Desi pierderea in greutate poate fi grea, mentinerea greutatii dupa o dieta este uneori si mai dificila. De fapt, cercetarile arata ca un procent mare din persoanele care urmeaza o dieta, isi recapata toata greutatea pe care au pierdut-o in doar un an.
Recuperarea in greutate este partial datorata apetitului si hormonilor care regleaza greutatea. Acestia din urma determina corpul sa mentina si chiar sa recastige tesutul adipos pierdut.
Grelina
Grelina, denumita si „hormonul foamei”, joaca un rol cheie in regimul alimentar.
Pe langa alte cateva functii importante ale sale, ea transmite creierului ca este timpul mesei. In plus, un studiu din 2020, concentrat pe persoanele cu diabet zaharat de tip 2, a constatat ca o crestere a nivelului de grelina a determinat stimularea apetitului, ceea ce face mai dificila pierderea in greutate.
Functia principala a grelinei este de a creste apetitul.
Acest hormon determina ingestia mai multor alimente, absorbtia mai multor calorii si stocarea grasimilor. In plus, afecteaza ciclul somn-veghe, senzatia de gust si metabolismul carbohidratilor.
Acest hormon este produs in stomac si secretat atunci cand stomacul este gol. El intra in sange si are efect asupra hipotalamusului, cu rol in reglarea hormonilor si a apetitului.
Cu cat nivelurile sunt mai scazute, cu atat senzatia de satietate este mai mare si este mai usor sa mananci mai putine calorii. Prin urmare, daca vrei sa slabesti, scaderea nivelului de grelina poate fi benefica.
Grelina poate suna ca un hormon teribil, care distruge dieta. Cu toate acestea, in trecut, a jucat un rol important in supravietuire, ajutand oamenii sa-si mentina un nivel moderat de grasime corporala.
Dupa cum am mentionat anterior, nivelurile de grelina cresc, de obicei, inainte de masa, cand stomacul este gol. Apoi scad la scurt timp dupa, cand stomacul este plin.
De ce si cand cresc nivelurile de grelina mai mult decat in mod normal?
Acestea cresc atunci cand se incepe o dieta pentru pierderea in greutate.
Practic nivelul crescut de grelina este un raspuns natural al corpului, care incearca sa se protejeze de senzatia de foame.
In timpul unei diete de slabire, pofta de mancare creste, iar nivelurile de „hormon de plinatate” scad. De asemenea, rata metabolica tinde sa scada semnificativ, mai ales daca caloriile sunt restrictionate drastic si pentru perioade lungi.
Grelina pare a fi un hormon care nu poate fi controlat direct cu medicamente, diete sau suplimente. Cu toate acestea, exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a ajuta la mentinerea nivelurilor sanatoase:
1. Prioritizarea somnului. Lipsa somnului creste nivelul de grelina.
2. Cresterea masei musculare. O masa musculara dezvoltata este asociata cu niveluri mai scazute de grelina.
3. Mese mai bogate in proteine. O dieta bogata in proteine da senzatia de satietatea si reduce foamea. Un exemplu ideal de produs cu un indice glicemic scazut este Shake One Pure de la Calivita. Acesta este un produs bogat in proteine vegetale de calitate, cu un indice glicemic scazut. Poate inlocui o gustare si satisface pofta de dulce, oferind si satietate pe termen lung.
4. Mentinerea unei greutati stabile. Potrivit unui studiu mai vechi asupra femeilor aflate in postmenopauza, modificarile drastice ale greutatii si dieta yo-yo pot perturba hormonii cheie, inclusiv grelina.

Leptina
Leptina este un hormon eliberat de tesutul adipos (grasimea corporala), avand drept functie principala reglarea echilibrului pe termen lung intre aportul alimentar al organismului si consumul de energie.
Leptina ajuta la inhibarea senzatiei de foame si la reglarea echilibrului energetic, astfel incat corpul sa nu declanseze un raspuns de foame atunci cand nu are nevoie de energie.
Leptina actioneaza in principal asupra trunchiului cerebral si asupra hipotalamusului pentru a regla foamea si echilibrul energetic.
Leptina nu influenteaza aportul alimentar de la o masa la alta. Mai degraba actioneaza pentru a modifica si controla consumul de energie pe o perioada mai lunga de timp pentru a ajuta la mentinerea greutatii normale. Acest proces are un efect mai profund in pierderea in greutate.
Prin rezistenta la leptina, creierul nu raspunde asa cum ar trebui in mod normal. Deoarece este stimulat in mod constant de leptina, nu ofera senzatia de satietate.
Rezistenta la leptina
Acest lucru va determina o ingestie mai mare de alimente, chiar daca corpul are suficiente depozite de grasime.
Lipsa aparenta a leptinei in rezistenta la leptina face corpul sa intre in modul de foame. In efortul de a economisi energie, creierul scade nivelul de energie si te face sa consumi mai putine calorii in repaus.
Rezistenta la leptina contribuie astfel si mai mult la obezitate si provoaca cresterea suplimentara in greutate sub forma de depozitare a grasimilor datorita stimularii foamei si scaderii metabolismului.
Oamenii de stiinta lucreaza in prezent la dezvoltarea unor medicamente care pot trata rezistenta la leptina.
Cortizolul
Un alt hormon care poate fi corelat cu ingestia alimentara este cortizolul.
Cortizolul este cunoscut ca hormonul stresului si este produs de glandele suprarenale.
In perioadele de stres, acest hormon declanseaza o crestere a ritmului cardiac si a nivelului de energie. Eliberarea de cortizol – alaturi de hormonul adrenalina – este denumita in mod obisnuit raspuns de tip „lupta sau fuga”.
Desi este important ca organismul sa elibereze cortizol in situatii periculoase, nivelurile cronice ridicate pot duce la multe probleme de sanatate precum diabet.
Anumiti factori ai stilului de viata, inclusiv obiceiurile de somn, stresul cronic si un aport ridicat de alimente cu indice glicemic crescut pot contribui la niveluri ridicate de cortizol.
In plus, obezitatea nu numai ca creste nivelul de cortizol, dar nivelurile ridicate pot provoca si cresterea in greutate, creand o bucla de feedback negativ.
Sfaturi pentru scaderea nivelului de cortizol:
1. Odihneste-te. Problemele cronice de somn, inclusiv insomnia, apneea in somn si obiceiurile neregulate de somn (cum ar fi cele ale lucratorilor in schimburi), pot contribui la niveluri ridicate de cortizol. Incearca sa ai, atat cat se poate, un program regulat de somn.

2. Fa exercitii in mod regulat. Nivelurile de cortizol cresc temporar dupa exercitii de mare intensitate, dar exercitiile regulate ajuta, in general, la scaderea nivelurilor prin imbunatatirea sanatatii generale si scaderea nivelului de stres.
3. Cercetarile sugereaza ca practicarea meditatiei scade nivelul de cortizol, desi sunt necesare mai multe cercetari.
4. Mentine o greutate corporala moderata. Deoarece obezitatea poate creste nivelul de cortizol, iar nivelurile ridicate de cortizol pot cauza cresterea in greutate, mentinerea unei greutati moderate poate ajuta la mentinerea nivelurilor sub control.
5. Alege o dieta echilibrata. Cercetarile au aratat ca dietele bogate in zaharuri adaugate, cereale rafinate si grasimi saturate pot duce la niveluri mai mari de cortizol.
Insulina
Insulina este produsa de pancreas.
La persoanele sanatoase, insulina promoveaza stocarea glucozei – un zahar simplu care se obtine din alimente – in muschi, ficat si celule adipoase pentru utilizare ulterioara.
Corpul uman secreta insulina in cantitati mici pe parcursul zilei si in cantitati mai mari dupa mese. Acest hormon transfera apoi glucoza din alimente in celule fie pentru energie, fie pentru stocare, in functie de nevoile actuale ale corpului.
Rezistenta si sensibilitatea la insulina
Rezistenta la insulina este o afectiune destul de comuna care face ca celulele sa nu mai raspunda la insulina. Aceasta afectiune duce la cresterea glucozei din sange, deoarece insulina nu poate misca glucoza in celule. Pancreasul produce apoi si mai multa insulina in incercarea de a creste absorbtia glucozei.
Rezistenta la insulina a fost legata de obezitate, care la randul sau, poate juca un rol in alte afectiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima.
Sensibilitatea la insulina poate fi considerata opusul rezistentei la insulina.
Sfaturi pentru imbunatatirea sensibilitatii la insulina :
1. Exercitii regulate. Cercetarile sustin ca exercitiile fizice, atat la intensitati mari, cat si moderate, sunt un mijloc ideal de imbunatatire a sensibilitatii la insulina si de scadere a rezistentei la insulina.
2. Odihneste-te. Lipsa somnului este direct corelata cu obezitatea si rezistenta la insulina, dupa cum scriam si mai sus.
3. Consuma mai multi acizi grasi omega-3. Cercetarile indica faptul ca suplimentele cu omega-3 pot imbunatati sensibilitatea la insulina la persoanele cu afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul. La Calivita vei găsi acizi grasi omega-3 atât sub formă de capsule, cat si sub forma lichidă.
4. Alegeri alimentare mai sanatoase. Dieta mediteraneana poate ajuta la reducerea rezistentei la insulina. Scaderea aportului de grasimi saturate si trans poate ajuta, de asemenea.


5. Mentine o greutate moderata. La persoanele supraponderale, pierderea sanatoasa in greutate si gestionarea greutatii pot imbunatati sensibilitatea la insulina.
6. Concentreaza-te pe carbohidratii cu indice glicemic scazut. In loc sa incerci sa elimini carbohidratii din dieta, incearca un aport mai mare de carbohidrati cu indice glicemic scazut. Pentru a controla oscilatiile glicemiei care adesea induc pofta de mancare, introdu Chromium Max 500 de la Calivita in planul alimentar.
Estrogenul
Estrogenul este un hormon sexual, care este responsabil de sustinerea sanatatii sistemului reproducator feminin, precum si a sistemelor imunitar, osos si vascular.
Nivelurile acestui hormon se modifica in timpul etapelor vietii, cum ar fi sarcina, alaptarea si menopauza, precum si pe tot parcursul ciclului menstrual.
Nivelurile ridicate de estrogen, care sunt adesea observate la persoanele cu obezitate, sunt asociate cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer si alte boli cornice.
In schimb, nivelurile scazute, observate de obicei odata cu imbatranirea, premenopauza si menopauza, pot afecta greutatea corporala si grasimea corporala, crescand, prin urmare, si riscul de boli cornice.
Persoanele cu niveluri scazute de estrogen experimenteaza adesea obezitate centrala, care este o acumulare de greutate in jurul trunchiului.
Acest lucru poate duce la alte probleme de sanatate, cum ar fi cresterea glucozei din sange, hipertensiune arteriala si boli de inima.
Riscul de dezvoltare al multor dintre aceste afectiuni poate fi scazut prin modificari ale stilului de viata, in special prin mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
Sfaturi pentru a mentine un nivel sanatos de estrogen:
1. Mentine o greutate optima. Scaderea sau mentinerea in greutate poate reduce riscul de boli de inima cauzate de nivelurile scazute de estrogen la femeile cu varsta cuprinsa intre 55 si 75 de ani.
2. Activitatea fizica regulata. Nivelurile scazute de estrogen te pot face sa te simti mai putin capabilă sa te antrenezi. Insa, cu toate acestea, in perioadele cu productie scazuta de estrogen, cum ar fi menopauza, exercitiile fizice regulate sunt importante pentru a ajuta la gestionarea greutatii.
3. O dieta echilibrata. S-a demonstrat ca dietele bogate in carne rosie, alimente procesate, dulciuri si cereale rafinate cresc nivelul de estrogen.
Asadar, rolul tuturor acestor hormoni are un impact mare asupra organismului, atat in ceea ce priveste mentinerea unei greutati sanatoase, cat si a starii de bine in general.
Functia optima a acestora, precum si aplicarea sfaturilor oferite vor duce la un stil de viata echilibrat.
Bibliografie
https://www.healthline.com/nutrition/ghrelin#TOC_TITLE_HDR_5
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22446-leptin
https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms#takeaway
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22187-cortisol
https://www.endocrineweb.com/conditions/type-1-diabetes/what-insulin/how-does-insulin-work
https://www.healthline.com/nutrition/9-fixes-for-weight-hormones#5.-Estrogen
Acest articol a fost scris de...
