, startul exterior al dintilor care ia prima data contact cu factorii termici. Daca organismul are lipsa de calciu, atunci il ia automat din oase, ceea ce duce la scaderea rezistentei acestora. Calciul este absorbit rapid in sange, de aceea trebuie consumat in cantitati mari. De asemenea, calciul protejeaza impotriva osteoporozei, o afectiune in care densitatea osoasa scade, inclusiv a oaselor maxilare. Capsulele Calcium Magnesium Plus sprijina sanatatea sistemului osos, functia musculara normala si sanatatea sistemului nervos. Produsul contine calciu si magneziu, suplimentat cu vitaminele D3 si K2, pentru a asigura o mai buna absorbtie a calciului.

Vitamina C este necesara pentru a mentine tesutul gingival sanatos. Daca nu exista o cantitate suficienta de vitamina C in organism, dintii pot fi slabiti, iar gingiile pot incepe sa sangereze. Vitamina C este vitala pentru absorbtia mineralelor in corp, actioneaza ca un antioxidant si produce colagen, mentine dantura sanatoasa. Produsul C 1000 Plus contine o megadoza de 1000 mg de vitamina C cu eliberare prelungita si extract de macese provenite din culturi organice care protejeaza si intaresc sistemul imunitar.

Consecintele ignorarii sensibilitatii dentare

Alegerea de a ignora simptomele sensibilitatii dentare poate duce la consecinte serioase asupra sanatatii orale. Desi poate parea un simplu disconfort temporar, sensibilitatea dentara netratata se poate agrava, evoluand catre probleme dentare mult mai grave. Prin urmare, este esential sa acordati atentie semnalelor pe care le transmite corpul dumneavoastra.

De aceea, este crucial sa nu ignorati simptomele de sensibilitate dentara si sa consultati un medic stomatolog pentru diagnostic si tratament adecvat. Prevenirea prin ingrijire si tratament timpuriu poate proteja sanatatea dintilor pe termen lung si poate evita consecintele mai grave asociate cu ignorarea acestui simptom. Aceasta abordare proactiva va poate mentine zambetul sanatos si frumos pentru ani de zile.

In contextul vizitelor regulate la stomatolog, este important sa intelegeti ca acestea nu sunt doar o ocazie pentru a trata problemele existente, ci si un moment crucial pentru a discuta despre metodele eficiente de preventie a sensibilitatii dentare. 

Medicul va poate oferi recomandari personalizate pe baza specificului afectiunii dumneavoastra dentare, sfaturi despre igiena orala corecta, si chiar sugestii de produse specializate care va pot ajuta sa reduceti sensibilitatea zilnica a dintilor.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!