De ce apar durerile de sani

by Moniq

Mamelonul este o mica proeminenta de pe suprafata sanului care contine numeroase terminatii nervoase. Este inconjurat de o zona pigmentata numita areola. 

Areola contine glande sudoripare, foliculi de par si glande sebacee.
Sub tesutul mamar se gasesc muschii pectoral mare si mic si coastele.

Surse poze: 
    1. Dan Pascut – Interventiile obstetricale
    2. AMBOSS

Marea majoritate a femeilor care prezinta simptome la nivelul sanilor va avea o etiologie benigna. Doar o femeie din 10 care s-au prezentat la clinica de specialitate va avea cancer de san.

Durerea de san, cunoscuta si sub numele de mastalgie, este o afectiune frecventa cu care se confrunta multe femei la un moment dat in viata lor. 

In cele mai multe cazuri, durerea de san nu este o problema serioasa si poate fi usor de gestionat. 

Cu toate acestea, exista anumite situatii in care durerea de san poate fi un semn al unei probleme mai grave.

In acest articol, vom discuta despre durerea de san si cand sa ne punem semne de intrebare, despre factorii de risc, dar si despre gestionarea mastalgiilor.

Tipuri de durere de san

Durerea de san poate fi clasificata in doua categorii principale: ciclica si non-ciclica.

Durerea ciclica a sanilor apare in mod regulat in raport cu ciclul menstrual. Acest tip de durere este adesea cauzata de modificarile hormonale. Este de obicei resimtita in ambii sani, poate varia de la usoara la severa si poate fi insotita de tumefactie, sensibilitate si noduli ai sanilor.

Durerea non-ciclica a sanilor, pe de alta parte, nu are legatura cu ciclul menstrual al unei femei. Acest tip de durere este adesea resimtita intr-o anumita zona a sanului si poate fi cauzata de o serie de factori, cum ar fi traumatism local, infectie sau inflamatie.

Este important sa stiti daca mastalgia este ciclica sau non-ciclica si exact de unde provine durerea (adica din tesutul mamar, din muschi sau perete toracic). 

Exemple de simptome care provin din peretele toracic subiacent sunt: sindromul Tietze (costocondrita), herpes-zoster si radiculopatie secundara spondilozei cervicale inferioare.

Screening-ul pentru cancerul de san este clar indicat pentru toate femeile de la varsta potrivita. Peste 35 de ani la femeile care prezinta simptome sau factori de risc sau peste 45 de ani la toate femeile.

Situatii care pot fi un semn al unei probleme mai grave

In timp ce durerea de san este o afectiune comuna, exista anumite situatii in care ea poate fi un semn al unei probleme mai grave

Iata cateva situatii in care ar trebui sa consulti un specialist:

Durere brusca sau severa

Daca ai o durere brusca si severa la san, care nu dispare, poate fi un semn al unei probleme grave. Acesta ar putea fi un simptom al unei infectii, al unei rani sau chiar al cancerului de san.

Durere intr-o zona specifica

Daca ai durere intr-o anumita zona a sanului, poate fi un semn al unui nodul sau al unui chist. Desi nu toti nodulii sunt cancerosi, este important ca orice simptome noi, care nu sunt ciclice, sa fie evaluate de un medic.

Scurgerea mameloanelor

Daca ai scurgeri ale mameloanelor, poate fi un semn al unei probleme. Secretia poate fi limpede, laptoasa, galbena (purulenta) sau chiar sangeroasa. Orice scurgere noua a mameloanelor trebuie evaluata.

Tine cont si de

Modificari ale aspectului sanilor

Daca observi orice modificari ale aspectului sanilor, cum ar fi roseata, umflaturi sau gropite (care au aspect de coaja de portocala), aceastea pot fi un semn al unei probleme si este necesar sa consulti medicul.

Istoric familial de cancer mamar

Daca ai antecedente familiale de cancer de san, este important sa fii atenta cu orice modificare apare la nievelul sanilor tai. Un istoric familial de cancer de san, poate semnifica prezenta unei mutatii BRCA1 sau BRCA2 care plaseaza femeia in categoria cu cel mai mare risc de a dezvolta cancer mamar.

Varsta

Durerea de san este mai frecventa la femeile mai tinere si tinde sa apara mai rar pe masura ce femeile imbatranesc. Daca ai peste 50 de ani si apar dureri la sani, este important sa apelezi la medic.

Reproducerea
La femeile la care prima menstruatie a venit precoce sau menopauza tarziu, au un factor de risc suplimentar de a dezvolta cancer mamar.
Studiile suplimentare indica faptul ca o sarcina la termen, pana la varsta de 30 de ani poate reduce riscul cu pana la 30%.

Consumul de alcool

Aproape fiecare studiu care a investigat aceasta relatie a demonstrat o crestere a riscului de cancer de san. Chiar si la femeile care consuma aproximativ un pahar pe zi, riscul de cancer de san este usor crescut in comparatie cu cel al neconsumatorilor.

Gestionarea durerii de san

Daca ai dureri de san usoare pana la moderate, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona disconfortul.

Purtarea unui sutien de sustinere poate ajuta la reducerea durerii, oferind un sprijin suplimentar.

Aplicarea de caldura sau rece pe sani poate ajuta la reducerea durerii si a tumefactiei. Poti folosi o perna de incalzire, o sticla cu apa fierbinte sau chiar un prosop cald pentru a aplica caldura. Pentru terapia rece, poti folosi o punga de gheata sau o punga de legume congelate invelite intr-un prosop.

Reducerea cofeinei. Recomandarile pentru reducerea consumului de cofeina se bazeaza pe ipoteza ca o substanta, numita metilxantina ce se regaseste in cafea, provoaca proliferarea celulelor la nivelul sanilor astfel ca se produce o sensibilitate crescuta.

Grasimile. Grasimea creste nivelurile hormonale endogene de estrogen. Prin aceasta crestere provoaca dureri de san printr-un efect stimulator direct, astfel ca restrictia de grasimi poate ameliora simptomele mastalgiei. 

Tratamentul hormonal inhiba competitiv estrogenul si receptorii de progesteron in san, precum si productia de steroizi ovarieni. Acesta este benefic in mastalgia ciclica in doze relativ mici. Insa are efecte secundare precum crestere in greutate, hirsutism, menstruatii neregulate si dureri de cap.

Evening Primorose Oil de la Calivita

Uleiul de luminita de seara
Este o planta originara din America de Sud, contine doi acizi grasi nesaturati (acidul alfa-linoleic si acidul gama-linoleic) care mai sunt cunoscuti sub denumirea de vitamina F.

Studiile demonstreaza niveluri plasmatice scazute de acid gama-linoleic la femeile care au mastalgie. Astfel ca administrarea uleiului de luminita de seara care contine acid gama-linoleic, 1cps/zi pentru o perioada minima de 3 luni, este benefica. A aratat o reducere a durerii de pana la 58% in mastalgia ciclica si 38% in mastalgiile non-ciclice.

Evening Primrose Oil este produsul Calivita care contine ulei de luminita de seara, acest ingredient benefic cu rol in ameliorarea durerilor de san. Il recomand cu incredere.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!