De ce apar vanataile si cum le poti trata

by Moniq

Impactul cauzeaza spargerea acestor vase si extravazarea sangelui in spatiul interstitial. Astfel, sangele se cantoneaza dedesubtul pielii, modificand coloratia ariei. In acest timp, trombocitele sar in ajutorul procesului de coagulare pentru a preveni pierderile de sange. Anumite proteine din sange, numite factori de coagulare ajuta la oprirea sangerarii.

Tipuri de echimoze

– Spontane care apar la nivelul subcutanat al pielii;
– Profunde, intramusculare;
– Periostale, la nivelul oaselor.

Cauzele vanatailor

Toata lumea se confrunta cu vanatai, mai ales cei mici. Pot aparea in urma unui traumatism, unui accident de natura sportiva sau in urma unei proceduri medicale. Riscul de aparitie al vanatailor creste pe masura ce avansam in varsta, mai ales in cazul femeilor, din cauza peretilor capilari care sunt din ce in ce mai fragili. Daca regasesti vanatai pe corp dar nu-ti aduci aminte sa te fi lovit, pot exista alte cauze, cum ar fi:

1. Medicamente
– Anticoagulante
– Antiagregante plachetare
– Antiinflamatoare nesteroidiene
– Unele antibiotice
– Corticosteroizi – au ca efect secundar subtierea pielii ce favorizeaza aparitia echimozelor

2. Anumite suplimente si extracte de plante (ginkgo biloba, uleiul de peste, usturoi, ginseng, sunatoare)
3. Boli ale coagularii sangelui (trombocitopenia, leucemia, hemofilia, boala von Willebrand, tromboza venoasa profunda)
4. Malnutritie

Simptome si diagnostic

Echimoza este descrisa ca o arie plata, de obicei albastra sau purpurie ce masoara 1 centimetru sau mai mult in diametru.
Principalul simptom al echimozei este virarea culorii, pielea revenindu-si la culoarea normala pe masura ce se vindeca. Ea incepe mai intai ca o pata de culoare roz-rosie. In decurs de cateva ore sau 1-2 zile se schimba in albastru inchis sau violet, iar dupa cateva zile se estompeaza in violet, verde si in final devine galben pal pana cand dispare complet. De obicei, o echimoza se va vindeca complet in 2 saptamani. Aceasta modificare de culoare se datoreaza degradarii biochimice a hemoglobinei (proteina bogata in fier care transporta oxigenul in celule rosii sanguine). Produsii finali de degradare ai hemoglobinei sunt biliverdina si bilirubina care sunt pigmenti de culoare verde, respectiv galbena. In plus, zona poate fi sensibila la atingere cauzand durere.

Cand stim ca este o vanataie simpla si nu o alta afectiune medicala asemanatoare?
Pe langa vanatai, mai exista doua alte tipuri de sangerare sub piele:
1. Hematomul – acumularea sangelui in afara vaselor de sange ce apare printre tesuturile corpului;
2. Purpura – sunt mai multe pete plane de culoare purpuriu inchis cu diametru mai mic decat vanataia, intre 4-10 mm, avand o margine mai bine definita. Tinde mai mult catre o eruptie decat in spre o echimoza;
3. Petesiile – pete plate si mai mici, cu diametru <2mm care pot fi violet, rosii sau maronii. Aceste petesii nu se estompeaza si nu-si schimba culoarea daca se aplica o presiune pe ele.

Tratament

Majoritatea vanatailor trec de la sine in cateva zile fara vreun tratament specific. Daca sunt insotite de durere sau umflatura (tumefiere), aplicarea in primele 48 de ore la intervale regulate (de 15 minute), de gheata infasurata intr-un prosop, ajuta la diminuarea durerii. De asemenea, odihna este foarte importanta. Ma refer aici la ridicarea membrului afectat (de exemplu, o echimoza la nivelul piciorului), ajuta la imbunatatirea circulatiei si refacerea mai rapida a zonei afectate. Dupa doua zile, poti aplica o compresa calda, numai dupa ce inflamatia a trecut.
Medicamentele antiinflamatoare, atat pastile cat si sub forma de geluri, pot ajuta in recuperarea mai rapida a echimozei.

De regula, vanataile sunt aproape imposibil de evitat, dar putem face anumite schimbari pentru a le evita:
– Purtarea unui echipament de protectie in timpul antrenamentelor sportive;
– Pastrarea ordinii in casa pentru a preveni cazaturile;
– Rearanjarea mobilei in casa;
– Folosirea unei iluminari bune in toata casa;
– Vizita la un medic oftalmolog pentru verificarea vederii;
– Folosirea balustradei la urcare/coborare.

Pe termen lung

Ca si tratament de lunga durata si pentru intarirea imunitatii, este administrarea vitaminei C, care are un rol important in coagularea sangelui. Un deficit al acestei vitamine poate duce la aparitia cu usurinta a vanatailor.
Din acest motiv, Vitamina C1000Plus de la Calivita este o varianta excelenta deoarece contine o megadoza de 1000 mg de vitamina C cu eliberare prelungita si extract de macese care protejeaza si intaresc sistemul imunitar.

Ca si abordare naturista, recomandarea mea este aplicarea locala de geluri cu extract de arnica sau geluri pe baza de aloe vera, precum este gelul de prim ajutor organic de la Calivita, care are efect analgezic, antiseptic si antiinflamator instant. Este potrivit de la bebelusi pana la cei varstnici. 

De asemenea, un supliment alimentar ce ajuta la regenerarea celulelor corpului si asigura o sursa importanta de nutrienti (macro- si micro- ) este produsul Ocean 21, care este recunoscut pentru extractul de alge marine si sucul din frunzele de aloe vera. Contine si extract de sfecla rosie, merisoare si morcovi.

Cand sa apelezi la medic

Vanataile in sine nu constituie o urgenta medicala, insa daca sunt acompaniate de eczeme, transpiratii abundente, febra, abdomen marit, dureri de oase, sau sange in urina, consultul medical este necesar!
Pe langa urgentele medicale, daca te cunosti cu un istoric medical familial de tulburari de coagulare, daca ai vanatai mari, frecvente, mai ales la nivelul trunchiului, o vizita la medic este importanta.

Nu uitati, preventia este cheia unei vieti sanatoase si lipsita de griji!

Bibliografie

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15235-bruiseshttps://www.healthline.com/health/ecchymosishttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8917491/https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ecchymosis

Acesta articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!