Ce sunt intolerantele alimentare?
O intoleranta alimentara este o incapacitate a organismului de a digera asa cum trebuie un aliment. Intolerantele pot aparea prin mai multe mecanisme, dar cele mai frecvente sunt:
– organismului ii lipsesc enzimele digestive pentru a digera anumite alimente. In acest caz absorbtia substantelor nutritive din alimente nu se obtine din cauza acestui deficit de enzime.
– supraexpunerea organismului la un aliment sau supraconsumul acestuia. Astfel organismul dobandeste o sensibilitate prin saturatie fata de acel aliment.

De cele mai multe ori intolerantele alimentare provoaca doar disconfort digestiv, dar pot asocia si alte manifestari generale. Cele mai frecvente simptome sunt durerea de burta, balonarea, diareea, greata, durerea de cap sau starea de oboseala. Acestea pot fi insotite si de eruptii cutanate.
Cum evitam sa ajungem la aceste intolerante? Ce presupune o alimentatie speciala?
Diagnosticul de intoleranta alimentara poate sa fie stabilit cu precizie prin efectuarea unor teste serologice. Acestea identifica lipsa sau deficitul de enzime.
Diagnosticarea trebuie urmata si de un tratament de baza dar si de schimbarea alimentatiei si apelarea la un regim special. Acesta din urma ar trebui sa excluda alimentele pe care organismul nu le tolereaza.
In functie de gradul intolerantei, sistemul digestiv se poate reface intr-un interval de 2-6 luni conform recomandarilor medicului gastroenterolog si nutritionist.
De asemenea, tot medicul curant poate recomanda reintroducerea treptata a produselor sensibilizante, in alimentatie, pentru a reveni la un stil de viata normal din punct de vedere dietetic.
De cate feluri sunt intolerantele? De la ce apar acestea?
Cele mai multe intolerante alimentare au cauze non-imunologice (nu implica sistemul imunitar, nu cauzeaza alergii si nu sunt amenintatoare de viata).
Cauzele variaza de la reactii pseudoalergice la enzimopatie, la infectii cronice si reactii psihosomatice care sunt asociate cu intoleranta alimentara.
Pe scurt, urmatoarele tipuri de intolerante sunt cele mai frecvente:
-lapte (lactoza): lapte de vaca, zaharul din produse lactate
-cereale (gluten): grau, secara, orz, ovaz, porumb, susan
-ou: galbenus sau albus de ou
-oleaginoase: arahide, alune, migdale, nuci
-peste: biban de mare, hering, somon, icre
-fructe: lamaie, portocala, grapefruit, capsuni, zmeura

Diferenta dintre intolerante si alergii
Pentru ca adesea intoleranta alimentara este confundata cu alergia, este bine sa stii diferenta dintre acestea.
Simptomele alergiei alimentare implica sistemul imunitar. Pot produce reactii severe pana la soc anafilactic si chiar deces.
Alergiile dau simptome la nivel cutant (eruptii la nivelul pielii, mancarime, roseata) si la nivel respirator (senzatie de sufocare, edem de limba si cai aeriene superioare). Aceste reactii apar la cateva secunde de la contactul cu posibilul alergen.
Simptomele intolerantei alimentare apar la 2-3 ore dupa consum.
De exemplu, daca apar cateva reactii dupa ce ai consumat lactate, este posibil sa ai intoleranta la lactoza. Acest lucru inseamna ca organismul tau nu poate digera lactoza, adica zaharul din lapte. Alte persoane au probleme in a digera graul si experimenteaza balonare, gaze, diaree, varsaturi si dureri de stomac dupa consumul de paine sau cereale.
Cel mai frecvent intalnite intolerante
Intoleranta la lactoza
Se imparte in doua categorii:
– intoleranta la lactoza, adica la zaharul din lapte si din alte produse lactate
– intoleranta la proteinele din laptele de vaca (apare cel mai frecvent la bebelusii hraniti cu formule derivate din lapte de vaca sau direct cu produsul brut)

Simptomatologia se regaseste doar la nivel digestiv precum durere abdominala, balonare, diaree, gaze, greata sau varsaturi.
Solutia in cazul persoanelor ce primesc acest diagnostic este evitarea lactatelor care contin lactoza.
Kefirul si branzeturile fermentate au un nivel scazut de lactoza si pot fi mai usor de tolerat. Exista si produse cu continut 0% lactoza.
Organismul poate fi sustinut in procesul de digestie al lactozei si de suplimentul alimentar Papaya Plus care intensifica secretia biliara si ajuta la descompunerea macronutrientilor si lactozei. In plus ofera un confort digestiv important.

Intoleranta la gluten
Gluten este denumirea generala data proteinelor din grau, orz, secara si alte cereale.
Glutenului ii sunt sunt asociate mai multe afectiuni: boala celiaca, sensibilitatea non-celiaca la gluten si alergia la grau.
Cea mai frecventa patologie asociata este boala celiaca, care prin intoleranta la gluten, implica un raspuns imun, motiv pentru care este clasificata ca boala autoimuna.

Cand o persoana cu boala celiaca este expusa la gluten, sistemul ataca intestinul subtire si poate provoca probleme serioase. Toate simptomele sunt prezente la nivel digestiv si pot sa fie evitate prin renuntarea la produsele care contin grau: paine, paste fainoase, cereale, bere, produse de panificatie, soia.
Aceste alimente pot fi inlocuite de produse similare care nu contin gluten: porumb, hrisca, naut, quinoa, orez.
Suplimentele alimentare sunt de mare ajutor
Un supliment alimentar pentru ameliorarea simptomelor digestive precum balonarea, spasmele abdominale si care ofera un tranzit intestinal normal este Pure Inulin de la Calivita. Acesta contine 100% inulina pura, extrasa din cicoare si are un continut ridicat de fibre hidrosolubile.
Acest tip de fibre regleaza digestia, stabilizeaza glucoza din sange si permite o absorbtie mai buna a nutrientilor. De asemenea, fibrele hidrosolubile normalizeaza colesterolul si reduc riscul general al bolilor cardiovasculare.

Dar oare doar cei care au aceste intolerante trebuie sa aiba un regim de viata sanatos si cumpatat?
Ei bine, NU!
In camera de garda, mai bine de jumatate din pacienti, ajung pentru ca nu respecta regimul alimentar recomandat pentru patologiile cronice.
Cel mai bun exemplu sunt pacientii diabetici, care prin consumul „responsabil” de zahar si derivate, vin cu hiperglicemii care asociaza si alte suferinte ale organismului.
Din cauza regimului strict al pacientului cu diabet zaharat, Calivita vine in sprijin cu Organic Acai (are un indice glicemic foarte scazut si este o sursa excelenta de antioxidanti) si cu Shake One Pure (este un inlocuitor de masa proteic, ofera satietate pe termen lung. Contine Palatinose, singurul carbohidrat cu indice glicemic scazut).
Toate aceste afectiuni -intolerante-, trebuie diagnosticate de catre medicul gastroenterolog pe baza testelor clinice si paraclinice si efectuarea unui tratament de specialitate impreuna cu sprijinirea organismului cu ajutorul unei diete adecvate.

Acest articol a fost scris de...
