Sportul si un regim alimentar echilibrat merg mana in mana, avand o rata de succes mult mai mare. Reglarea alimentatiei ajuta cu siguranta la pierderea kilogramelor in plus, insa nu este suficient. Procesul de slabire va avea loc intr-un ritm mult mai lent. Pe langa reducerea tesutului adipos, se va pierde si o parte din masa musculara.
Introducerea sportului va asigura tonusul muscular si nu numai. Poate influenta si rata metabolica bazala, facand-o sa consume un numar mai mare de calorii.
Asadar, rata metabolica creste. Organismul este invatat sa se readapteze la noile conditii si sa sustina un metabolism mult mai activ.
Rabdarea este o virtute, regula ce se aplica in numeroase situatii si in mod special in situatia data, in procesul de slabire. Exista cazuri in care tesutul adipos ajunge sa fie inlocuit cu masa musculara. In acest caz numarul de pe cantar nu va indica o diferenta.
Pentru astfel de situatii, trebuie sa alegem alti parametri dupa care ne putem ghida si anume: centimetrul, oglinda si marimea de la pantaloni.

Cum te mentii dupa ce slabesti?
Multe diferente vor fi clar vizibile doar uitandu-te in oglinda, schimband numarul la pantaloni sau prin masurarea circumferintei abdominale, a soldurilor, coapsei si multe altele.
In timp ce pentru unii oameni procesul de slabire este unul greu, pentru altii, cea mai grea parte este mentinerea greutatii dupa ce au slabit.
Din pacate, multi oameni care slabesc ajung sa repuna kilogramele pierdute. De fapt, doar aproximativ 20% dintre persoanele care au urmat o dieta pentru pierederea kilogramelor in plus, ajung sa se mentina pe termen lung.

Cu toate acestea, nu trebuie sa fi descurajat. Exista o serie de modalitati dovedite stiintific prin care se poate mentine greutatea. De la exercitii fizice practicate cu regularitate pana la controlul stresului.
Este important sa ne amintim ca pierderea in greutate si mentinerea, pur si simplu nu se refera doar la calorii introduse si calorii scoase. Este, de fapt, mai complexa decat atat.
Hormonii joaca si ei un rol important, mai exact leptina si grelina.
Leptina este hormonul ce ofera satietate, in special atunci cand valorile sale sunt secretate in parametri normali. Acesta creste, totodata, rata termogenezei prin care contribuie la mentinerea greutati corporale.
Hormonul foamei
Grelina, in schimb, este considerata “hormonul foamei”, intrucat creste pofta de mancare. In procesul de slabire, grelina ajunge la valori mai scazute, reducand stimularea apetitului.
Exista multe motive pentru care oamenii iau in greutate dupa ce au slabit. Pot exista afectiuni medicale, dezechilibre hormonale si stres.
De asemenea, un alt motiv ar putea fi ca au urmat un plan alimentar restrictiv sau nu au dezvoltat obiceiuri alimentare durabile. Unii oameni ar putea chiar sa ia in greutate daca inceteaza sa se antreneze.
Daca oricare dintre aceste motive suna familiar, poate este timpul pentru o regandire a planului de mentinere a greutatii.
Gasirea motivatiei interioare a ajutat probabil la inceputul calatoriei de pierdere in greutate. Este necesara o pauza pentru a reflecta la ceea ce te motiveaza sa iti continui stilul de viata sanatos. Sa te simti mai bine, sa ai mai multa energie, sa porti anumite haine, obiceiuri de somn imbunatatite etc.
Planificarea din timp pentru situatiile cu risc ridicat
Numeroase situatii pot strica planul de control al greutatii.
De exemplu, unii oameni considera intalnirile si evenimentele sociale sau lipsa planificarii meselor ca fiind situatii cu risc ridicat din cauza gustarilor ispititoare, bogate in calorii.
De asemenea, chiar si o simpla calatorie este perceputa ca a fi stresanta din cauza meselor neregulate din timpul ei.
Astfel de evenimente intrerup stilul de viata sanatos, lasand putin timp sau energie pentru a gati sau a planifica anumite activitati.
Anticiparea problemelor din timp si planificarea ajuta mult la mentinerea pe drumul cel bun. Monitorizarea procesului ofera un boost de incredere si faciliteaza mentinerea greutatii.
Beneficiile pe termen lung ale unui jurnal alimentar
O alta modalitate destul de simpla de a mentine greutatea dupa pierderea acesteia este evidenta unui jurnal alimentar si de activitate. Acesta poate ajuta la urmarirea progresului si la observarea anumitor tendinte.
Pentru a asigura o viziune corecta, trebuie acordata o atentie deosebita portiilor si selectarii alimentelor atunci cand se utilizeaza un tracker online.
Consecventa este esentiala, intrucat urmarirea pe termen lung poate determina o atentie mai mare la anumite pofte, inclusiv influentele pozitive si negative ale anumitor alimente asupra organismului

Alte aspecte importante care favorizeaza procesul
In SUA exista registrul national de control al greutatii care este o baza de date de persoane care au slabit si si-au mentinut greutatea.
Folosind chestionare detaliate si sondaje anuale, din 1993, registrul a urmarit obiceiurile persoanelor care mentin pierderea in greutate cu succes. Acesta are peste 10.000 de participanti. Pentru calificarea in registru, trebuia mentinuta o pierdere de peste 14 kilograme timp de cel putin un an.
De-a lungul timpului, in randul solicitantilor inregistrarii, au aparut diverse puncte comune, evidentiind obiceiurile care contribuie la mentinerea cu succes a pierderii in greutate:
Exercitiu fizic regulat care sa implice atat folosirea exercitiilor cu greutati, cat si partea de cardio.
Limitarea timpului petrecut in fata televizorului (62% urmaresc mai putin de 10 ore de televizor pe saptamana).
Respectarea planului alimentar, adaptat caloric in functie de nevoile fiecarei persoane.
Luarea micului dejun (78% mananca micul dejun in fiecare zi, inclusiv in weekend).
O atentie deosebita in alegerea alimentelor.
Incearca sa repsecti planul alimentar si pe cel de antrenament
Pe langa toate aceste aspecte as adauga si o dieta bogata in proteine, care sa ofere satietate si sa diminueze poftele ce pot aparea pe parcurs. De asemenea, o atentie deosebita la ingestia carbohidratilor, mai ales cand vine vorba de cei rafinati, care deregleaza valorile insulinei.
Un alt aspect extrem de important este respectarea planului alimentar, cat si al celui de antrenamente chiar si in weekend.
Majoritatea are tendinta sa respecte planul ca la carte in timpul saptamanii, iar in weekend sa isi acorde acea libertate in care caloriile nu mai au nici o valoare.
Aditional, o hidratare corespunzatoare, suficiente ore de odihna, precum si managementul nivelului de stres vor contribui la mentinerea greutatii.

Consecventa este cheia pentru a mentine greutatea. In loc de o dieta temporara care se termina cu intoarcerea la vechile obiceiuri, acest plan alimentar trebuie sa devina un stil de viata sanatos.
In timp ce adoptarea unui nou mod de viata poate parea coplesitoare la inceput, a face alegeri sanatoase va deveni a doua natura atunci cand te obisnuiesti cu ele.
Stilul tau de viata mai sanatos va fi fara efort, asa ca iti vei putea mentine greutatea mult mai usor.
Mancatul intuitiv
Dupa o vreme indelungata de calculat si cantarit alimentele, se poate aplica mancatul intuitiv. Acesta reprezinta practica de a asculta indicii interne de apetit si de a acorda o atentie deplina in timpul procesului de alimentatie. Implica sa mananci incet, fara distrageri de atentie si sa mesteci bine alimentele, astfel incat sa poti savura aroma si gustul mesei tale.
Cand mananci in acest fel, este mai probabil sa incetezi sa mananci cand esti cu adevarat satul. Daca mananci in timp ce esti distras, poate fi dificil sa simti plenitudinea.
Studiile arata ca alimentatia atenta ajuta la mentinerea greutatii prin tintirea comportamentelor care sunt asociate in mod obisnuit cu cresterea in greutate, cum ar fi alimentatia emotionala.
In plus, cei care mananca cu atentie pot fi capabili sa-si mentina greutatea fara a numara caloriile.
Daca doresti sa iti mentii noua greutate, trebuie sa aplici schimbarile pe care le-ai facut deja. Daca revii la vechile obiceiuri, sunt sanse ca greutatea ta sa creasca din nou.
Incearca sa faci schimbarile parte din stilul tau de viata.
Bibliografie
– https://www.healthline.com/nutrition/maintain-weight-loss
– https://www.verywellfit.com/how-to-maintain-your-weight-loss-3495601
– https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/keep-weight-off/
– https://www.mynetdiary.com/how-to-maintain-weight-after-losing-it.html
– https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/maintaining-weight-loss
Acest articol a fost scris de...
