Familia mea

Emotii de inceput de an scolar

Mereu am simtit emotiile mai profund decat mi-as fi dorit eu... Copil fiind, simteam o amestecatura de emotii cand venea vremea sa inceapa scoala... :) De la bucurie la tristete, de la entuziasm la furie, de la nerabdare la apatie... Ma bucuram ca imi voi revedea colegii, dar ma intristam ca aveam sa incep si temele. Eram entuziasmata ca voi invata lucruri noi, dar si furioasa ca se strang prea multe notiuni pe care va trebui sa le invat intr-un ritm impus. Eram nerabdatoare sa cunosc profesorii, dar intram si intr-o stare de apatie ca... ”deh, nu ai cum sa placi pe toata lumea si nici ei pe tine!”

Pe vremea aceea parintii nostri nu erau pregatiti sa ne sustina cum aveam noi nevoie, dar nici eu nu stiam cum sa imi exprim emotiile astfel incat sa fiu inteleasa corect. 

Devenind parinte de 2, vad lucrurile mult mai specific. Acum inteleg prin ce trec copiii (ai mei si cei cu care interactionez) si ii pot indruma.

Copiii mei sunt foarte diferiti unul de celalalt si e normal sa fie asa. Ce vreau sa subliniez este ca fiecare are nevoie de o alta abordare cand vine vorba despre gestionarea emotiilor.
Si, cum inceputul de scoala e aproape deja, vad primele emotii iesind la suprafata. 

Vad nerabdarea de a-si intalni colegii dar si teama si nesiguranta de a intra din nou in colectivitate… Vad tristetea despartirii de parinti si stresul ce urmeaza o data cu primirea primelor teme.

Fiecare nou an scolar pe care ei il incep va veni cu informatii noi pentru ei si, indiferent de capacitatea intelectuala a copilului, emotiile sunt prezente. 

Ca parinti, noi ii vom incuraja mereu pe „micutii” nostri si vom fi alaturi de ei indiferent de situatie.

Cum poti transforma prima zi de scoala

Ca si gestionare:

– un prim pas ar fi sa comunicam cu ei despre ce inseamna anul scolar care urmeaza. Care sunt asteptarile noastre de la ei (daca acestea exista). Si, ce este foarte important, le sustinem alegerile, deciziile si ii incurajam sa ne spuna si ei care sunt asteptarile sau fricile lor. Urmeaza ca incet-incet sa reintram in atmosfera de scoala in ceea ce priveste rutina de seara. Noi suntem norocosi ca in fata scolii sa avem un parculet care este foarte indragit de copii, asa ca, atunci cand ne plimbam mai aducem in discutie si subiectul „scoala”. Cand institutia de invatamant nu avea parc, mergeam mereu inainte de scoala sa vedem daca e altfel aranjata sau daca sunt clasele afisate, etc. 

– incurajam mereu copiii sa isi faca prieteni pentru a se bucura de revederea lor.

– incurajarea emotiilor copiilor. Ei au nevoie sa stie ca emotiile sunt normale si ei sunt indreptatiti sa le simta.

– implicati-i in pregatirile pentru scoala. Noi facem din cumpararea hainelor si a caietelor o placere. Mergem impreuna si alegem haine care lor sa le faca placere sa le poarte. Uneori ne plimbam prin magazine doar ca sa mai admiram si sa ne facem un ”to do list” cu ce am mai vrea sa achizitionam pe viitor. 🙂 

– le povestim copiilor intamplari din inceputurile noastre de scoala ca si parinti si ne amuzam impreuna. Ei stiu ca si noi am trecut prin aceleasi emotii ca si ei si ii intelegem. 

– rabdarea este o alta abilitate de care avem nevoie. Fiecare copil este unic si reactioneaza diferit. Asa ca, ne vom asigura ca stim cu ce si cum il putem ajuta.

– conectarea noastra cu alti parinti din clasa lor este inca o abilitate de care avem nevoie. Ei au nevoie sa stie ca si noi ne implicam in colectivitatea din care ei fac parte.

– echilibru. Micutii au nevoie sa fie indrumati, dar la fel de mult au nevoie sa fie lasati sa isi ia propriile decizii, independent de noi sau alegerile noastre. Asa invata sa fie si responsabili.

Si nu uitati, oricat de exagerate sau nejustificate ar fi emotiile copilului tau, el nu va inceta sa le aiba doar pentru ca nu ii dai voie! 

Fii empatic si mereu alaturi de el, doar asa poate creste un adult responsabil si increzator, cu ajutorul tau!

Acest articol a fost scris de...