Si daca suntem suficient de deschisi, ei vor veni la noi si cu intrebari ”dificile”. Iar in cazul acestor intrebari cu atat mai mult este nevoie de mixul de ingrediente de care vorbeam mai sus. Iar daca ar trebui sa va spun un singur lucru in legatura cu aceste intrebari pe care le simtiti dificile acela este sa stati si sa fiti curiosi de unde vine si ce vrea de fapt sa spuna acest disconfort? Pentru ca de multe ori, subiectele despre care ne este cel mai dificil sa vorbim cu copiii nostri au nevoie sa fie mai intai clarificate cu noi insine.
Acum haideti sa ne oprim la cateva astfel de intrebari pe care mai devreme sau mai tarziu le auzim de la copiii nostri.
1. Mami, tati, ce inseamna bine si rau?
Vezi tu, o astfel de intrebare ne poate pune pe ganduri si astfel sa avem nevoie sa ne intrebam ”ce inseamna pentru mine bine si rau?” Si pentru ca nu cred ca exista un singur raspuns pentru o asa intrebare, este atat de pretios sa le dam copiilor sansa, ca prin raspunsul nostru sa ajunga sa ne cunoasca mai bine valorile si modul in care gandim. Ca apoi sa isi poata construi propria poveste despre lume.
Un raspuns posibil ar fi acela in care folosim metafora soarelui si norilor, iar in functie de varsta copilului putem adapta aceasta metafora.
Binele este ca soarele care straluceste pe cer. Cand facem lucruri bune, aducem lumina si caldura in viata noastra si in jurul nostru, la fel cum soarele face ziua frumoasa si plina de lumina.
Iar raul poate fi ca norii intunecati care acopera soarele. Cand facem lucruri rele aducem in viata noastra intuneric si tristete, la fel cum norii foarte intunecati aduc furtuna.
Copiii au nevoie insa si de exemple concrete ale formelor pe care le pot lua binele si raul in viata de zi cu zi. Aceste exemple au nevoie sa fie transmise cu blandete. Avand in minte ca suntem oameni si putem uneori face rau fara sa vrem. Si ca greseala face parte din viata noastra si este chiar o parte importanta a invatarii.
Tot aici putem vorbi despre puterea repararii si cum orice lucru facut mai putin bine poate fi imbunatatit.
Asadar, le putem povesti celor mici cum binele poate imbraca forma unei imbratisari, a ajutorului dat atunci cand cineva nu-si poate inchide sireturile. A impartirii gustarii dar si a grijii noastre fata de propria persoana si fata de mediul in care traim.
Pe de alta parte, raul poate inseamna sa lovesti pe cineva, sa arunci gunoaie in natura sau sa razi de cineva facandu-l sa se simta prost intentionat.
Cum putem evita sa facem rau:
➢ Gandeste-te inainte sa actionezi: Intreaba-te daca ceea ce vrei sa faci ar putea rani pe cineva. Dar si daca ti-ar placea sa ti se faca un astfel de lucru.
➢ Respecta-i pe ceilalti: Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii tratat tu.
➢ Cere ajutor: Daca nu esti sigur de ceea ce vrei sa faci, vorbeste cu un adult de incredere despre asta.
➢ Aminteste-ti ca cele mai multe dintre greseli pot fi reparate.
2. Mami, tati, ce inseamna sa fim sanatosi? Dar bolnavi? De ce trebuie sa luam pastile, siropuri si picaturi?
La aceasta intrebare, un raspuns potrivit poate fi acela ca, atunci cand suntem sanatosi, corpul nostru se simte bine si putem face toate lucrurile pe care le iubim, cum ar fi sa ne jucam si sa alergam. Sa fim sanatosi inseamna sa avem grija de corpul nostru, mancand bine, dormind suficient si facand miscare.
Pe de alta parte, atunci cand suntem bolnavi, corpul nostru nu se simte bine si avem nevoie de odihna si poate vitamine sau alte medicamente pentru a ne simti mai bine.
Putem sa profitam de o astfel de intrebare ca sa transmitem copiilor cat de intelept este corpul nostru si cum daca suntem atenti la el putem sa ne mentinem intr-o forma foarte buna.

Si daca tot vorbim cu ei despre grija fata de noi, le putem reaminti cat de importante sunt pentru a ne mentine sanatosi, vitaminele. Pe care le luam din alimentatie si din gama de suplimente Calivita. Acestea sustin dezvoltarea sanatoasa, asa cum sunt vitamina C – Liquid C + Bioflavonoids and Rose Hips si vitamina D – D-drops.
Sa nu uitam aici si de puterea exempului nostru, pentru ca stim foarte bine cum actiunile noastre ajung la copiii nostri mai bine decat cuvintele noastre.

Asadar puteti folosi aceste momente de grija fata de sine, cand luati vitaminele ca pe un moment de grija impartasita, iubire si conectare. Si in aceste momente este loc si de joaca, asadar sunt invitate si jucariile la administrarea suplimentelor. Pana la urma, toata lumea isi doreste ca ursuletul preferat de plus sa aiba o burtica fericita, iar pentru asta avem grija sa administram probioticele – ProbioBalance, de la Calivita.
Putem sa le povestim cum aceste pastile, siropuri si picaturi sunt niste inventii extraordinare care au ajutat foarte multi oameni sa se simta mai bine. In cazul copiilor sa se simta bine inseamna sa se joace, sa se bucure de iesirile in natura si de timp cu prietenii.
Pana la urma, o parte a grijii fata de noi consta si in a lua siropuri, picaturi sau pastile, iar cand vine vorba despre refuzurile copiilor, pasul cel mai important este validarea greului. Este greu pentru ei sa inteleaga real scopul acestor tratamente insa cu putina joaca putem face lucrurile mai usoare.

3. Mami, tati, pe unde ies copiii din burtica mamei lor?
Dar tie, tie ce ti s-a spus despre asta in copilarie? Tu cum ai ajuns pe aici?
Ei bine, dupa ce le spunem adevarul, putem sa mai si glumim cu berze si alte minunatii. Dar este esential sa le spunem adevarul. Iar adevarul acesta de care uneori fugim sau ne rusinam e simplu.
Un raspuns foarte simplu si potrivit pentru copii poate sa fie acela ca atunci cand bebelusul este gata sa iasa (sa se nasca), mama simte niste dureri numite contractii. Aceste contractii ajuta bebelusul sa iasa din burtica mamei. De obicei, bebelusul iese printr-o deschidere a vulvei, numita vagin dar sunt si cazuri in care este nevoie ca doctorii sa faca o operatie numita cezariana. Adica o taietura in burta mamei pentru a scoate bebelusul.
Da, lucrurile pot fi chiar atat de simple.
4. Mami, tati, ce inseamna sex?
Atentie aici despre ce fel de intrebare este vorba. Cand copilul vostru va intreaba ce inseamna ”sex” aveti nevoie, inainte de a raspunde, sa va fie cat se poate de clar despre ce va intreaba de fapt.
Nu de putine ori am ajuns cu parintii cu care lucram la concluzia ca uneori copiii nu vor de fapt atat de multe detalii cum ne imaginam. De exemplu ei pot auzi in jur despre ”sex masculin sau feminin” si apoi sa vina sa intrebe ce inseamna ”sex”.
Pentru mai multa claritate, inainte de a raspunde, putem intreba copilul ce crede el ca este sex. Sau il putem intreba daca isi doreste sa ne spuna inainte in ce context a auzit el acest cuvant.
Vedeti voi, in discutiile pe astfel de teme cheia este una singura: deschiderea parintelui si o fata cat mai relaxata, astfel incat copilul sa simta ca poate impartasi ce are in minte.
Atentie, sexul nu este ceva rusinos, este poate lucrul despre care nu vorbim atat de mult pe cat ne place sa il facem. Cu cat vei vorbi mai deschis cu copilul tau despre asta cu atat curiozitatea lui va fi satisfacuta si va lasa explorarea pentru cand va fi momentul potrivit pentru el.
Pentru ca nu exista un singur raspuns la o astfel de intrebare, iata cateva aspecte de care tot timpul trebuie sa tinem cont:
Fii deschis si calm: Abordeaza subiectul fara jena sau disconfort, astfel incat copilul sa se simta in siguranta punand intrebari.
Asculta si raspunde: Asculta intrebarile copilului si raspunde sincer, dar adecvat varstei. Nu oferi mai multe informatii decat este necesar pentru a raspunde la intrebarea lor specifica.
Foloseste corect terminologia: Este bine sa folosesti termeni corecti din punct de vedere medical si sa explici ce inseamna acestia intr-un mod simplu si clar.
5. Mami, de ce sangerezi?
Atentie! Discutiile pe tema menstruatiei ar trebui purtate indiferent daca avem fete sau baieti. Pana de curand se considera ca pentru baieti nu este relevanta o discutie pe aceasta tema pentru ca nu vor avea o astfel de perioada. Insa ceea ce vrem este sa nu mai vedem fete rusinate in scoli sau situatii in care baietii considera menstruatia ca fiind subiect de discutii jignitoare.
Raspunsul poate fi unul scurt, dar corect: mama sangereaza pentru ca, o data pe luna, corpul femeilor se pregateste pentru a avea un bebelus. Daca nu este un bebelus acolo, corpul mamei se curata si acest lucru se numeste menstruatie.
Apoi, dupa un astfel de raspuns putem veni tot timpul cu intrebarea ”mai vrei sa stii si altceva despre asta, simti ca este suficient acest raspuns?” sau ”mai ai alte intrebari in legatura cu asta?”
Si pentru ca intrebarile fac parte din modul in care invata copiii nostri, fiecare curiozitate de-a lor ar trebui sa ne fie bucurie si mai ales sa stim ca astfel de discutii cu copiii nostri nu trebuie sa se rezume la un singur raspuns. Fiti deschisi sa cautati impreuna raspunsurile si nu va grabiti sa dati toate informatiile intr-o singura discutie.
Ceea ce mai cred ca este foarte important este ca, inainte de a ne grabi sa dam raspunsurile perfecte, sa stam si sa ne gandim ce stim noi despre acel lucru? Sa observam cum se simt pentru noi acele subiecte. Iar daca observam ca ele vin cu dificultate, sa avem curiozitatea sa exploram acea dificultate, pentru ca ea, cu siguranta, vrea sa ne spuna ceva.
Nu este nimic gresit sa ii spunem copilului ca pentru moment nu suntem pregatiti sa vorbim despre un anumit subiect si ca vom reveni cat de curand cu un raspuns pentru curiozitatile lor. Asa cum nu este nimic gresit sa ii spunem ca nu stim un anumit lucru si ca ne putem documenta impreuna sau ca revenim cu un raspuns de indata ce vom cauta mai multe detalii despre asta.
Este extrem de important sa le transmitem ca nu este nimic in neregula cu faptul ca pun intrebari, ca este foarte bine ca sunt curiosi si ca pot veni la noi cu ORICE INTREBARE.

Stim cu totii cum motorul invatarii este curiozitatea si incantarea. Iar pentru ca noi sa sustinem asta, avem nevoie in principal de 3 lucruri: energie, deschidere si…omega 3. Iar cand vine vorba de Omega 3, Calivita ne sustine cu cele mai bune optiuni pentru copiii nostri, Omega 3 Concentrate si Nordic Pure Omega 3 Liquid .
Ca ei sa poata fi deschisi in relatie cu noi, au nevoie ca noi sa fim confortabili cu intrebarile si explorarea lor. Iar deschiderea vine si din cunoastere de sine si non-judecata.
Atentie, tot timpul este nevoie sa ajustam raspunsurile in functie de varsta copiilor nostri, dar tot timpul raspunsurile trebuie sa fie corecte pentru ca nu, nu vrem ca un copil sa stie ca l-a adus barza. Pentru ca nu, nu vrem ca un copil sa creada ca menstruatia este ceva rusinos.
Si nu vrem aceste lucruri pentru ca astfel de copii sunt adultii care vor simti apoi disconfort, rusine, inadecvare in legatura cu propriul corp, cu propria explorare si cu subiecte care sunt atat de prezente in viata noastra.
Acest articol a fost scris de...
