In alte cazuri, cei care sufera de aceasta fobie, fiind indragostiti incep o relatie de dragoste foarte afectuoasa, care insa se schimba cu timpul. Brusc, apare frica de angajament. In plus, la fel ca si orice alta fobie, se manifesta si fizic printr-o stare subiectiva neplacuta. Apare o stare de agitatie progresiva, dificultati de respiratie, tahicardie, ameteala, furnicaturi, senzatii de lesin, pana la atacul de panica, care te inhiba fizic si psihic.
In timp ce in cazul acrofobiei se pot evita relativ usor inaltimile, in cazul arahnofobiei putem evita in mare parte plimbarile prin gradini, parcuri sau padure, iar in cazul claustrofobiei urcam treptele in loc sa luam liftul (fara a dori sa banalizez aceste fobii – si acestea pot duce la deficiente majore!!).
Gamofobia influenteaza intreaga viata a celor afectati, a partenerilor lor si desigur evolutia relatiei de cuplu.
Termenul fobie (provine de la „phobos” si inseamna teama) suna destul de serios, si ca urmare este bine sa-l cunoastem. Este teama ca ceva rau s-ar putea intampla. Fobia este o problema destul de serioasa, atunci cand episoadele de inhibitie fizica si psihica iti afecteaza si iti limiteaza viata cotidiana. Insa, in general, pericolul de care se teme un individ este mult mai grav in mintea lui decat in realitate.
De ce apare frica de angajament
Motivele care pot cauza dezvoltarea unei fobii de angajament sunt, in general, istoric de abandon, dorinte neimplinite in copilarie, parinti alcoolici, pierderi la o varsta frageda, fie prin moarte, fie prin divortul parintilor, experiente anterioare cu parteneri infideli, sau chiar si probleme cu stima de sine.
Multe dintre persoanele care cauta consiliere in probleme cu angajamentul isi doresc foarte mult sa fie intr-o relatie. Dar, din cauza temerii profunde de a fi raniti sau abandonati, in special de cineva pe care il iubesc si la care tin, se lupta foarte mult sa pastreze atasamente de durata.

Altii se simt nedemni de a fi cu cineva, chiar si atunci cand relatia pare a functiona bine. Relatiile de angajament necesita compromisuri. Uneori acest lucru poate fi confundat cu pierderea totala a independentei. In acest caz, „gasirea sinelui“ (Cine sunt eu?, Ce vreau?, De ce am nevoie?), refacerea echilibrului intre a te simti parte a unui cuplu si un sentiment de bucurie pentru timpul petrecut in afara cuplului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea unei relatii de cuplu sanatoase.
Frica este o reactie naturala extrem de benefica pentru existenta umana. Totusi, atunci cand ea interfereaza cu deciziile majore din viata noastra, iar aceasta teama fiind nejustificata, ar trebui sa apelezi la un tratament. Depasirea fricii de angajament este posibila.
Procesul terapeutic
Cea mai potrivita forma de terapie pentru fobia de angajament este terapia de cuplu si/sau psihoterapia. Ambele terapii te pot sustine in eliminarea fricii de angajament si a lipsei de implicare in relatie. Te invata sa te bucuri de avantajele si beneficiile unui angajament pe termen lung.
Prima conditie necesara este ca persoana fobica de angajament sa devina constienta de gandurile ei si sa-si asume responsabilitatea pentru comportamentul evitant. Si bineinteles, persoana suferind de gamofobie trebuie sa-si doreasca cu adevarat sa se schimbe. Nu trebuie sa se simta fortata supunerii unei terapii. In cadrul unei psihoterapii, de exemplu, terapia cognitiv comportamentala, se filtreaza, analizeaza si proceseaza declansatorii fricii de atasament.

Terapeutul si pacientul trec printr-o conversatie confidentiala, unde in majoritatea cazurilor se gasesc motivele dezvoltarii fricii de atasament. In cazul unui partener foarte iubit, poate fi util ca acesta sa fie inclus in procesul de terapie.
Scopul principal al terapiei de cuplu este sa te poti pune in pielea celuilalt partener cu intentia de a-l cunoaste mai bine si sa inveti sa-i intelegi mai bine motivele.
In unele cazuri ajuta mult si dezvoltarea unor abilitati mai bune de comunicare. Sa luam in considerare faptul ca modul unic in care gandeste fiecare om afecteaza intr-un mod specific procesul comunicarii. Starea emotionala indeplineste rolul unui filtru pentru informatiile transmise si receptate.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Termeni de specialitate folositi in text
Acrofobia este o frica extrema sau iratională de inaltime.
Arahnofobia este o frica intensa si irationala de paianjeni.
Claustrofobia este teama irationala de spatii mici, inchise.
Gamofobia este o teama intensa si constanta fata de casatorie, relatii de cuplu serioase si de durata.
Acest articol a fost scris de...
