Lifestyle

Gaseste-ti starea de flow

Serviciul, gospodaria si cresterea copiilor…iata doar trei din numeroasele obligatii care pot duce la stres si la cerinte excesive pe termen lung. Prin urmare, putinul timp liber care ne ramane pentru relaxare este deosebit de important atat pentru bunastarea fizica, cat si pentru cea mentala. De ce este atat de important sa ne relaxam? Atunci cand relaxarea lipseste, organismul nostru functioneaza in permanenta la turatie maxima. Daca acest lucru se intampla pe o perioada mai lunga de timp, este posibil ca hormonii de stres sa nu mai fie eliminati complet. Insa acest lucru este necesar pentru a ne putea recupera si regenera.

As vrea sa incep in primul rand cu somnul, deoarece somnul face minuni. Iti regenereaza organismul, te mentine sanatos si-ti prelungeste viata. 

Pentru ca sistemul imunitar sa functioneze eficient, organismul necesita un somn adecvat. Somnul este o sursa de energie, un stimulent al memoriei si o protectie impotriva depresiei. Daca vrei sa fii eficient la locul de munca si sa dai randament in viata de zi cu zi, trebuie sa dormi suficient. 

Este dovedit stiintific ca oamenii au nevoie in general de sapte – opt ore de somn. Desigur, exista oameni care se descurca cu mai putin somn si altii care necesita mai mult.

Timp pentru tine

In afara de un somn sanatos este important sa integrezi in mod regulat momente de relaxare in viata de zi cu zi. Cu alte cuvinte, sa iti iei un scurt timp liber in fiecare zi. 

Acesta poate fi, de exemplu, o mica plimbare, o baie relaxanta sau timp in care sa stai pe canapea citind. 

Nu conteaza ce anume iti place sa faci. Esential este sa-ti acorzi zilnic un mic timp personal („me time“). Uneori sunt suficiente chiar si 30 de minute, daca reusesti sa te deconectezi. 

Cititul, sportul, gradinaritul, muzica (indiferent ca o asculti sau daca canti la un instrument), invatatul unei limbi straine, intalnirile cu prietenii…toate aceste activitati pot fi hobby-uri care te ajuta sa-ti reduci nivelul de stres si sa-ti reincarci bateriile. 

Indiferent ce-ti place sa faci si ce te ajuta sa te relaxezi, acestea sunt momente incredibil de valoroase pentru sanatatea ta.

Un hobby te ajuta intotdeauna sa te relaxezi. Insa, un hobby care implica o activitate fizica, cum ar fi sportul, plimbarile, gradinaritul, mersul pe bicicleta, inotul, etc., descompune adrenalina, hormonul suprem de stres, in mod foarte efectiv si rapid. Ducand astfel la o relaxare mentala si fizica benefica. 

Un hobby reprezinta o indeletnicire pe care ti-o alegi singur, iar, daca viata de zi cu zi iti permite sa faci ceea ce-ti place cu adevarat, cel putin din cand in cand, vei fi mai echilibrat.

Asadar, un hobby nu numai ca iti amelioreaza stresul, dar iti da forta noua atunci cand obligatiile de zi cu zi iti slabesc energia. 

Nu te necaji, daca nu ai un hobby extraodinar. Daca iti place sa te relaxezi pe balcon, savurand un cappuccino si linistea din jur…este perfect!

Daca ai ocazia, calatoreste

La fel ca si pauzele din viata de zi cu zi, si concediile sunt importante pentru sanatatea fizica si psihica. 

Un concediu de 2-3 saptamani te ajuta sa-ti reduci nivelul de stres si sa obtii un efect de recuperare considerabil. Totusi, un concediu de 3 saptamani nu e reteta suprema. 

Unora le face mai bine, daca au concedii mai scurte, dar mai dese. Uneori ai nevoie de zile libere. Daca trebuie sa te muti sau sa-ti renovezi locuinta, dar nu te ajuta prea mult sa-ti folosesti intregul concediu anual pentru o alta forma de munca in loc sa te relaxezi. Vacanta ideala nu exista. 

Unii apreciaza calatoriile prelungite in care vad multe lucruri noi. Altii, in schimb, vor relaxare totala pe malul marii. Indiferent daca este vorba de o vacanta la mare sau o cabana linistita la munte – depinde de tine, ce-ti place sa faci, cand e vorba de relaxare.

O modalitate deosebita de a trai o viata implinita este atingerea starii de flow

Imagineaza-ti un pictor atunci cand picteaza, un muzician cand compune, un scriitor cand scrie un roman sau un copil cand se joaca cu masinuta sau cu papusa pe podea… 

Ei bine, aceasta stare de prezenta lucida, o absorbire totala in ceea ce faci, o activitate careia ii daruiesti toata atentia ta – aceasta este starea de flow. 

Psihologul american de origine maghiara Mihaly Csikszentmihalyi a popularizat aceasta notiune de flow: o stare perfect normala si naturala a corpului si mintii tale. 

Copiii sunt cei care traiesc o stare de flow cel mai frecvent si mai usor (si ar fi bine ca in asemenea momente sa nu fie deranjati sub nicio forma!!!). 

Insa, odata cu inaintarea in varsta, adultii se indeparteaza de ea si o experimenteaza din ce in ce mai rar. Cu toate acestea, starea de flow poate fi accesata de fiecare dintre noi si la orice varsta.

Atunci cand iti place sa faci ceva si o faci cu dedicatie, cand te daruiesti fiecarei clipe, folosindu-ti la maximum potentialul si talentul, punctele forte si resursele din interiorul tau. Atunci cand nu esti preocupat mental de rezultatul asteptat, ci te scufunzi cu totul in activitatea pe care o desfasori, simtind bucurie, satisfactie si motivatie launtrica (intriseca)…Cand uiti de timp si de spatiul din jurul tau. 

Atunci te afli in starea de flow

Starea de flow inseamna prezenta constienta 100%. Daca faci ceva doar pentru ca acest lucru iti aduce bucurie – chiar si implicarea totala in proiecte profesionale – si nu pentru a primi aprecieri si validare din partea celor din jur. Daca simpla implicare in acest proces, fie el creativ sau de alta natura, te motiveaza sa continui, atunci ai atins starea de flow.

Indiferent ca este vorba despre o sesiune de alergat, despre un hobby creativ sau un cappuccino pe balcon, starea de flow poate fi un antidot pentru stresul cotidian.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...