Insulina este un hormon secretat de catre celulele care alcatuiesc Insulele Langerhans componente ale structurii pancreatice. Acest hormon intervine in homeostazia (stabilizarea valorii optime) glucozei, componentul chimic care da energie organismului uman.Trebuie mentionat faptul ca insulina a fost descoperita de savantul roman Nicolae Paulescu.
Diabetul zaharat afecteaza in egala masura atat femeile cat si barbatii si poate fi intalnit chiar si la copii.
Cauzele favorizante care pot determina aparitia diabetului sunt multiple:
– genetice (pot fi familii de diabetici)
– dezechilibru alimentar suplimentat de sedentarism
– obezitate
– stres
Formele diabetului
Diabetul zaharat are doua forme clinice.
Diabet zaharat de tip 1 care are drept cauza o insuficienta cantitate de insulina secretata de pancreas. Acesta este diabet insulinonecesitant raspunzand pozitiv la administrarea de insulina.
Diabet zaharat de tip 2 care la randul lui are posibile doua cauze:
– rezistenta crescuta a celulelor periferice la actiunea insulinei
– deficiente functionale partiale ale pancreasului endocrin.
Acest al doilea tip de diabet raspunde pozitiv la tratamentul cu antidiabetice orale si se numeste Diabet zaharat insulino nonnecesitant.
Ca orice afectiune, diabetul zaharat are semne clinice si paraclinice (de laborator).
Semnele clinice sunt reprezentate de triada: polifagie-exces alimentar, polidipsie-sete excesiva si poliurie productie excesiva de urina. Suplimentar poate aparea oboseala.
Semnele mentionate anterior sunt prezente in cazurile necomplicate.
In faza avansata a bolii, frecvent apar complicatii cum ar fi:
– tulburari de vedere (retinopatie)
– furnicaturi si amorteli periferice (parestezii)
– modificari ale probelor renale de laborator, frecvent prezenta glucozei in urina (glucozurie).
– modificari ale functiei cardiace (coronaropatia diabetica).
Semnele sunt multiple
Un semnal de alerta este aparitia frecventa a infectiilor cutanate sau urinare si vindecarea greoaie a ranilor deschise.
Trebuie mentionat faptul ca exista un tip special de diabet, cel gestational, care apare la gravide. Daca este corect tratat dispare odata cu sarcina.Diagnosticul pozitiv este sugerat de semnele si simptomele clinice si impus de valorile glicemiei și ale hemoglobinei glicate.
Glicemia are valori normale cuprinse intre 70 si 110 mg/dl.Valorile cuprinse între 110 si160 mg/dl reprezinta risc crescut, iar peste 160 mg/dl diagnostic pozitiv de diabet zaharat.
Hemoglobina glicata trebuie sa aiba o valoare de maximum 5,9 si reprezinta o oglinda a valorilor glicemiei pacientului pe ultimele 3 luni.
Complicatiile diabetului pot fi acute sau cronice. Complicatiile acute sunt reprezentate de coma diabetica hipo sau hiperglicemica. Frecvent apare coma hipoglicemica prin nerespectarea dozei de insulina si a cantitătii de carbohidrati. In acest caz valoarea glicemiei este mai mica de 50mg/dl.

Coma hiperglicemica
Coma hiperglicemica poate aparea de la o valoare a glicemiei mai mare de 400mg/dl sau mai mult, in functie de toleranta organismului.
Complicatiile cronice au fost mentionate anterior, cum ar fi: retinopatia, nefropatia, arteriopatia periferica, coronaropatia diabetica.
Tratamentul este instituit de catre medicul diabetolog.
Diabetul de tip 1 beneficiaza de tratament cu insulina, iar cel de tip 2 de antidiabetice orale.
Adaugam controlul riguros al dietei alimentare, care trebuie sa fie saraca in carbohidrati.
Complicatiile acute sunt tratate un urgenta de catre medici.
Preventia aparitiei diabetului implica:
– verificarea bianuala a valorilor glicemiei
– dieta alimentara echilibrata in nutrienti alimentari
– controlul curbei ponderale.
Asa cum regimul alimentar joaca un rol important in controlul diabetului, si preventia este esentiala, alaturi de un stil de viata sanatos, bineinteles. Prin suplimente alimentare bogate în fibre, crom sau extracte naturale din plante poti tine sub control evolutia diabetului.
Printre recomandarile mele se numara si urmatoarele produse CaliVita: Chromium Max cu rol in prevenirea oscilatiilor bruste ale glicemiei, Nopalin – extrem de bogat in fibre – si Organic Acai cu suc din fructe organice si un indice glicemic scazut.
Acest articol a fost scris de...
