Deoarece momentul trecerii de la un an la altul este acel moment care ne ofera sentimentul unui nou inceput mai bun. Ziua de 1 ianuarie este perceputa ca si un simbol al unui nou inceput, ceea ce ne asigura o motivatie mai intensa si mai profunda de a duce obiectivele impuse la bun sfarsit.
Rezolutiile si personalitatea
Cu ceva timp inainte de Revelion, atentia se indreapta inevitabil catre anul care se incheie. Pentru unii este posibil ca anumite lucruri sa nu fi fost satisfacatoare, si tocmai de aceea se hotarasc multi sa profte de noul inceput, dorindu-si sa faca lucrurile mai bine.
Rezolutiile arata dorinta oamenilor de a-si imbunatati calitatea vietii. Acestea pot avea scopuri diferite si sunt la fel de individuale ca si viata fiecarei persoane.
Personalitatea este modul de gandire, simtire si comportament al unei persoane. Si, desi in primul moment parea a fi greu sa-ti schimbi personalitatea, oamenii isi schimba modul de a gandi, de a simti si de a se comporta tot timpul. Oricine lucreaza asupra relatiei cu sine are sansa de a progresa si de a-si dezvolta in continuare personalitatea, de exemplu, prin identificarea si abordarea lucrurilor „problema“.
Cum sa ne stabilim rezolutiile pentru Anul Nou
Nu exista un instrument anume, dar fiecare dintre noi are o busola interioara – asa-numita intuitie -, care ne ajuta de foarte multe ori sa luam decizia potrivita. In esenta, rezolutiile sunt dorinte ale noastre care, pentru a deveni realitate, implica o schimbare semnificativa a felului in care suntem sau a contextului in care traim la un anumit moment.
Fara a face o obsesie din planurile tale, e mai simplu sa te gandesti, in mod natural si cat se poate de firesc, ce anume doresti sa realizezi si sa incepi sa actionezi cu pasi marunti, dar constanti. Pentru a face rezolutii, pe care sa le si pastrezi, trebuie sa iei in considerare mentalitatea si sentimentul care le determina.
O rezolutie, in general, nu se refera doar la schimbarea unui comportament, ci, in primul rand, la motivul pentru care vrei sa schimbi comportamentul vechi. Asadar, retrage-te pentru un moment, uita-te in sinea ta si stabileste-ti obiective proprii care sa rezoneze cu ceea ce esti in acel moment, cu valorile si aspiratiile tale acum.
Nu lua nici o decizie impusa din afara de genul „pentru ca asa trebuie“ sau pentru ca o fac si altii sau pentru ca e tocmai un trend pe Facebook sau TikTok.
Cum implementam de fapt rezolutiile noastre?
Este foarte dificil sa intrerupem rutina, deoarece creierul nostru este antrenat sa formeze obiceiuri. Daca vrei sa iesi din rutina zilnica, trebuie sa faci un efort si sa-ti creezi obiceiuri noi. Cu cat repeti ceva de mai multe ori, de exemplu, zilnic, cu atat mai usor iti vei forma un obicei nou.
De asemenea, este mult mai usor sa incepi ceva nou decat sa renunti la ceva vechi. In concluzie, formularea rezolutiilor este decisiva pentru succesul sau esecul indeplinirii lor. Daca in loc sa eviti ceva vei incepe sa faci un lucru nou, ai sanse mai mari sa-ti atingi obiectivul.
Caracteristicile unei rezolutii de succes
1. Pregateste-te mental pentru schimbare.
Cel mai mai mare predictor al succesului este pregatirea psihica pentru schimbare, adica cat esti de dispus si pregatit sa intri in etapa de actiune in vederea schimbarii. Te-ai gandit la utilizarea unor strategii comportamentale sau la abilitatea ta personala de a gestiona esecurile?
2. Stabileste-ti un obiectiv care sa te motiveze.
Pentru a avea succes, asigura-te ca rezolutia stabilita este de o importanta majora pentru tine si ca exista o valoare si un beneficiu pentru tine in atingerea obiectivului. In general, cu cat vezi mai repede rezultatele eforturilor tale, cu atat este mai probabil sa continui sa lucrezi la acele rezolutii pe termen lung. Seteaza-ti un interval de timp in care sa-ti atingi telul si ofera-ti un moment in care sa-ti sarbatoresti succesul. Progresele mici iti mentin motivatia.
3. Defineste clar si limpede ceea ce doresti sa obtii.
O formulare de genul „Imi doresc un stil de viata sanatos“, este o exprimare foarte vaga. Trebuie sa stii exact ce inseamna „un stil de viata mai sanatos“ pentru tine si sa fii mai specific, ca de exemplu: sa beau 2 litri de apa pe zi, sa mananc dulciuri doar o data pe saptamana, sa practic sport minim 30 de minute de 3 ori pe saptamana, sa consum bauturi alcoolice doar la aniversari si numai un singur pahar, etc. Dar atentie! O greseala in stabilirea rezolutiilor este sa ai prea multe. Schimbarile mici sunt cele care aduc rezultatele cele mai mari pe trermen lung, astfel ca o lista scurta de prioritati top este mai usor de gestionat decat una lunga.
4. Implica-te pentru a pune lucrurile in miscare.
Schimbarea obiceiurilor vechi si inradacinate nu este o sarcina usoara. Din aceasta cauza e mai usor sa introduci obiceiurile noi treptat in viata si sa le stimulezi zilnic, in asa fel incat sa se dezvolte armonios pe toata durata anului. Implementarea unui ritual poate fi de mare ajutor aici.
5. Echipa-te cu blandete, rabdare si realism.
Prima mea recomandare in acest sens este sa iei in calcul blandetea fata de tine insuti si sa lasi exigenta deoparte. O rezolutie devine un nou stil de viata pozitiv doar daca schimbarea e lipsita de presiune si sentimentul legat de aceasta schimbare te face sa te simti bine.
6. Noteaza-ti obiectivele.
Se pare ca intentiile scrise, mai ales de mana, ne responsabilizeaza mai tare. Astfel, este esential ca rezolutiile formulate sa fie scrise, dandu-ti posibilitatea de a le reciti periodic. Scrierea rezolutiilor presupune un proces complex de clarificare, de structurare si de formulare precisa a ceea ce iti doresti, transformand o idee vaga intr-un obiectiv clar si bine conturat.
In stabilirea rezolutiilor potrivite din anul acesta iti doresc mult succes si libertatea de a o face oricand ai timpul si energia necesara pentru asta. Da, poti sa iti setezi intentiile si acum, daca asta vrei – nu e timpul pierdut! Si nu, nu e nevoie sa astepti pana de Revelion 2025 – doar daca vrei! Poti incepe oricand, oricum si oriunde.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Acest articol a fost scris de...
