Gandeste pozitiv!

by Moniq

Structuri cognitive

Acestea stau la baza gandirii noastre. Ori de cate ori percepem, recunoastem, interpretam sau coordonam o actiune, folosim o structura cognitiva existenta. Sau chiar cream una noua, daca intalnim o situatie noua, un obiect nou. Astfel, fiecare dintre noi isi formeaza scheme si structuri cognitive individuale. Acestea, datorita interactiunii cu alti oameni si a mediului inconjurator, pot fi modificate in timp. Schemele cognitive se dobandesc pe parcursul copilariei, adolescentei si de-a lungul intregii vieti,  fiind modele generale care constau in amintiri, emotii, senzatii etc. Acestea servesc in primul rand la satisfacerea celor mai importante nevoi mentale si emotionale. Insa daca aceste nevoi mentale, fizice si emotionale au fost satisfacute doar in mod inadecvat sau chiar deloc in copilaria timpurie, de obicei se dezvolta scheme cognitive nefavorabile.  Pe termen lung pot avea un impact negativ asupra vietii persoanei in cauza.

Invatam sa gandim

In masura in care avem aceleasi ganduri mereu, acest tipar de gandire ne va influenta gandirea de zi cu zi. Daca rulam aceleasi programe in mintea noastra din nou si din nou, acestea vor deveni din ce in ce mai automatizate. Din punct de vedere sinaptic, suntem suma a ceea ce am invatat si am experimentat. Din punct de vedere neurologic, personalitatea noastra depinde de gandurile pe care le avem, de asociatiile pe care le atasam acestora. Chiar si de retelele neuronale pe care le apelam in mod repetat si de tiparele de gandire pe care le folosim zilnic.
Ceea ce suntem azi este rezultatul tuturor amintirilor si a emotiilor invatate de-a lungul vietii noastre. Ne mentinem identitatea personala prin asocieri cu oameni, locuri, obiecte, momente si evenimente. Astfel, gandurile repetate zilnic devin modul nostru de gandire. Si tocmai aici e problema: invatam sa gandim in cadrul acestor parametri!

Ne putem schimba gandirea

Deci, activam zilnic in mod obisnuit aceleasi procese individuale de gandire, care destul de des sunt negative, avand ca rezultat un comportament distructiv. Cu toate acestea, fiecare persoana are posibilitatea de a reflecta in mod critic asupra propriilor scheme cognitive nefavorabile si tiparele de comportament. Aceasta inseamna ca ne putem schimba obiceiurile de gandire! Din punct de vedere neurologic suntem capabili sa renuntam la retele neuronale de mult stabilite si sa cream retele noi. Ceea ce inseamna ca ne putem schimba obiceiurile, atat in gandire cat si in comportament. Nu numai ca ne putem schimba atitudinile, dar plasticitatea noastra neuronala poate reconstrui retele inregi in creier, facandu-l sa se reconecteze.
Poate crezi ca esti responsabil doar pentru ceea ce faci, dar nu si pentru ceea ce gandesti. Dar adevarul este…Noi insine suntem responsabili pentru tot ceea ce gandim, pentru sentimentele asociate si pentru comportamentul ce rezulta din ele!

Asadar, daca inveti sa gandesti (mai) pozitiv, iti va merge (mai) bine din punct de vedere psihic. Desigur, acest lucru necesita multa vointa!


Daca doresti sa-ti imbunatatesti starea de bine si sa simti satisfactia vietii, atunci:
1. reflecta asupra ta si asupra tiparelor tale de comportament.
2. analizeaza experientele neplacute din trecut si straduieste-te mereu sa creezi amintiri frumoase.
3. schimba-ti atitudinile nefavorabile si sentimentele negative din trecut, facand pace cu trecutul.
4. practica stari emotionale pozitive (sport, muzica, plimbari in natura etc.).


Singura limita pe care o poti atinge in acest context, este cea a imaginatiei tale. Si nu uita: imaginatia iti poate schimba literalmente creierul, iar daca se va intampla asa, iti vei schimba viata!

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!