Cum sa te pregatesti pentru primul tau maraton

by Moniq

Ca medic primar de medicina de familie, cu competente in multe ramuri alternative (homeopatie, biorezonanta, acupunctura, remedii Bach) este misiunea mea sa promovez si sa aplic un stil de viata sanatos.

Incerc pe cat posibil ca recomandarile mele sa sustina sanatatea si vitalitatea organismului, pentru a rezolva cu blandete dezechilibrele ce apar uneori, fara sa ne dorim.

Printre sfaturile pe care le ofer pacientilor mei, activitatea fizica este in top. Cum altfel s-ar putea un stil de viata sanatos fara sport.

Prin sport, mai ales prin alergare, suntem nevoiti sa bem apa sa ne hidratam corespunzator si sa evitam aparitia crampelor. Apoi, datorita sportului, vrem nu vrem, respiram adanc si profund un aer curat de munte sau de padure. 

Soarele ne mangaie si ne bronzeaza frumos, iar mintea si gandurile pozitive ne sustin tonusul si prin secretia de serotonina si endorfine! 

Numai beneficii aduce activitatea fizica.

Primele antrenamente le-am facut acasa

In ceea ce ma priveste, mie intotdeauna mi-a placut sa fac sport, obisnuita fiind, din copilaria traita la tara, cu munca fizica!

Primele antrenamente acolo le-am facut si tare bine mi-au prins

Si acum imi amintesc cum la ora de educatie fizica am fost remarcata pentru rezistenta mea la concursurile de alergare pe distante lungi. Inca de pe atunci m-am avantat in mai multe competitii sportive, castigand premii!

Am reinviat aceasta pasiune la varsta de 50 de ani. Eram motivata sa imi tonific sistemul neuro-muscular afectat de boala Lyme! 

Am inceput pe stadionul municipal din Iasi, cu alergari usoare si opriri dese pentru adaptare!

Eram atat de fragila la picioare, incat aveam senzatia ca se pot sparge, ca o sticla!
Nu m-am descurajat deloc. Am perseverat. Stadionul imi era atat de drag, era prietenul meu tacut, nu mai eram singura in alergare!

Chiar si micile esecuri m-au motivat

Apoi, prin multa munca si perseverenta am reusit sa particip la prima mea competitie. Pe 10 aprilie 2016 la IA’SI in trail la proba de semi-maraton de 21 de km. 

Am alergat prin padurile din jurul orasului Iasi!
Aveam 53 de ani!

A fost memorabil! De ce? Pentru ca dupa ce am cazut de 3 ori pe traseu, am crezut ca o fac din cauza nevindecarii dupa boala Lyme. Nu m-am lasat nici in acel moment. 

Apoi, am primit raspunsul de la un coleg de alergare, ce era in spatele meu. De fapt nu imi ridicam picioarele suficient ca sa nu ma impiedic de crengi sau alte denivelari din carare!

Asta mi-a dat asa o bucurie ca m-am motivat sa fiu mai harnicuta, ca doar nu mai sunt pe stadion.

Am terminat cursa in 2h 31 de minute si am castigat locul 5 la categoria peste 35 de ani!
Ce a urmat e istorie. 

Concurs dupa concurs, alergare dupa alergare, am reusit sa obtin primul podium la semi-maraton Iasi 2016, unde am facut pe plat 21 km in 1h 58 minute.

Mi-am dorit sa fiu mai buna, mai bine antrenata

Intre timp prinsasem gustul pentru alergare si aveam pretentia sa fiu mai bine antrenata si informata despre asta!

Citeam despre asta, vorbeam cu colegi mai experimentati, investeam timp pentru antrenament!

Pista mea era…inca este… de acasa pana pe Dealul Cetatuia si retur. Aproximativ 7 km

Uneori condimentam alergarea si cu un traseu vertical prin Padurea Cetatuia! 

Fiica mea Laura Chihaia este campioana la alergare pe distante scurte si ma insoteste si ea adesea in aceste iesiri.
„Aschia nu sare departe de trunchi!”

Alergarea pentru mine este ceva magic, minunat. 

Este momentul in care eu ma simt foarte bine cu mine. Chiar daca corpul meu imi atrage atentia prin crampe musculare sau durere ca este ceva in neregula, nu renunt. In acel moment tratez cu atentia necesara simptomele si incep sa respir mai profund. Sa ma hidratez mai bine si sa imi fac masaj. 

Ma ajuta mult si tehnica Theta healing in acest proces!

3, 2, 1… start!

Primul meu maraton l-am facut la numai 4 luni de cand am inceput sa alerg! Imi amintesc ce emotionata am fost ca am primit acceptul la acest maraton, in Muntii Calimani, Via Maria Theresia.

Ajung la cazare noaptea pe la ora 21 cu colegii noi de alergare. Ei, experimentati, au stat la cort. Toata noaptea a plouat. Apoi dimineata devreme, ne asteptau autobuzele ce urmau sa ne duca la zona de start!

O intreaga logistica a fost mobilizata pentru noi! Le multumesc cu recunostinta pentru tot!

Ca incepatoare, am fost ca un burete sa invat din tot ce se vorbea acolo. De echipament, de alimentatie speciala, de traseu…orice!

Si iata incepem sa ne miscam ca un batalion multicolor. 

Initial pe un drum forestier, apoi a inceput urcusul prin padure pe un sol umed, cu noroi pe alocuri, cu firicele de apa in carare, de la ploaia nocturna.

Si, expir, inspir profund aerul ozonat din padure. Imi ascult corpul, inima, picioarele…totul este in regula! Ajungem in varf, ce priveliste minunata, musai ne oprim sa facem poze, sa vorbim si sa ne imprietenim cu noii colegi!

Am alergat in tandem o buna portiune de drum, ceea ce a fost pentru mine un sprijin moral. Asa ajung la finalul cursei de 38 de km pe locul 1 la categoria de varsta de peste 50 de ani! 

Norocul incepatorului!

Am prins curaj si am continuat sa particip la toate maratoanele montane

Dupa ce am prins curaj in alergare, am luat decizia sa fac toate maratoanele montane din Circuitul Carpatilor in 2018 si un ultramaraton de 90 km pe varful Omu in Muntii Bucegi!

Pentru cel din urma m-am pregatit moral si fizic timp de 2 ani si l-am finalizat in 29 ore si 30 de minute. O performanta pentru mine, pentru ca aproximativ jumatate din participanti abandonau cursa!

De-a lungul celor 13 maratoane montane din Circuitul Carpatilor am castigat locul 3 pe tara la femei in anul 2018, apoi in 2019 locul 8 si in 2021 locul 1 pe tara, cireasa de pe tort!

O performanta de care sunt inca uimita. A fost posibila doar prin perseverenta si tenacitate, prin folosirea nutrientilor de calitate premium de la Calivita, prin grija pentru corpul meu.

Alergarea in maratoane, semi-maratoane, crosuri m-a tonifiat, m-a intinerit, mi-a dat puterea sa fiu mai eficienta in munca mea de medic si in familie! 

Toate emotiile negative le descarc in munti si acolo le las.

Suplimentele Calivita sunt un sprijin nutritional important

Toata aceasta performanta a fost posibila prin folosirea sistematica a nutrientilor de calitate premium de la Calivita. I-am descoperit acum 19 ani si de atunci sunt nelipsiti din rutina mea.

Folosesc adesea Rhodiolin pentru gestionarea stresului. Pe partea de minerale, produsele Power Mins, Strong bones, MagneZiB6 sunt la ordinea zilei pentru sustinerea comunicarii neuro-musculare si evitarea crampelor.

Super Mega CoQ10 pentru sustinerea inimii si eliminarea radicalilor liberi post efort, iar OxyMax pentru un plus de energie prin oxigenarea celulelor.

Pe partea de detox Liquid Chlorophyll este excelent, iar pentru imunitate folosesc C1000 Plus si Oregano Oil.
Toate sunt posibile cand investim in noi insine pe toate planurile!

Viata merita traita, cu iubire si bucurie.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!