Diferenta dintre psiholog, psihiatru si psihoterapeut

by Moniq

Ai incredere in parerea medicilor specialisti

Sa le luam pe rand si sa vedem care este diferenta.
Cred ca cel mai bine putem intelege, daca analizam trei situatii: durerile de cap sau de stomac si insomnia.

In cazul durerilor de cap, de stomac sau a insomniei, primul ajutor ti-l ofera medicul de familie. Prin anamneza, medicul incearca sa obtina toate informatiile necesare. Scopul este stabilirea diagnosticului si a alegerii tratamentului potrivit. In cadrul acestei prime etape de examinare clinica, medicul generalist va face, de exemplu, analiza sangelui. Va incerca sa depisteze conditiile ce au dus la aparitia simptomelor, precum si determinarea prognosticului bolii. Daca acestea din urma sunt neclare sau pare a fi ceva mai grav, medicul de familie iti va da o trimitere la un specialist. Expertul pentru durerile de cap si insomnia este neurologul. Cel pentru durerile de stomac este medicul internist sau, in mod special, gastroenterologul.
In cazul unei dereglari fiziologice (dereglari fizice ale organismului), diagnosticul si tratamentul adecvat va fi gasit relativ repede.

Psihosomatica

Insa daca medicii specialisti ajung la concluzia ca anatomic este totul in regula, chiar daca simptomele persista, pacientii se reintorc la medicul de familie. El, in consecinta, cauta cauza aparitiei simptomelor intr-o directie noua. Uneori medicii folosesc termenul de psihosomatica. Termenul „psihosomatica“ provine din greaca psyche = suflet + soma = corp si este folosit pentru a face referire la o boala fizica, determinata de anumite cauze psihologice. Afectiunile psihosomatice apar de obicei ca rezultat a doua motive principale: reactia organismului la stres si conflictul personal intre motive.

Simptomele despre care am pomenit mai sus, durerile de cap, durerile de stomac sau insomnia, pot aparea ca semne ale unor boli psihosomatice. Acestea survin in urma impactului factorilor emotionali si mentali sau ca simptome directe ale unor dereglari psihice. Medicul de familie isi poate da seama, daca, de exemplu, o persoana sufera in urma unei reactii puternice emotionale. Daca este vorba „doar“ de o reactie acuta la stres, sau daca pacientul sufera deja de o depresie, o tulburare de stres posttraumatica sau tulburari de anxietate (ultimele trei fiind dereglari psihice). In toate aceste cazuri urmeaza, de regula, recomandarea unui consult psihiatric.

Cine te poate ajuta in acest caz?

Un psihiatru a studiat medicina, deci este un medic care dupa examenul de stat a urmat un rezidentiat in psihiatria adultului sau a copilului si adolescentului. Psihiatrul are dreptul de a recomanda un tratament medicamentos, elibereaza retete, scrisori medicale, bilete de trimitere, adeverinte, concedii medicale, prescriptii. Daca este vorba de o boala psihica, atunci in general pe langa tratamentul medicamentos se prescrie si psihoterapie.
Un psihiatru colaboreaza foarte des cu un psihoterapeut sau un psiholog clinician.

Un psiholog este absolvent al facultatii de Psihologie. Specializarile unui psiholog in cadrul unui program universitar de masterat includ printre altele, psiholgia clinica, psihopedagogia speciala, psihologia muncii si organizationala, psihologia comunicationala etc. Uneori, pentru completarea diagnosticului sunt necesare si evaluari de la psiholog. De exemplu, coeficientul intelectual (IQ) sau scala pentru simptome de autism.
Unii psihologi devin liber profesionisti dupa ce au studiat psihologia.

Acestia ofera coaching sau consiliere, de exemplu in cadrul companiilor, dar si persoanelor fizice. Isi ajuta clientii in cadrul managementului stresului, in gestionarea conflictelor personale sau profesionale. II ajuta si in gasirea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata (Work-Life-Balance), in dezvoltare personala, precum si imbunatatirea rezistentei la stres si a increderii de sine. Procesul de consiliere al unui psiholog include printre altele motivarea pentru schimbare, analiza si clarificarea problemelor in contextul resurselor personale și sociale, activarea resurselor si ajutorul pentru depășirea problemelor.

Cum probabil ti-ai dat seama deja, un psiholog nu trateaza boli psihice. Drept pentru care el vorbeste despre clienti si nu pacienti. Daca insa psihologul constata ca exista probleme majore de sanatate mintala, care depasesc o „perioada grea“ a persoanei, recomanda consultarea unui medic psihiatru.

Psihoterapia

Un psihoterapeut este o persoana care a terminat facultatea de Medicina sau Psihologia, cu o specializare postuniversitara suplimentara, format intr-una sau mai multe tehnici psihoterapeutice. Astfel ca exista atat medici psihoterapeuti, cat si psihologi psihoterapeuti.
Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice. Aceste tehnici pot fi, de exemplu, psihoterapia cognitiva, terapia psihanalitica, terapia comportamentala etc. Deci, terapeutii folosesc diferite tehnici pentru a trata, de exemplu, o depresie, o tulburare de stres posttraumatica sau tulburarile de panica. Este de dorit si in favoarea pacientului buna colaborare dintre psihiatru si psihoterapeut.

Decizia iti apartine

Decizia de a cauta ajutor nu este usor de luat, mai ales cand este vorba de consultarea unui „psi“. Insa, daca recunosti ca ai o problema, acesti specialisti te pot ajuta in ameliorarea starii respective. Printre multe altele, asemenea simptome pot fi: iritabilitatea crescuta permanenta, frica fara motiv, tristetea profunda indelungata. Adeseori  oboseala permanenta, toleranta scazuta la frustrare, schimbarea perceptiei asupra celorlalti, nevoia crescuta de izolare, scaderea increderii in sine, ingrijorarea permanenta sau tulburari de memorie si concentrare.

In timp ce psihiatrul actioneaza asupra simptomelor, psihologul si psihoterapeutul se ocupa de cauzele care au dus la declansarea acestora. Psihologul si psihoterapeutul ajuta la constientizarea proceselor mentale (atat la nivel constient, cat si la nivel inconstient), astfel incat interventia terapeutica sa dea roade.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!