Practic, suntem cu totii actori. Pentru ca jucam roluri – si asta in fiecare zi. In interactiunea sociala cu ceilalti, ne asumam intotdeauna un rol. Femeia moderna se vede pe ea insasi in mai multe roluri, nu toate fiind in mod traditional „feminine“.
Ea are pretentii foarte ridicate in ceea ce o priveste pe ea insasi si fata de rolurile pe care le indeplineste. Ea incearca sa combine in ele atat atributele feminine, cat si pe cele masculine. Vrea sa fie in acelasi timp puternica si sensibila, doreste sa fie independenta financiar, sa devina mama si sa creeze un camin care sa ofere siguranta.
Ea este, in acelasi timp, cea care mentine cercul de prieteni si in mare parte contactele sociale. Doreste sa fie un partener iubitor si intelegator, o fiica si o sora loiala, asigura armonia si stabilitatea in familie, isi sprijina partenerul si copiii in eforturile lor de a-si atinge obiectivele si, nu in ultimul rand, aspira la implinirea profesionala personala.
Femeia moderna
In mod ideal, femeia moderna este increzatoare in sine si poate obtine totul in viata.
Isi intalneste partenerul „la acelasi nivel“, este curioasa si deschisa, ambitioasa din punct de vedere profesional, o mama si o partenera exceptionala.
Insa, din pacate, in viata de zi cu zi de cele mai multe ori exista un decalaj mare intre dorinta si realitate. Doar faptul ca majoritatea femeilor care lucreaza au o sarcina tripla: de munca, de gospodarie si educatia copilului, arata, ca nu e tocmai simplu sa indeplineasca toate aceste responsabilitati.

Ideea cum ca femeia se ocupa doar de gospodarie si are grija de copii este un scenariu de neconceput pentru marea majoritate a femeilor.
De ani de zile, femeile lupta pentru egalitatea intre barbati si femei.
Datorita realizarilor emanciparii, femeile beneficiaza astazi de aceleasi oportunitati educationale si profesionale ca si barbatii. Faptul ca femeile pot avea o activitate lucrativa si au suficiente resurse financiare pentru a se simti in siguranta, a schimbat modelul clasic de familie.
Cu siguranta ca femeia moderna are, in general, posibilitati mai bune decat mama ei.
Se simte imputernicita sa isi atinga obiectivele si sa obtina ceea ce isi doreste, dar, in acelasi timp, acest nivel de trai poate provoca un stres suplimentar datorita presiunii auto-impuse si a asteptarilor celor din jur.
Ce presupune emanciparea?
Emanciparea nu inseamna doar egalitate, ci, in primul rand, libertate de alegere.
Atunci cand ia decizii importante, femeia moderna doreste sa-si imparta responsabilitatea. De la ingrijirea copiilor si pana la deciziile majore de achizitionare a bunurilor.
Increderea sporita in sine a femeilor afecteaza in mod natural alegerea partenerului, dar si modul in care se desfasoara relatiile in cadrul familiei. Aceasta schimbare ilustreaza noua distributie a rolurilor. Pentru majoritatea cuplurilor, dorinta de a avea un parteneriat de la egal la egal este unul din cele mai importante lucruri.
Influenta femeii in societate, in afaceri si in politica este in continua crestere.
Cu toate acestea, in marea parte a familiilor, cresterea copiilor si treburile casnice sunt inca in principal responsabilitatea femeii.
Dorinta de a strapunge asteptarile traditionale, dar si pe cele moderne, pentru a putea fi, in cele din urma, ea insasi, poate duce la frustrare. Aceasta fiind bazata pe un conflict interior.
Ce este conflictul interior?
Un conflict interior reprezinta o contradictie la nivel personal intre anumite componente, convingeri sau valori ale tale. Apare cand se contureaza in interiorul tau emotii, ganduri, impulsuri sau convingeri contradictorii.
Presupune o lupta intre doua parti ale tale. O parte din tine vrea/ simte/ crede ca…, pe cand alta parte din tine vrea/ simte / crede altceva.
Un exemplu de astfel de conflict interior poate fi faptul ca doresti sa petreci cat mai mult timp cu familia, dar, in acelasi timp, simti nevoia de a petrece multe ore suplimentare la serviciu pentru a performa in viata profesionala. Ai in minte perspectiva unei avansari in functie. Vrei sa faci si una si alta, si te simti de parca esti trasa in directii opuse.

Conflictul interior are de-a face cu o multime de situatii cotidiene, care rezulta totodata din rolurile atribuite.
Starea de conflict interior este, in general, temporara, insa genereaza, de obicei, o tensiune mare. Simptomele unui astfel de conflict interior pot fi: stare de disconfort, stres, iritabilitate, neliniste, confuzie, etc.
O asemenea stare nu poate fi depasita, decat pe masura ce este traita constient.
Asculta-ti intuitia si fa ce simti in prezent. La inceput, o decizie de compromis se va rasfrange asupra starii tale generale. Insa odata ce te-ai lamurit ca decizia luata este cea mai buna in momentul de fata, trebuie sa inveti sa traiesti cu ea.
Un conflict interior se rezolva prin detasare.
Fii sincera cu tine
Conflictele interioare isi au radacina in atasamentul personal fata de idei, principii, dorinte, asteptari, etc. Daca reusesti sa-ti schimbi atitudinea fata de o idee sau o situatie, cu siguranta ca vei reusi sa-ti refaci echilibrul intre ceea ce gandesti si ceea ce simti.
Fii sincera cu tine insati, stabileste-ti prioritatile, si fa-ti o auto-analiza pentru a depista eventual o cauza ascunsa a conflictului interior. De exemplu, asteptari exagerate din copilarie sau modele de comportament inadecvate.
In orice proces de cunoastere si auto-cunoastere este important sa-ti adresezi cat mai multe intrebari, pana ce ajungi la esenta problemei.
De ce ma deranjeaza ce a spus/ facut X?
Ce simt exact si de ce?
Ce-mi arata acest lucru despre X?
Dar despre mine?
Ce vreau cu adevarat? Care e limita mea?

De indata ce ajungi la esenta problemei, constientizarea va determina rezolvarea conflictului interior. Pentru a obtine rezultate cat mai rapide si generatoare de transformari, iti recomand sa lucrezi impreuna cu o persoana specializata, cum ar fi un coach profesionist, un psiholog sau un psihoterapeut.
Acestia te pot sustine, de exemplu, in domeniul analizei resurselor personale, elaborarea conceptelor noi de gestionare a timpului (Work-Life-Balance) si iti pot arata strategii care apartin de managementul stresului mental-cognitiv.
Uneori insa, pentru a-ti reface fortele, este suficient sa nu uiti de valoarea ta ca si fiinta umana si de propriile tale nevoi. Acestea sunt necesare pentru bunastarea sanatatii tale fizice si psihice. Ia-ti in mod regulat timp pentru a-ti reincarca bateriile – „me time“ – , un fel de time-out din viata de zi cu zi.
Daca nu e posibil o zi sau chiar un weekend petrecut undeva in natura, atunci macar o dupamasa pe saptamana in care sa poti fii tu insati si sa te ocupi doar de tine.
Important este sa faci ceea ce-ti place, ceea ce-ti face bine si sa te relaxezi.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Acest articol a fost scris de...
