Cum sa te pregatesti fizic si psihic pentru un traseu montan

by Moniq

Imi amintesc cu mare drag de prima drumetie

Prima drumetie de care imi amintesc cu placere a constituit de fapt prima mea lectie despre urcatul pe munte. La varsta de 7 ani, cu o gasca mare de copii de varsta mea impreuna cu parinti, timp de o saptamana, am parcurs cele mai frumoase trasee din Muntii Ciucas. Stancile atractive, cu un farmec aparte, m-au atras de fiecare data cand le priveam de pe balconul locuintei.

Fara sa-mi dau seama s-a implinit o dorinta, care apoi a dat nastere la aspiratii si mai provocatoare legate de drumetii si petrecerea timpului liber in mijlocul naturii. 

Provocarile cararilor, ale partilor mai abrupte, necesita o anume forma fizica, dar totodata ma si intretin. Devin mai echilibrata, ma revigorez, ma incarc cu energie.
Muntele adevarat este pentru mine unul stancos care atrage prin diversitate. 

Drumul devine interesant, mai ales cand sunt impreuna cu oameni care au aceleasi valori cu ale mele. Cand urc cararile admir natura si descopar frumusetile ei. Totodata ma descopar si pe mine insami la fiecare pas.

Drumetiile imi formeaza perspective noi

De foarte multe ori, atat formele geografice interesante, cat si locurile marcante din punct de vedere istoric ma ajuta sa am o alta perspectiva asupra lumii in care traiesc

Conectarea directa cu mama natura, de care ne indepartam zilnic prin viata zgomotoasa pe care o traim, ma face sa ma linistesc. Sa ma simt in siguranta si in armonie, sa traiesc mai mult in inima decat in cap, sa fiu mai increzatoare in propriile puteri.

Cascadele, lacurile si apele minerale prezinta o alta atractie aparte in drumetiile pe care le parcurg impreuna cu familia si prienteni. Lacurile montane precum lacul Balea, lacul Capra din Muntii Fagarasi sau lacul Bucura din Retezat ori lacul Vulturilor din Carpatii de Curbura atrag prin claritatea lor. Suntem inconjurati de raritati: lacul Sf. Ana singurul lac vulcanic din tara, lacul Ursu de la Sovata cel mai mare lac sarat heliotermic din Europa si multe altele. Apele minerale si baile populare prezente in foarte multe zone atrag prin puterea lor tamaduitoare. Cand te apropii cu smerenie de aceste minuni incepi sa rezonezi cu vibratiile naturii.

Ce am invatat pe parcursul acestor drumetii?

Ca la orice nazuinta pe care o ai, mai intai trebuie sa-ti stabilesti telul pe care doresti sa-l atingi. Imi plac drumetiile la care participam mai multi, deci alegerea locatiei este una de comun acord sau din oferta comunitatilor organizatoare. De obicei imi place sa alegem locuri noi. La alegerea drumetiei tinem cont sa fie in grup cel putin o persoana care a mai parcurs traseul si cunoaste zona. Organizandu-ne in grupuri mai mari ne simtim mai in siguranta fata de animalele care eventual s-ar ivi in calea noastra.

Intotdeauna ne documentam asupra drumului de parcurs si verificam prognoza meteorologica. Luam cu noi harti tiparite si avem la indemana si track-uri de GPS.

Consider ca incaltamintea, imbracamintea si rucsacul de calitate iti usureaza drumul

E bine sa fii pregatit intotdeauna cu palarie de soare, cu geaca de vant si cu pelerina de ploaie. Merita sa ai haine mai groase si de schimb. Obligatoriu este si o trusa minima de prim ajutor, completata cu produse Calivita.

Ajutorul meu nutritional

Din gama Calivita, sunt mereu alaturi de mine produsele: OxyMax si CoQ10 Chewable pentru un plus de energie in fata portiunilor mai abrupte. 

Oregano Oil pentru intepaturi de albine, viespi si alte insecte si eventualele raceli. OrganiCare Rescue Gel pentru calmarea arsurilor solare, reducerea durerilor musculare, intinderi, calmarea iritatiilor. 

Apa de buna calitate, in cantitate necesara si in recipient de sticla, poate este mult mai importanta decat glucoza sau semintele uleioase considerate cele mai bune surse de energie.

Prin poze retraiesc acele clipe minunate

Aparatul de fotografiat sau mai nou e de ajuns telefonul, ma ajuta sa imortalizez momentele cele mai semnificative. Acestea imi dau, ulterior, ocazia retrairii clipelor din timpul drumetiei. Pozele, filmuletele impartasite cu cei dragi ma conecteaza si mai mult cu familia, cu prietenii.

Mereu surprind cascadele pentru ca sunt acele portiuni din natura care ma fac sa nu mai plec.

Am avut ocazia sa ajung, printre altele, la cascada Bigar, cascada Vanturatoarea de langa Baile Herculane si la cascada Valul Miresei din Muntii Vladeasa. 

Cu ocazia taberelor de vara Calivita am vizitat, in Croatia, lacurile de la Plitvice si lacul de la Skradin. Absolut spectaculoase. Varietatea coloristica, debitul si zgomotul asurzitor al apelor care se arunca printre stancile abrupte au constituit momentele culminante ale vizitelor mele la locuri minunate din natura.

In Brazilia, caci am ajuns si pe acolo, am vizitat cascada Iguacu cu cel mai mare debit de apa mediu anual in comparatie cu toate cascadele lumii. Am privit caderile de apa de pe ambele margini, cea braziliana si cea argentiniana. Am admirat Gatul diavolului unde cade cea mai mai parte a apei. Ne-am aventurat intr-o croaziera de neuitat in apele involburate ale cascadei, iar capitanul vasului ne-a dus cat mai aproape posibil de cascada. 

Revederea filmului primit ne trezeste dorul la alte experiente, si ne intareste curajul sa ne depasim limitele.

Revenim la munte

Oricat de mic sau mare ar fi muntele din fata mea, drumul de parcurs pana la atingerea varfului este cel mai important. Pentru a porni, in primul rand, trebuie sa ma ingrijesc de sanatatea mea. 

Pentru mentinerea sanatatii si intretinerea corpului fizic urmez un program de suplimentare de baza cu produse Calivita compus din C1000 Plus, Nordic Pure Omega 3 liquid, D-drops si Power Mins.

De asemenea, folosesc destul de des si gama de multivitamine Vital adaptata pe grupa mea de sange.

Pregatirea nutritionala inaintea unui traseu este la fel de importanta ca stabilirea traseului. Te ajuta sa iti pregatesti corpul fizic si psihic, cu atat mai mult cand alegi un traseu cu multe urcari. 

Pentru protectia articulatiilor fac cate o cura de Joint ProteX.

De cand a aparut #glamUp, este de nelipsit din meniul meu zilnic si ma bucur din plin de gustul lui delicios inainte de fiecare iesire. 

Drumetiile imi dau sansa sa-mi testez limitele, sa ma cunosc mai bine, sa devin mai echilibrata, mai energica si mai increzatoare in propriile puteri. 

Adevarata calatorie nu inseamna numai sa descopar noi peisaje, ci sa privesc lumea cu alti ochi.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!