Minutul Calivita

Cum se pastreaza corect suplimentele alimentare

Inainte sa iti povestesc cum depozitezi corect suplimentele si cum afli asta singur, de pe eticheta suplimentului vreau sa iti spun DE CE este important sa respectam conditiile de depozitare. Nu de putine ori, pacientii imi spuneau cu sinceritate ca tin suplimentul in masina, ca sa nu uite sa il administreze sau ca il tin in baie ca sa il administreze imediat dupa ce se spala de dinti. Sau ca au uitat sa il puna in frigider dupa deschidere, dar doar nu era sa il arunce, l-au folosit

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand cumperi un supliment este sa citesti eticheta. Este posibil ca acel supliment sa se pastreze mereu la frigider sau imediat dupa deschidere sa fie nevoie de depozitare la frigider. Astfel te asiguri ca nu omiti acest detaliu important.

Ei bine, atunci cand un supliment este depozitat in umezeala (cum e in baie) sau in caldura excesiva (cum e in masina) sau la lumina desi pe el scrie la intuneric sau la temperatura camerei desi pe el scrie 2-8 grade, acel supliment trece prin niste modificari. Mai exact, substantele din compozitie se inactiveaza sau sufera niste schimbari de textura care fac ca odata administrate sa nu se mai poate absorbi eficient. Astfel noi nu vom mai beneficia de efectul dorit. Sunt si situatii, mai putine, in care schimbarile pot fi chiar periculoase. Daca nu are conservanti, poate face mucegai nedetectabil cu ochiul liber sau se contamineaza cu bacterii periculoase.

Hai sa vedem cateva exemple

Suplimentele cu omega 3 sub forma lichida precum Nordic Pure Omega 3 liquid de la Calivita, dupa deschidere se pastreaza la frigider si se consuma in decurs de 2 luni. Asta pentru ca acizii omega 3 reprezentati de acizii EPA si DHA sunt niste grasimi care se oxideaza atunci cand sunt expuse la caldura. Nu mai sunt eficiente si noi nu mai beneficiem de efectul dorit. Suplimentele cu omega 3 sunt in general foarte sensibile la caldura, de aceea trebuie sa acordam atentie crescuta si sa citim mereu eticheta.

Organic Noni este un alt produs care se pastreaza la frigider dupa deschidere. Cu acest exemplu as vrea sa specific faptul ca in general, produsele lichide mai ales cele cu extracte din plante, care contin putini conservanti, se pastreaza cel mai bine la frigider pentru a isi mentine proprietatile si efectele.

Pulberea de colagen precum RiseUp Colagen se pastreaza ferit de umiditate si la temperaturi sub 25 grade. Asta pentru ca pulberile sunt predispuse la aglomerare, adica formarea de cocoloase, care impiedica apoi dizolvarea uniforma in lichid dar si absorbtia corespunzatoare in organism.

De asemenea, locul unde depozitam este bine sa nu aiba fluctuatii bruste de temperatura: cald-rece.

ProbioBalance este un supliment cu o combinatie de prebiotice si probiotice, la care modul de depozitare este extraordinar de important si poate influenta considerabil viabilitatea tulpinilor bacteriene. Vom alege un loc uscat, racoros, unde nu bate soarele direct. De exemplu un sertar din dormitor, unde de regula se mentine temperatura constanta si controlam umiditatea. In cazul suplimentelor cu probiotice, o depozitare necorespunzatoare face ca tulpinile bacteriene sa se inactiveze si in timp produsul sa nu mai aiba niciun efect.
Produsul este sub forma de tablete masticabile, astfel umiditatea este importanta pentru a mentine capacitatea de dizolvare in cavitatea bucala.

Cum citim eticheta si cand expira suplimentele sau produsele de ingrijire?

La suplimente, pe ambalaj este inscrisa data la care expira sub forma mm/yy adica luna si anul. De exemplu: 05/25 inseamna ca produsul respectiv poate fi folosit pana in ultima zi a lunii mai din anul 2025. 

ATENTIE! La suplimentele sub forma lichida sau pulbere aceasta data este valabila doar daca nu au fost desfacute. In caz contrar, de exemplu Nordic Pure Omega 3 liquid, pe eticheta este mentionata aceasta data: 05/25. Daca nu il desfacem si il depozitam corespunzator el este valabil pana atunci. Tot pe eticheta este mentionat: “dupa deschidere a se pastra la frigider si consuma in maxim 2 luni”. De aceea trebuie intotdeauna sa citim eticheta inainte de a depozita sau desface un supliment.

De asemenea, cand vorbim de produse de ingrijire exista de multe ori neclaritatea aceasta legata de termenul de valabilitate. 

Cremele pentru fata este ideal sa le alegem pe cele cu pompita, pentru ca se reduce mult riscul de contaminare cu bacterii prin faptul ca ce este in interior nu vine aproape deloc in contact cu exteriorul.

Data de expirare pentru Elixirul OrganiCare de la Calivita de exemplu, este trecuta pe fundul flaconului alaturi de o clepsidra de forma mm/yy, din nou, luna/an. 

09/25 insemnand ultima zi din luna septembrie a anului 2025.

O particularitate este faptul ca pe eticheta vom observa simbolul unei cutii desfacute pe care scrie 12M. Acest lucru inseamna ca dupa deschidere, putem utiliza crema timp de 12 luni. Un an de zile. 

De ce este important aspectul acesta?
Orice produs am folosi, cu timpul , bacteriile isi fac loc acolo si se inmultesc. Nu numai asta, dar vine in contact cu aerul, cu oxigenul si lumina. Acestia sunt factori care altereaza si afecteaza eficacitatea produsului. Producatorul verifica cat timp dupa ce a fost deschis produsul este sigur si eficient.

Un exemplu banal este atunci cand desfacem o apa acidulata (minerala). Imediat cum o punem in pahar este foarte acidulata. Daca o lasam 2-3 ore si bem din nou, simtim ca deja are mai putin acid. Daca lasam 2-3 zile deja nu mai are aproape deloc acid.

Depozitarea este importanta la toate produsele pe care le consumam, fie ca este vorba de creme, geluri de dus, suplimente, alimente sau mancare facuta in casa. 

Daca nu respectam acesre conditii, nu putem beneficia de efectul sau de gustul respectiv mult timp.
Tu esti atent de obicei la acest aspect? 

Acest articol a fost scris de...