Lifestyle

Dupa o luna de scoala…

Anii trecuti ma cuprindea panica la gandul ca iarasi vine frigul si ploaia, ca zilele vor incepe din nou sa se micsoreze intr-un ritm ametitor. Ca perioada dintre sfarsitul vacantei de vara si Craciun va trece din nou sub semnul unei grabe permanente, a racelilor insirate una dupa alta, a morocanelii, lipsei de entuziasm si voie buna. Nu in ultimul rand, ca incepe scoala, cu tot stresul si toata oboseala aferente.

Cum se vede scoala, dupa o luna

Anul acesta am fost  sigura ca inceputul scolii va fi mult mai usor. Daca nu de altceva, macar fiindca redeschiderea scolilor nu mai era o certitudine, ca in alti ani.  Copiii erau nerabdatori sa-si intalneasca colegii, sa povesteasca ce li s-a intamplat peste vara, sa lege sau sa cimenteze prietenii, iar parintii sa nu mai faca pe dascalii pentru o perioada.

Se pare ca vara are puterea incredibila de a ne sterge in fiecare an memoria. Zilele lungi, noptile calde, dolce far niente ne induc iluzia ca sezonul cald va dura o eternitate. Insa toamna ne-a dat si anul acesta, ca de fiecare data, lovitura de gratie. In a treia zi de scoala, care ne-a intampinat cu o burnita mocaneasca, fiica mea cea mica, s-a uitat pe geam, mi-a zis, aproape cu teroare in glas, de parca vazuse o tornada, nu cateva picaturi de ploaie: Mama, nu stiu ce se intampla afara, dar nu e de bine, vino sa vezi! 
Nu stiu daca as putea-o consola spunandu-i ca si la 40 de ani ma incearca aceeasi senzatie de nedreptate si de revolta la venirea toamnei. Si ca inca nu am o solutie la melancolia si oboseala care ma cuprinde doar la gandul ca pana la Craciun trebuie cumva sa facem fata frigului si cetei. Si da, sa facem fata lucrarilor de control, tezelor si trezitului pe intuneric…

Este greu, dar copiii nostri au nevoie de noi

Dar, daca ar fi sa le dau parintilor cateva sfaturi pentru a ameliora impactul negativ pe care zilele scurte, vremea urata si acumularea obligatiilor le au asupra noastra, aceastea ar fi:

1) Dimineata inainte de scoala imbratisati-va copiii o idee mai strans si tineti-i in brate un minut mai mult. Si voua, dar si lor o sa va fie mai cald si mai bine de la megadoza de D(ragoste).
2) Profitati de fiecare zi insorita! Nu ramaneti in casa daca vedeti ca e frumos afara. Iesiti la plimbare chiar daca vi se pare ca e frig si nu aveti mai mult de jumatate de ora la dispozitie. Odata ce v-ati pus in miscare, veti vedea ca va incalziti repede si ca va ridica foarte mult moralul.
3) Mergeti la culcare devreme. Un somn odihnitor e vital in aceasta perioada, cand ne trezim devreme si pe intuneric. Daca vara era mai usor sa facem fata lipsei somnului, toamna si iarna acest lucru ne poate afecta puternic dispozitia.

Pe final

4) Nu incepeti sa hibernati de pe acum. Macar in weekend petreceti timp in natura, toata familia. O simpla plimbare pe malul apei sau in padure pot face minuni. Odata ce ne obisnuim, o sa ne fie greu sa ramanem inauntru.
5) Gatiti ceva bun si consistent. In sezonul rece avem alte pofte si alte nevoi alimentare, consumam alte alimente decat vara. Asa ca acum e momentul sa incercam retete noi sau sa reincepem sa preparam mancaruri care vara nu si-au gasit locul in meniul nostru. Copiilor le place la nebunie sa ajute in bucatarie. Nu ii trimiteti la calculator, lasati-i sa fie ajutoare de bucatar, chiar daca veti avea mai multe vase de spalat.
6) Inainte de culcare, la fel ca dimineata, imbratisati-va mai strans decat de obicei copiii. Sau (si apoi) partenerul. 

Acest articol a fost scris de...

Citeste si alte articole ale autorului aici