Repausul alimentar este benefic pentru organism
Toate aceste bunatati ne sunt oferite dupa o perioada lunga de post. Din punct de vedere alimentar postul de Paste, fiind strict vegetarian, reprezinta o dieta de curatare a sistemului digestiv. Sistemul digestiv este pus in repaus. Stomacul digera mult mai usor alimentele de origine vegetala si astfel nu mai este suprasolicitat. Pancreasul va produce cantitati mai mici din enzimele digestive care sunt implicate in procesul de digerare a proteinelor si lipidelor. Vezica biliara nu mai este atat de suprasolicitata, iar activitatea ficatului nu mai este perturbata de excesul de toxine.

Aceasta perioada atat de benefica pentru organismul nostru se termina odata cu venirea Duminicii Sfante, cand incep excesele alimentare.
Produsele grase, condimentate, sunt asociate, adesea cu cantitati crescute de bauturi alcoolice. Acest lucru creaza dificultati de digestie. Deci functiile stomacului, ale ficatului, ale pancreasului sau ale vezicii biliare sunt depasite, ca urmare a consumului exagerat. Astfel, apare reactia de respingere. Ea se poate manifestata prin simptome neplacute, cum sunt greata, senzatia de voma, balonarea, colica biliara, durerile de cap, durerile abdominale difuze.
Bucuria adusa de aceasta sarbatoare nu ar trebui sa dea peste cap regimul alimentar cu care ne-am obisnuit in perioada postului. O persoana care a tinut post inaintea Pastelui ar trebui sa treaca treptat la alimentatia obisnuita. Pentru a readapta organismul la alimentele de origine animala.
Astfel, la reintroducerea in alimentatie a proteinelor din oua, carne si lactate este indicat sa se consume initial doar o jumatate din cantitatea consumata inainte de post.
Cumpatarea este cheia
Pe de alta parte nu este bine, nu este sanatos nici pentru cei care nu au tinut post sa exagereze cu mancarurile traditionale. Cumpatarea este cheia.
Oul este un aliment sanatos, atunci cand este consumat corespunzator. Ar trebui sa se consume maximum doua oua vopsite pe zi. Este de preferat ca ouale sa fie consumate in prima jumatate a zilei. Este o zicala conform careia „oul mancat dimineata este un agent curativ, oul mancat la pranz este aliment, iar oul mancat seara este otrava pentru corp”.

Oul este o sursa de aminoacizi. Contine toti aminoacizii esentiali, este sursa de vitamina D, vitamina B12 si colina, dar oul contine si colesterol. Un ou contine 190-200 mg de colesterol. Consumul moderat de oua, adica sase oua pe saptamana, nu este asociat cu cresterea riscului de boala cardiaca.
Atentie la colesterol
Faptul ca drobul, pasca si cozonacul contin oua si toate celelalte „bunatati” care se pun pe masa de Paste au un continut crescut de colesterol, nu putem sa neglijam riscul reprezentat pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
Friptura de miel trebuie asezonata cu legume verzi, nu cu paste fainoase, orez sau cartofi. Pentru a nu ingreuna digestia. Drobul ar trebui sa contina cel mult doua-treimi organe si o treime legume verzi.
Carnea de miel este o sursa bogata in elemente nutritive. Ea contine proteine, fier, seleniu, magneziu, acizi grasi Omega 3. Totusi, contine si cantitati mari de grasimi saturate. Ceea ce poate duce la cresterea nivelului de lipoproteine cu densitate scazuta(LDL), cunoscut drept colesterolul rau. Chiar daca ne place, ar trebui sa nu mancam zilnic acest tip de carne. Sa incercam sa alegem partile mai slabe: muschi, cotlet, pulpa de miel.
Colesterolul este important in organism, dar nu in orice cantitate. Ficatul nostru poate produce cantitatea necesara de colesterol pentru organism. Alimentele cu continut mare de colesterol duc la cresterea nivelului de colesterol. Orice surplus va fi depozitat, fie in ficat, fie pe vasele de sange, crescand riscul de boala cardiaca.
Carnea de miel contine si multe purine, substante ce duc la formarea de acid uric in exces, ceea ce poate duce la guta si la risc de calculi renali.
Vinul rosu nu ar trebui sa depaseasca 130 ml in cazul femeilor si 250 ml in cazul barbatilor. Consumul exagerat de alcool poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Poate avea consecinte grave asupra inimii si a creierului. De asemenea consumul de alcool asociat cu consumul de carne grasa creste riscul de pancreatita.

Cand mancam desertul?
Desertul nu ar trebui servit imediat dupa servirea mesei. Este bine sa lasam o pauza de cel putin doua ore si sa mancam doar o felie de pasca sau o felie de cozonac. Consumul de dulciuri imediat dupa mancare poate crea un semnal necorespunzator la nivelul creierului. Acesta va declansa deschiderea pilorului mult mai repede si proteine si lipide nedigerate vor trece in intestinul subtire si de acolo in sange periclitand sanatatea sistemului cardio-vascular.
Sarbatorile Pascale trebuie sa se caracterizeze prin mese fara excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric. Tot ceea ce este in exces va fi transformat in grasime si depozitat in tesutul adipos, ducand la ingrasare. Chiar si pe peretii vaselor de sange, crescand riscul de boala cardiaca.

Cum putem evita ingreunarea digestiei?
Iata cateva sfaturi care va pot ajuta foarte mult si va pot feri de momente neplacute:
1) respectati cele 3 mese principale ale zilei
2) faceti cat mai multa miscare in aer liber
3) preparatele specifice de Paste ar trebui consumate la mese dinstincte: drobul si ouale la micul dejun, friptura de miel la masa de pranz, iar seara, la cina o portie de ciorba.
4) incepeti masa principala cu o salata. Cel mai bine este ca garnitura pentru miel sa fie legume fierte (conopida, broccoli, fasole verde, mazare verde, spanac)
5) gustarea sau desertul sa fie la distanta de cel putin doua ore dupa servirea mesei, concretizandu-se intr-o felie de pasca sau de cozonac si ceai, cafea sau apa.
6) preparatele traditionale sunt extrem de grele pentru organism, de aceea nu trebuie sa adaugi salata de boeuf, alune, nuci, tort
7) incercati sa gatiti cat mai dietetic: la cuptor, abur, la gratar, prin fierbere si evitati prajelile
8) dupa sarbatori aveti nevoie de cel putin o zi de detoxifiere, zi in care sa mancati doar fructe si legume si beti apa, ceai verde si suc de fructe.
Resveratrol si Cholestone. Solutia Calivita pentru tine
Nu trebuie sa uitam nicio clipa ca bucuria adusa de aceasta sarbatoare este bucuria sufletului si atentia pe care o acordam sanatatii noastre aduce bucurie sufletului.
De aceea va propun doua produse minunate: RESVERATROL PLUS si CHOLESTONE.
RESVERATROL: Fiecare tableta de Resveratrol PLUS contine o combinatie echilibrata de coenzima Q10 si puternicul antioxidant resveratrol. Acesta este extras din seminte de struguri rosii. Produsul mentine sanatatea sistemului cardiovascular datorita proprietatilor antiinflamatorii. Scade riscul de ateroscleroza si de aparitie a chiagurilor de sange. Pentru o inima puternica si o viata nu doar mai lunga, ci si mai sanatoasa alege Resveratrol PLUS.
CHOLESTONE: Cholestone este un produs pe baza de ulei din seminte de in, acizi grasi Omega 3, pectina din mere, lecitina si usturoi. Contribuie la mentinerea nivelului normal al colesterolului in sange. Totodata mixul sau activ de ingrediente are efecte benefice asupra lipidemiei, cu un rol semnificativ in metabolizarea grasimilor. Colesterolul, in limite normale, protejeaza sistemul cardiovascular si musculatura intregului corp. De asemenea, ajuta la sintetizarea vitaminei D3 si chiar se comporta asemenea antioxidanţilor.

Asocierea celor doua produse reuneste intr-o formula complexa un veritabil tonic cardiac. Coenzima Q10, o substanta naturala, resveratrolul si nutrientii esentiali: acizi grasi nesaturati Omega 3, vitamina C si E, crom, pectina, lecitina si usturoi. Efectele benefice cumulative ajuta la mentinerea sanatatii si integritatii sistemului cardiovascular.
Recomand cu drag aceasta formula pentru a preveni efectele pe termen lung ale consumului de „bunatati pascale”.
Asteptam Pastele cu nerabdare si cu totii meritam o celebrare placuta alaturi de cei dragi.
Acest articol a fost scris de...
