Minutul Calivita

De ce unii medici recomanda alte doze la suplimentele nutritive?

Modul in care medicii recomanda dozele suplimentelor nutritive este un aspect important in promovarea sanatatii si bunastarii. Aceasta recomandare poate varia de la un individ la altul, in functie de nevoile si circumstantele fiecarei persoane. Exista diferite motive pentru care un medic poate sa ajusteze doza recomandata a unui supliment, iar unele exemple concrete pot ilustra aceasta practica

In primul rand, atunci cand un pacient are o deficienta de anumiti nutrienti, cum ar fi vitamina D, medicii pot decide sa mareasca doza recomandata. Asta pentru a acoperi necesarul crescut al organismului. 

De exemplu, in cazul unui copil care sufera de rahitism sau al unui adult care sufera de osteoporoza, boli carentiale in care exista o deficienta severa de vitamina D, medicul poate recomanda doze suplimentare pentru a ajuta la tratarea acestor afectiuni.

In al doilea rand, anumite conditii medicale pot necesita doze mai mari de anumite suplimente nutritive.

Femeile insarcinate sau care alapteaza pot avea nevoie de doze suplimentare de acid folic pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului si a preveni anumite malformatii congenitale. In astfel de cazuri, medicii pot recomanda doze mai mari decat cele obisnuite pentru a acoperi nevoile sporite ale organismului.

De asemenea, anumite conditii de sanatate pot influenta decizia medicilor de a ajusta dozele suplimentelor nutritive. Persoanele cu sindromul de malabsorbtie pot avea o capacitate redusa de a absorbi si de a utiliza anumiti nutrienti. In astfel de cazuri, medicii pot recomanda doze mai mari ale acestor nutrienti pentru a compensa absorbtia scazuta.

Dozele sunt individualizate in functie de mai multi factori

Un alt exemplu in care dozele suplimentelor nutritive pot fi ajustate este in cazul persoanelor care urmeaza un regim alimentar special sau care practica anumite forme de exercitiu intens. Atletii si sportivii care se antreneaza intens pot avea nevoi nutritionale crescute si pot beneficia de doze suplimentare de anumiti nutrienti. In functie de nevoile individuale si cerintele fizice, medicii pot recomanda doze mai mari ale acestor suplimente.

Varsta poate constitui un alt factor care sa influenteze doza de administrare a suplimentelor nutritive.

Nevoile nutritionale ale copilului aflat in crestere sunt mai mari si medicul poate recomanda doze mai mari ale suplimentelor nutritive. Desi tendinta generala este de a scadea dozele de administrare in cazul varstnicilor, de multe ori, dozele trebuie marite. Asta datorita nevoilor organismului, din cauza tulburarilor de absorbtie si din cauza unor boli asociate varstei. 

Este important sa fim constienti de faptul ca nu trebuie sa depasim dozele recomandate de suplimente nutritive. Desi o doza mai mare poate parea inofensiva, in realitate, aceasta poate provoca efecte secundare nedorite sau chiar adverse.

Pot aparea efecte adverse

De exemplu, administrarea in exces a vitaminei C poate duce la tulburari gastrointestinale, precum diaree sau greata. 

Vitaminele liposolubile se pot cumula in organism si atunci cand sunt in exces pot avea efecte adverse si pot produce simptome neplacute. Astfel, o doza mare de betacaroten (pro vitaminaA) in timp poate determina colorarea galbena a tegumentelor. 

Este usor de confundat cu un icter. Poate produce si uscaciunea mucoaselor fiindca vitamina A in exces poate produce aceleasi simptome pe care le produce in caz de carenta.

In cazul in care am uitat sa ne luam suplimentul alimentar, nu se va intampla ceva ce ar putea sa pericliteze sanatatea. Vom continua sa-l luam in doza recomandata, nu este necesar sa crestem doza.

Consumul de suplimente nutritive implica si un proces de metabolizare la nivelul ficatului. De aceea este recomandat sa evitam polipragmazia (sau administrarea prea multor suplimente nutritive).

In concluzie, recomandarile medicale privind dozele suplimentelor nutritive pot varia in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane si de circumstantele specifice.
Medicii pot ajusta dozele in cazuri de deficiente nutritionale sau conditii medicale speciale. 

Este important sa respectam recomandarile medicilor. Sa nu depasim doza recomandata, deoarece acest lucru poate avea consecinte negative asupra sanatatii noastre.

Acest articol a fost scris de...