Decoratiuni handmade pentru Sarbatorile Pascale

by Moniq

Primavara vine cu multa creativitate

De mica a fost una dintre sarbatorile mele preferate pentru ca am asociat-o cu venirea primaverii. Cu ideea de nou inceput, cu bucuria de a sta mai mult afara. De a ne bucura de spectacolul superb si colorat pe care primavara il pune in scena, cu bucuria de a te lasa inspirat si de a creea.

Perioada copilariei a fost una definitorie pentru dezvoltarea laturei mele creative.
Imi placea sa o observ pe mami de fiecare data cand aranja masa pentru vreo sarbatoare sau de ziua noastra. Imi placea sa stau langa ea si sa urmaresc pas cu pas cand pregatea si orna torturile pentru zilele noastre de nastere. Ii admiram scrisul superb si incercam sa-l imit desi nu am ajuns nici pana acum la acea performanta. Imi amintesc cu cata placere se dedica gradinaritului si ingrijirii florilor.

Perioada inainte de Paste era una foarte aglomerata. Toata lumea avea sarcini bine stabilite. Bunicul si tatal meu se ocupau de ingrijirea curtii si a pamantului, bunica de gradina de legume, iar mama se ocupa de curatenia casei si ingrijirea gradinilor cu flori.

Pregatirile pentru Paste

Imi amintesc cu drag de Saptamana Mare cand pregatirile intrau pe ultima suta de metri. Imi amintesc de forfota ce cuprindea casa si intreg satul.
Mama punea ultimele detalii la punct si apoi se dedica pregatirii prajiturilor si incondeierii oualor.
De la ea am invatat mestesugul incondeierii oualor cu ceara de albine, un obicei pe care il practic si azi si pe care vreau sa-l las mostenire copiilor mei.

Am fost implicate de mici atat eu cat si sora mea in pregatirile pentru Sarbatoarea Pastelui. Adunam plante, pe care le foloseam la inrosirea oualor cu frunze. Petreceam cateva ore in gradina si transformam totul intr-un concurs: cine gaseste cea mai interesanta frunza. Asa am invatat multe dintre plantele medicinale pe care le cunosc azi. Apoi treceam la pregatirea cozonacilor impreuna cu bunica si in final la aranjarea mesei de Paste impreuna cu mama.

Bunica framanta cate 8-10 cozonaci o data si o facea mereu cu bucurie, desi nu era o treaba usoara. Eu si sora mea eram ajutoarele ei. De la ea am invatat sa gatim cu drag si cu bucurie pentru ca doar asa mancarea va iesi buna si gustoasa.

In copilarie am invatat sa refolosesc lucrurile pe care le aveam la indemana

Imi amintesc cum se umplea strada de un miros divin, de cozonaci si placinte, care ne facea sa alergam la usa cuptorului. Sa stam acolo pana ni se inroseau obrajii de la caldura doar ca sa fim siguri ca primul cozonac este al nostru.

Mama aranja masa de Paste folosindu-se de ce aveam prin casa si de ce ne oferea gradina in acea perioada.
Ca decor folosea stergare vechi, superbe, din canepa sau in, lumanari din ceara de albine, castroane din lut in care tronau pe iarba proaspata ouale incondeiate si rosii. In mijlocul mesei statea vaza in care mama punea flori din gradina si cateva crengute.

Fara sa-mi dau seama, in acea perioada a copilariei mele am invatat sa folosesc si sa refolosesc lucrurile pe care le am la indemana, pentru a crea ceva frumos. Am invatat sa-mi folosesc creativitatea pentru a da o noua utilitate lucrurilor vechi si cel mai de pret lucru pe care l-am invatat de la bunicul meu a fost sa respect natura si pamantul pentru ca doar asa ne vom bucura de roadele lui.

Ca mama, imi doresc ca si copiii mei sa se bucure de aceste activitati

De cand sunt mama am incercat sa le transmit si copiilor mei acest respect si grija pentru natura. Am incercat sa creez o conexiune intre ei si natura petrecand cat mai mult timp liber afara, admirand copacii, pasarile, adunand uneori gunoaie din parc si de pe strada, semanand diferite plante aromatice sau ardei, usturoi, mazare pentru a vedea ciclul de viata al unei legume.

Am facut impreuna o multime de activitati in care ne-am folosit manutele si creativitatea pentru a transforma vechile ambalaje in jucarii sau obiecte de decor. Capace de sticle transformate in buburuze, cofraje vechi care au devenit mini ghivece pentru rasaduri, iar uneori au luat infatisarea unor pinguini amuzanti sau a unor puisori poznasi.

Fiecare sarbatoare a fost un prilej bun sa realizam decoratiuni din diferite obiecte pe care in mod normal poate le-am fi aruncat la gunoi. Cutiile de carton in care am primit coletele au luat forma unor casute de turta dulce pe care le-am folosit in decorul de Craciun, iar anul trecut de Paste am facut puisori din ramasite de hartii colorate.

Decoratiuni handmade alaturi de cei mici

Anul acesta am ales sa decoram crengute verzi cu oua pe care le-am facut din paginile unei carti vechi de comentarii si am ales sa integram in decorul Pascal cojile de oua pe care le-am strans timp de o saptamana.

Vrem sa va aratam pas cu pas cum am realizat decoratiunile si speram sa va inspire.

Oua din hartie
Aveti nevoie de paginile unei carti vechi pe care nu o mai folositi sau de ramasite de foi colorate daca vreti sa incercati o varianta mai colorata de decor. Puteti folosi hartie de impachetat daca aveti ramasa prin casa. Lipici pentru hartie, foarfeca, creion, ata pentru agatatoare.

Pas cu pas am creat ceva deosebit

Pasul 1. Pentru un ou am folosit 5 pagini de carte. Am indoit in jumatate paginile.

Pasul 2. Am desenat cu creionul doua jumatati de ou pe una dintre pagini astfel incat sa obtin 2 oua intregi dupa decupare.

Pasul 3. Am suprapus paginile indoite, prima pagina fiind cea pe care am desenat jumatatile de ou si le-am prins cu un cleste sa nu se miste.

Pasul 4. Am decupat ouale desenate.

Va incepe sa prinda contur

Pasul 5 . Am luat o jumatate de ou si am pus cate o picatura de lipici in partea de sus si in partea de jos.

Pasul 6. Am lipit o alta jumatate de ou peste si am repetat pana cand jumatatile de ou s-au epuizat, apoi le-am lasat 2 minute pentru a se usca putin lipiciul.

Pasul 7. Am pus putin lipici in partea de sus pe cotorul jumatatilor de oua si am pus ata pentru agatat.

Pasul 8. Am pus pe ultima jumatate cate o picatura de lipici in partea de sus si in partea de jos.

Pasul 9. Am unit cu cealalta jumatate de ou si am format oul intreg.

Creativitatea continua...

Decoratiune cu lumanari
Pentru cel de al 2-lea proiect aveti nevoie de coji de oua, un carton pentru 10 oua fara capac, o foarfeca, 2 lumanari, flori uscate sau proaspete si licheni.

Pasul 1. Spalati bine ouale cu apa si sapun.

Pasul 2. Spargeti cu grija coaja oului cu o foarfeca sau cu coada unei lingurite mici.
Unele oua le spargeti in varf, altele in lateral.

Pasul 3. Desfaceti cu grija coaja oului facand o deschizatura potrivita cat sa intre cateva floricele.

Pasul 4. Goliti continutul oului intr-un castron.

Mai ai putin pana la final

Pasul 5. Spalati bine cojile de ou in interior cu apa si detergent.

Pasul 6. Stergeti cu grija cojile de ou cu un prosop de hartie.

Pasul 7. Taiati cu o foarfeca prima si ultima parte mai inalta a cartonului de oua.

Pasul 8. Introduceti prin partea de jos a orificiilor create lumanarile.

Pasul 9. Puneti in cartonul de oua lichenii. Puteti folosi iarba, paie sau pene.

Pasul 10. Asezati cojile de oua.

Pasul 11. Decorati cu flori uscate sau cu flori proaspete. Daca folositi flori proaspete puneti putina apa in cojile de oua.

Creativitatea nu are limite. Ai nevoie de putin timp si de cele mai iscusite manute.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!