De vorba cu Alex Ticrea, antrenor personal de fitness

by Moniq

Cine este Alex Ticrea

1. Cine este Alex Ticrea? Ce te-a determinat sa ajungi antrenor personal de fitness si care sunt pasiunile tale, pe langa activitatea fizica?

Dupa incheierea sportului de performanta, mi-am dorit sa studiez mult mai amanuntit aspectele legate de tehnici de antrenament, exercitii executate corect si o alimentatie sanatoasa. Sportul a devenit din pasiune un loc de munca. Din acel moment am inceput sa particip la seminarii si cursuri acreditate in vederea dezvoltarii personale in acest domeniu. Pentru a activa in domeniul fitness-ului, un prim pas a fost absolvirea cursului celor de la Fitness Scandinavia. Apoi am participat la mai multe seminarii de strength & conditioning si pregatire sportiva

Urmatorul meu obiectiv s-a indreptat spre alimentatie. Am absolvit cursul de tehnician nutritionist si nu in cele din urma am inceput sa studiez si sa particip la seminarii legate de problemele posturale. Acestea din urma sunt tot mai des intalnite in ziua de azi. Cam toate pasiunile mele au o mica legatura cu partea sportiva. Pe langa sport imi place sa calatoresc, sa citesc si sa petrec mult timp in natura, vara relaxandu-ma in diferite drumetii.

2. Cu ce ai inceput? Slabire, tonifiere, cresterea masei musculare, deficit caloric? Care a fost primul tau obiectiv datorita caruia ai spus: asta vreau sa fac!

Primul meu obiectiv a fost de crestere in masa musculara, obiectiv care implica diferite tehnici de antrenament si alimentatie corespunzatoare (surplus caloric).

Programul de antrenament

3. Cum te antrenezi tu?

In momentul de fata programul meu de antrenament este format din 4 antrenamente saptamanale. Obiectivul final este setat pe o perioada de 6 luni, schimband tehnica de antrenament si urmarind progresul de la o luna la alta. Indiferent de faza in care ma aflu punctez toate grupele musculare saptamanal.

4. Care sunt cele mai intalnite obiective de fitness in randul persoanelor cu care lucrezi? De ce crezi ca sunt cele mai dorite?

Cel mai des intalnit obiectiv in randul clientilor este cel de slabire. Surprinzator, nu? Din punctul meu de vedere cred ca principalul motiv este din cauza aspectului fizic nedorit. Chiar daca principala problema la persoanele supraponderale sau obeze este sanatatea si riscurile la care se expun, putini dintre ei sunt constienti de acest lucru.

5. Care crezi ca este cel mai greu obiectiv? De exemplu multi oameni se confrunta cu grasimea abdominala care se da mai greu jos.

Fiecare obiectiv este greu in felul sau. O persoana a carei obiectiv este scaderea in greutate si tesutul adipos o sa spuna ca cel mai greu lucru este acela de a slabi. Daca intrebi o persoana care are ca obiectiv punerea de masa musculara, acela va fi cel mai greu. Dupa parerea mea cel mai greu este sa fii deschis la schimbarea pe care vrei sa o faci, indiferent ce presupune aceasta si apoi sa fii dispus sa iesi din zona de confort.

Rolul antrenorului de fitness

6. Care sunt beneficiile pe care le aduce un antrenor personal pentru un incepator? Dar pentru cineva deja familiarizat cu lumea sportiva?

Beneficiile pe care trebuie sau ar trebui sa le aduca un antrenor atat pentru incepatori, cat si pentru cei care vin din lumea sportiva sunt urmatoarele:

– de a ajuta clientul in setarea obiectivelor realiste in urma criterilor de evaluare pe care le are fiecare antrenor.
– gandirea si formarea unui plan de antrenament pe cerintele si nevoile clientului.
– invatarea executarii corecte a exercitiilor.
– informarea clientului cu privire la progresul lunar pe care acesta il face.
– sprijinirea si consilierea clientului pe tot parcursul colaborarii.

7. Pentru cineva aflat la primele antrenamente, care ar fi cele mai basic exercitii cu care ar trebui sa inceapa?

Cu cateva exercitii de baza. Exemplu: pentru partea inferioara: genuflexiune, indreptarea, ridicarea de bazin. Pentru partea superioara: impins piept/umeri, tractiune pentru spate si sa nu uitam de abdomen.

8. Cum se antreneaza grupele de muschi? Cu care ar trebui sa incepem si care este cea mai dificila de antrenat?

Cand vine vorba de antrenarea grupelor de muschi nu exista o regula scrisa. Depinde de obiectivul, de abordarea si de faza antrenamentului in care se afla clientul. De exemplu: in faza de adaptare (prima luna) a corpului si a articulatiilor la efort se pot tinti toate grupele musculare intr-un antrenament (antrenament de tip full body). Apoi, progresiv, se poate ajunge ca in fazele urmatoare ale planului de antrenament sa se lucreze pe grupe musculare.

Sportul nu are varsta

9. Varsta conteaza atunci cand abordezi o anumita categorie de exercitii? De exemplu cele cardio sunt recomandate celor trecuti de 50 de ani? Dar cele de stretching? Exista exercitii universale?

Sportul nu are varsta. Orice exercitiu si orice miscare poate fi adaptata in functie de nivelul fiecarei persoane in parte, indiferent de varsta. Din punctul meu de vedere nu exista exercitii pentru barbati si exercitii pentru femei, toate sunt universale.

10. Cea mai cea….Cand bem apa? Exista o anumita cantitate de apa de care sa tinem cont? Bem apa in timpul exercitiilor sau la finalul lor?

Un alt lucru important de luat in calcul atunci cand ne antrenam este cantitatea de apa necesara zilnic. Poate nu stiai, dar iti poti calcula acest necesar astfel:

30/35 ml per kg la adult

55/60 ml per kg la copil

Totusi, in timpul antrenamentului corpul se deshidrateaza. Persoanelor care fac sport le este recomandat sa mareasca putin aportul de apa. Deci, atat in timpul antrenamentului, cat si inainte si dupa terminarea lui este recomandata hidratarea constanta a organismului.

Regimul alimentar conteaza in aceeasi masura ca activititatea fizica

11. De cate ori pe saptamana este indicat sa ne antrenam

Daca mai sus am vorbit de obiective, de obicei o data cu setarea acestora apare si intrebarea, de cate ori ar trebui sa ma antrenez. Depinde de obiectivul de fitness al fiecarei persoane. Pentru o persoana care are un obiectiv clar, de 3 sau 4 ori pe saptamana. Pentru persoanele care doresc doar sa faca putina miscare de 2 ori.

12. Este ok sa ne antrenam pe ,,stomacul gol”? Daca nu, ce ar trebui sa mancam inainte de a face sport? Dar dupa ce facem sport?

Nu, nu este recomandat sa ne antrenam pe stomacul gol. Fiecare macronutrient este benefic inainte de antrenament. Carbohidratii si grasimile sanatoase cu precadere, deoarece inainte de antrenament corpul nostru are nevoie de energie, iar principalul rol al acestora este cel energetic. Proteinele slabe sunt de asemenea o alegere ideala datorita rolului lor plastic pe care il au. Acestea vor diminua pierderile de masa musculara. Sunt unele discutii cu privire la antrenamentul pe stomacul gol, mai exact cardio pe stomacul gol in cazul persoanelor care vor sa slabeasca. Nu recomand antrenamentul cu greutati pe stomacul gol.

Dupa antrenament in mod special eu recomand proteine si carbohidrati, deoarece proteinele au rolul de a reface fibra musculara rupta in timpul antrenamentului, iar carbohidratii de a umple rezervele de glicogen epuizate in timpul acestuia.

Suplimenteaza-ti regimul cu suplimente alimentare

13. Recomanzi suplimente alimentare/sportive? Tu ce suplimente folosesti de la Calivita si de ce? Cum te ajuta ele, de ce sunt importante pentru cineva care face sport?

Da! Eu folosesc trei suplimente de la Calivita. Joint Protex pentru intarirea articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor. Pudra proteica vegana Shake One Pure, in special dupa antrenamente, dar si pe post de gustare in zilele de pauza si complexul de minerale Power Mins care este nelipsit zilnic dupa micul dejun.

14. De ce crezi ca o buna parte din oameni renunta la sala chiar inainte de a le expira abonamentul? Nu sunt motivati, sunt prea comozi sau pur si simplu pentru ei a fost doar un impuls de moment?

Pentru multi poate fi un impuls de moment care trece repede. Altii vin setati cu obiective nerealizabile si isi doresc sa faca intr-un termen foarte scurt ce nu au realizat in ultimii ani, ceea ce nu este sustenabil.

Vazand ca acest lucru nu se intampla dupa prima luna, renunta. Probabil multi se gandesc ca simplul fapt de a te apuca de sala iti garanteaza reteta succesului, dar realitatea este alta. Si aici ma refer la faptul ca majoritatea oamenilor nu se gandesc la schimbarile pe care trebuie sa le faca si in afara salii. Adica la cei doi factori care sunt vitali in procesul de indeplinire al obiectivului, indiferent care este acesta: factorul de alimentatie si cel de odihna. Din punctul meu de vedere sunt cei mai importanti intr-un proces de transformare, chiar mai importanti decat antrenamentul si mersul la sala in sine. O ora petrecuta in sala nu poate compensa ce faci in rest pe tot parcursul zilei. Dar toate acestea ar trebui sa intre in sarcina antrenorului de a-i explica clientului de la inceput tot procesul si de a se evita asemenea situatii.

Acasa, la sala sau in aer liber?

15. Se pot oamenii antrena si acasa? Cum ar putea sa-si gaseasca motivatia, daca nu au un antrenor personal?

Chiar daca pentru unii eficienta in sala este mai mare cand antrenorul personal este langa ei, un stil de viata sanatos si activ il putem avea in orice circumstante. Legat de motivatie eu cred ca este o trasatura generala pe care o avem toti dintre noi. Unii in proportii mai mari, altii in proportii mai mici .

16. Care e recomandarea ta pentru comunitatea Calivita? Si pentru oamenii care in 2022 sunt hotarati sa dedice timp sportului?

Voi incheia cu un citat pe care eu il apreciez foarte mult “Nebunia: sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa astepti rezultate diferite”. Acesta se pliaza foarte bine in orice circumstante, dar mai ales in domeniul meu care incurajeaza schimbarea si stilul de viata activ si sanatos.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!