Ce sunt vitaminele?
Sunt compusi organici de care organismul are nevoie in anumite cantitati si pe care acesta nu ii poate sintetiza in cantitati suficiente sau deloc.
Vitaminele pot fi clasificate dupa solubilitatea lor, adica dupa substanta in care se dizolva mai usor (apa sau grasimi), in:
Vitamine liposolubile – solubile in grasimi, acestea se pot depozita in tesuturile grase si in ficat, fiind mult mai usor de stocat decat cele hidrosolubile. Vitaminele A,D,E si K fac parte din aceasta categorie.
Vitamine hidrosolubile – sunt solubile in apa, sunt distruse foarte usor prin fierbere si se elimina prin rinichi. Din aceasta categorie fac parte vitaminele din complexul B ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12) si vitamina C. Din pacate, acestea nu raman in organism pentru un timp indelungat deoarece sunt eliminate destul de repede din organism, de aici riscul de toxicitate este minim.
Diferentele intre vitaminele hidrosolubile si cele liposolubile sunt foarte importante. Ele determina modul in care fiecare vitamina actioneaza in interiorul organismului.
– Vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi si sunt transportate cu ajutorul chilomicronilor prin organism. Apoi odata ce au fost depozitate sau stocate in tesuturi (in special vitamina A si E), tind sa ramana acolo.
Din acest motiv nu se iau cantitati mari dintr-o vitamina liposolubila deoarece se poate ajunge la o hipervitaminoza care este o afectiune potential periculoasa.
– In cazul vitaminelor hidrosolubile nu exista un risc de hipervitaminoza deoarece ele fiind absorbite rapid, se elimina renal la fel de repede.
Dezavantajul este ca acestea nu raman in organism pentru un timp indelungat si atunci durata de consum trebuie sa fie mai mare, pentru a observa efectele dorite.
Cum se administreaza corect vitaminele?
Vitaminele liposolubile (solubile in grasimi) se gasesc preponderent in alimente bogate in grasimi si de asemenea, se absorb mult mai bine cand sunt luate in timpul mesei. Spre exemplu, vitaminele D si K se indica a fi administrate seara, in timpul cinei.
In ceea ce priveste vitaminele hidrosolubile (solubile in apa) sunt rapid absorbite in tesuturi, si pot fi administrate in prima parte a zilei, in timpul sau dupa micul dejun.
De retinut!
Vitaminele si suplimentele in general, nu se iau cu bauturi fierbinti (cafea, ceai) si nu se dubleaza doza in caz ca ati uitat sa le luati. Doza recomandata nu se depaseste inainte de a discuta cu medicul curant.
Care sunt cele mai utile combinatii de vitamine?
Identificarea combinatiilor de vitamine cu diferite minerale optimizeaza absorbtia si efectul. Lucreaza sinergic pentru a spori beneficiile pentru sanatate, cum ar fi vitamina D si calciul pentru sanatatea oaselor. Vitamina C impreuna cu fierul pentru o absorbtie mai eficienta a fierului sau chiar un complex de vitamine B. Vitamina C impreuna cu minerale esentiale organismului uman pentru sustinerea echilibrului hidroelectrolitic (Full Spectrum, spre exemplu).

De evitat urmatoarele combinatii de vitamine
– Vitamina C impreuna cu vitamina B12 scad absorbtia vitaminei B12, fapt pentru care se indica luarea vitaminelor la doua ore distanta una de cealalta
– Supliment cu vitamina A impreuna cu alimente bogate in vitamina A, deoarece poate duce la fragilitate osoasa, implicit la fracturi osoase pe masura inaintarii in varsta
– Vitamina E impreuna cu vitamina K deoarece se contracareaza efectele, vitamina K fiind un adjuvant in coagularea sangelui, iar vitamina E poate determina subtierea sangelui
Un complex de vitamine, minerale si antioxidanti care impreuna ofera suport si protectie sanatatii noastre, este Full Spectrum. Are un continut suplimentar de bioflavonoide, prevenind dezechilibrele si carentele nutritionale.
Este o formula complexa si atent selectionata care sustine energia si vitalitatea organismului. Acesta este unul dintre produsele Calivita pe care il recomand frecvent pacientilor pentru mentinerea starii de bine in fiecare zi.
Preventie inainte de toate! Multa sanatate!
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538510/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/
https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm
Acest articol a fost scris de...
