Cum putem preveni reactivarea virusului herpetic

by Moniq

Familia virusurilor herpetice cuprinde peste 80 de virusuri, insa numai 8 dintre ele pot afecta omul. Dintre acestea 8, 2 tulpini de virusuri herpetice, Virusul Herpes Simplex 1 si Virusul Herpes Simplex 2, sunt larg raspandite.

Virusurile Herpes Simplex sunt virusuri ADN, avand principal rezervor al infectiei chiar pe noi… oamenii.

Aceste virusuri se inactiveaza rapid la temperatura camerei. Deci nu pot fi transmise de pe suprafete contaminate, insa nu este exclusa transmiterea prin folosirea aceleiasi vesele. Spre exemplu, folosirea aceleiasi furculite, in acelasi timp, de catre un adult cu leziuni active de herpes si de catre un copil.

Virusurile Herpes Simplex se transmit prin contactul cu secretiile din leziuni si prin contact direct piele-pe-piele, piele-pe-mucoasa si mucoasa-pe-mucoasa. 

Ele se pot transmite si vertical, de la mama, la fat, in timpul sarcinii, dar si in timpul nasterii pe cale vaginala, daca exista leziuni active, putand duce la herpes neonatal.

Herpes Simplex -1 si -2

Dintre cele doua tulpini de Herpes Simplex, virusul Herpes Simplex- 1 (HSV-1) este asociat cel mai adesea cu herpes oro-facial. 

Virusul Herpes Simplex-2 (HSV-2), cu herpes genital si anal. 

Insa acest lucru nu este obligatoriu, deoarece se pot intalni si invers. 

Statisticile spun ca pentru herpesul ce apare in jurul gurii este responsabil in proportie de 80-90% HSV-1, iar pentru cel din zona genitala, HSV-2 este intalnit in 70-90% dintre cazuri.

E adevarat, cel mai frecvent, herpesul apare in jurul gurii si 90% din populatie este pozitiva pentru HSV-1. Insa nu doar acea localizare poate fi intalnita. Astfel ca virusurile Herpes Simplex pot da: gingivostomatita, herpes labial, nazal, narinar, panaritiu herpetic, forme cutanate pure (practic, herpes in orice zona a corpului – herpesul gladiatorului, prezent la persoanele ce practica sporturi de contact), herpes genital, anal, fesier, herpes ocular.

Cum se manifesta?

• Primoinfectia
In primul rand, este nevoie de contactul cu o sursa de infectie, anume cu un om care sa aiba leziuni active. 

Astfel, se produce primoinfectia. Aceasta poate fi asimptomatica sau simptomatica. Atunci cand este simptomatica, pot aparea febra usoara, dureri de cap, dureri musculare, durere si tumefactie a ganglionilor limfatici din zona afectata.

De asemenea, leziunile care apar se manifesta astfel: initial, poate aparea o usoara durere si senzatie de arsura, posibil si prurit (senzatie de mancarime). 

Ulterior, apar cateva vezicule mici, cu continut lichidian clar. Aceste vezicule sunt grupate. In mod clasic, in dermatologie, se spune ca sunt grupate “in buchet”. Practic, se observa cate 2-3 vezicule alaturate, dispuse ca o floricica, pe un fond de piele rosiatic, eritematos. 

Aceste vezicule se “sparg” in aproximativ 48 de ore, ulterior formandu-se la suprafata lor cruste rosii. Leziunile se vindeca fara a lasa cicatrici, pe parcursul a 2-3 saptamani, in medie.

Ulterior…

Dupa prima infectie cu Virusul Herpes Simplex are loc invadarea terminatiilor nervilor periferici senzitivi din zona de piele unde virusul a patruns. 

Virusul “urca” la nivelul ganglionilor din acea zona si se cantoneaza, ramanand intr-o forma latenta, pe tot parcursul vietii, urmand a se afla sub control imun. 

Celulele cu rol in apararea imuna vor fi ca niste paznici ai virusului care produce herpes, dar se poate intampla, ocazional, ca paznicii virusului sa il mai lase pe acesta sa “scape” si sa se reactiveze.

Asta nu inseamna neaparat ca suferim de vreo boala. Atata vreme cat reactivarea nu este foarte frecventa, iar leziunile nu sunt extinse, nu avem motive de ingrijorare.

Asadar, odata ce am contactat Herpes Simplex, va exista oricand pe parcursul vietii posibilitatea ca acesta sa se reactiveze si sa reapara leziuni. Recidivele sunt date de reactivarea virusului dormant si nu de o noua infectie.

Factori care declanseaza reactivarea

Se cunosc urmatorii factori de risc pentru reactivare: stresul fizic si psiho-emotional, oboseala, febra, expunerea la soare (radiatiile ultraviolete de tip B sunt responsabile pentru reactivarea herpesului), perioada menstruala, traumatismele locale ale pielii, expunerea la frig, vant.

Herpesul labial recurent este de 3 ori mai frecvent dupa episoadele febrile, conform Academiei Americane de Dermatologie.

Iar in ceea ce priveste herpesul genital, se pare ca infectia cu Virusul Herpes Simplex – 2 se asociaza cu un risc mai mare de infectie cu HIV, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, posibil in contextul unei aparari imune locale scazute.

Reactivarea herpesului

Dupa cum am mentionat, reaparitia, in aceeasi zona a corpului, a leziunilor herpetice inseamna de fapt reactivarea virusului, nu o noua infectie.

Cu aproximativ 12-24 de ore inainte de reaparitia unei leziuni herpetice, asadar, atunci cand virusul se reactiveaza, pot exista simptome precum: oboseala, senzatie de arsura si furnicaturi in zona afectata. Apoi apar leziunile ce evolueaza in aproximativ 24 de ore de la o simpla pata rosie, la un grup de vezicule cu continut lichidian, inconjurate de o zona rosie.

Veziculele conflueaza si in aproximativ 4 zile erodeaza, se “sparg”, aparand apoi cruste, cojite rosiatice. Crustele dispar ulterior in 7-10 zile, lasand o zona de piele rozalie, subtiata.

Putem face ceva pentru prevenirea recidivelor?

Uneori, este dificil de constatat ce anume determina recidivele de herpes… 

Insa, cunoscand potentialii factori declansatori (stresul, frigul, soarele, traumatismele locale etc), putem incerca sa ii evitam sau sa ne protejam de ei.
Atunci cand recidivele sunt frecvente (mai mult de 4 recidive/an) si/ sau leziunile sunt extinse, este necesar consult dermatologic, in vederea stabilirii unui posibil tratament antiviral.

Totodata, exista dovezi care sustin ca administrarea orala de L-lizina poate fi utila in profilaxia pentru recidiva herpesului, dar si in reducerea timpului necesar vindecarii leziunilor. 

Lizina este un aminoacid esential implicat in formarea proteinelor, fiind necesara cresterii, dezvoltarii si regenerarii tesuturilor, dar avand rol si in absorbtia calciului. 

Produsul L-Lysine Plus de la Calivita aduce totodata si beneficiile vitaminei C, vitamina implicata de asemenea in procesele antioxidante si in apararea imuna.

Atentie!

Evolutia rapida a unor leziuni herpetice extinse, pe tot corpul, poate fi un semn de eczema herpetica. Aceasta apare adesea la persoane cu functia de bariera a pielii alterata. De exemplu, la copiii cu dermatita atopica, persoane cu pemfigus vulgar, arsuri. 

Eczema herpetica reprezinta o urgenta medicala.

Totodata, encefalita si meningita herpetica, precum si herpesul ocular se intalnesc cel mai frecvent la persoanele imunocompromise, foarte rar la persoanele cu un sistem imunitar eficient. 

Acestea sunt de asemenea motive pentru o prezentare cat mai rapida la camera de garda!

De retinut

In ceea ce priveste herpesul de la nivelul fetei…
Persoanele cu leziuni herpetice active ar trebui sa evite contactul cu pacienti imunosupresati (pacienti oncologici, persoane aflate in tratamente imunosupresoare sau suferind de HIV/SIDA) si cu nou-nascutii.

In ceea ce priveste herpesul genital …
Folosirea prezervativului ofera protectie importanta impotriva infectiei herpetice de la nivel genital.

Existenta unei infectii genitale herpetice active sau in apropierea termenului sunt indicatii pentru nasterea prin cezariana.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!