E-commerce in 2022

by Moniq

Am decis sa incep o afacere personala pentru ca nu ma regaseam in activitatile desfasurate la vremea respectiva. Nu imi placea ideea de a avea un sef si un program rigid. Am pornit pe noul drum desi intuiam ca in afacerea mea voi munci mult mai mult. Stiam ca o voi face cu placere pentru ca imi voi urma propriile idei si proiecte.

Satisfactiile adiministrarii propriei afaceri

O afacere proprie iti ofera multa independenta, flexibilitate si, mai ales, oportunitatea de a-ti pune in valoare calitati pe care, din pozitia de simplu executant, nu le poti aplica si dezvolta. Angajatul altuia fiind, ideile iti pot fi preluate sau ignorate. Statutul de antreprenor iti creeaza posibilitatea de a experimenta impreuna cu echipa ideile cele mai indraznete. 

Vreau sa subliniez ca nu poti construi nimic de unul singur. In orice business ai nevoie de o echipa dedicata si dinamica. Cea mai mare satisfactie o ai atunci cand pui in aplicare propriile idei si constati ca functioneaza, pentru ca nu totul e roz tot timpul. Uneori crezi ca ai cea mai buna idee, iar piata iti transmite contrariul.

Intai trebuie sa cercetezi piata

Alegerile, de regula, le facem in functie de pasiunile si inclinatiile noastre. Regula se aplica si in antreprenoriat. Nu poti avea o afacere de succes daca nu-ti place ceea ce faci , daca nu crezi in ceea ce oferi clientilor. Succesul vine tocmai din atitudinea aceasta.

In urma cu 17 ani, dupa cateva incercari neinspirate si, evident, nereusite, am ales sa construiesc in colaborare cu Calivita propria afacere. Nu a fost intamplator. Eram pasionata de plante, aveam un stil de viata sanatos si doream sa-mi impartasesc ideile oamenilor din jurul meu.

Spre deosebire de alte afaceri, unde nu ai nici un fel de indrumare si faci totul singur la inceput, in relatia cu Calivita am beneficiat de indrumare. Am participat la conferinte, training-uri de pregatire, atat medicale cat si de business, ceea ce a insemnat un ajutor important in fundamentarea unui start-up consistent in domeniul e-commerce.

Ai nevoie de un plan de bataie

Din afara intotdeauna lucrurile pot parea simple, dar in orice activitate – indiferent ca vine dintr-o pasiune sau este nou descoperita – e nevoie de studiu. Este nevoie de implicare emotionala si, desigur, financiara. Nicio afacere nu functioneaza fara investitie. 

Si fara un PLAN!

Primul pas in afacere este sa iti stabilesti un scop. Sa creionezi un proiect, sa iti faci un PLAN in rezonanta cu dorintele, aspiratiile si capacitatile tale. Intalnirea mea cu produsele, valorile si echipa Calivita a constituit motivatia inceperii afacerii mele de azi. Sanatatea si educarea publicului pentru adoptarea unui stil de viata sanatos la orice varsta coincidea cu domeniul meu de interes.

Cu o investitie financiara de start orientata cu precadere spre instruire si dobandirea mijloacelor si tehnicilor moderne de conectare cu clientii, dar cu un aport emotional si motivational la cotele cele mai inalte, afacerea si-a gasit locul pe piata. Contactul direct cu potentialii clienti si-a modelat cursul catre ceea ce este in prezent: prietenul familiilor tinere, cu copii sau in asteptarea unui copil, preocupate de sanatate si starea de bine.

Practic iei totul de la 0, ca la cumparaturi. Iti treci tot ceea ce ai nevoie pe o hartie si pe parcurs le tai si mai adaugi

Revin la ideea conexiunii dintre pasiune si succes in afaceri

Ca orice antreprenor incepator, visezi la cohorte de clienti care sa iti creasca cifra de afaceri. Mai repede decat crestea Fat-Frumos in basme. Depinde foarte mult de cat de repede te trezesti si accepti ca si afacerea ta, ca toate celelalte, se ridica incet, cu truda si perseverenta. Daca vorbim de perseverenta, ne referim de fapt la taria de a urmari pas cu pas, punct cu punct, planul pe care ti l-ai facut inainte de porni la drum.

Putini sunt cei carora lucrurile le sunt perfect clare de la inceput si carora toate le merg struna de la inceput. Cautarile, ajustarile sunt inevitabile si pot garanta asta din propria experienta. 

Mi-am dorit sa ma adresez tuturor, indiferent de varsta, de nivel de educatie, de domenii de interes si am constatat ca mesajul meu nu isi atingea decat rareori tinta. Cu consecintele de rigoare in dinamica cifrei de afaceri. 

Am constientizat, intr-un final, ca nu publicul era de vina ca nu recepta mesajul meu, ci eu nu ma adresam cui si cum trebuia. Corectia de parcurs a afacerii, rezultata din invatare si experimentare, a condus la remodelarea traseului, la stabilirea altor jaloane de timp si altor tinte.

Exista multa emotie atunci cand incepi

In business nu exista garantii. Nu-ti poate garanta nimeni succesul. Intotdeauna va exista un timp alocat pentru dezvoltare si profit: daca faci ceea ce trebuie si ai rabdare, vin si rezultatele.

Poti intalni reticenta familiei si sfaturi de genul „nu e pentru tine” sau „e piata plina de produse similare, cui mai vinzi tu?” etc. 

Daca te increzi in visul si puterile tale, nimic nu te va indeparta de la calea aleasa.

Doar te va determina si mai puternic. Iti va stimula ideile si te va obliga la adaptare permanenta. Din nou ma dau exemplu. In ultimii ani structura pietei s-a modificat si a facut loc tot mai mult pentru e-commerce, ceea ce pentru mine a fost semnalul ca trebuie sa schimb ceva. 

Am decis sa construiesc un magazin online fara ca eu sa fiu de specialitate. Mi-am zis ca pot si vreau sa invat, iar cu putin ajutor am inceput o noua meserie.

Intr-o prima faza nu intelegeam mai nimic. Termenii in care se vorbea au fost o problema pentru mine, dar mi-am dorit sa invat. 

Am experimentat, am cerut ajutorul, m-am inscris la cursuri online si treptat lucrurile s-au limpezit.
Sunt tutoriale gratuite pe Facebook si YouTube, cautarea pe Google a explicarii termenilor de specialitate este la indemana. Cand m-am blocat am sunat un prieten mai priceput decat mine etc. 

Si ce dulce este, apoi, gustul succesului.

Tu alegi ceea ce vrei sa faci

Am ales antreprenoriatul pentru ca mi-a oferit stilul de viata pe care mi l-am dorit: libertate de exprimare, timp pentru mine, pentru relaxare, venituri indestulatoare.

Ce poti tu sa faci in continuare?

– Urmeaza-ti visul fara a cadea in extreme
– Fa ceva bun care aduce plus valoarea clientilor tai
– Crezi in afacerea ta
– Distreaza-te
– Nu renunta
– Asculta mai mult si vorbeste mai putin
– Creeaza timp liber pentru tine
– Iesi si intalneste oameni noi
– Comunica cu echipa
– Fii fericit

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!