As vrea sa vorbim in continuare, pe scurt, despre sistemul imunitar si rolul lui in protectia organismului, precum si factorii care il influenteaza. Sistemul imunitar este o retea complexa de celule, tesuturi si organe. Este prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor si a factorilor daunatori externi, facand distinctia fata de structurile proprii sau cele externe, dar care nu sunt periculoase.
El detecteaza si neutralizeaza microorganismele patogene precum virusurile, bacteriile si fungii. Odata ce sistemul imunitar identifica o amenintare, raspunde prin activarea celulelor specializate, care distrug agentul patogen si pastreaza o memorie imuna, pentru a-l combate mai eficient in viitor. Nu este, oare, uimitor?
Imunitatea este influentata de factori precum
● Stresul: Suprasolicitarea psihica, dar si fizica, poate reduce eficienta sistemului imunitar.
● Dieta: Lipsa de vitamine si minerale esentiale slabeste raspunsul imunitar.
● Lipsa somnului: Unul dintre cei mai importanti si neglijati factori, explicat prin faptul ca recuperarea si regenerarea celulara au loc in timpul somnului.
● Sedentarismul: Activitatea fizica regulata contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic.
● Varsta: Odata cu inaintarea in varsta, sistemul imunitar devine mai putin eficient.
Revenind la Herpesul Zoster, trebuie sa mentionez ca reactivarea virusului varicelo-zosterian se produce in special atunci cand sistemul imunitar este slabit. Virusul poate ramane inactiv in organism ani de zile. In majoritatea cazurilor nu se va manifesta niciodata, insa, in situatii de stres sau boala, sistemul imunitar nu mai poate tine sub control virusul latent, iar acesta se reactiveaza sub forma zonei zoster.
Situatiile care favorizeaza aparitia zonei zoster includ: imunosupresia (persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente imunosupresoare – de exemplu, pentru cancer sau boli autoimune – sunt mai vulnerabile, de asemenea si cei cu sistemul imun afectat prin boli precum HIV, leucemii, limfoame), alte infectii virale, care slabesc temporar sistemul imunitar (cum ar fi gripa) si chiar inaintarea in varsta (riscul creste mai mult dupa 50 de ani).
Pentru a recunoaste dezvoltarea herpesului zoster, simptomele timpurii includ senzatii de arsura, mancarime sau durere in zona unde se va dezvolta eruptia. Acestea sunt urmate de aparitia unor vezicule pline cu lichid, care sunt extrem de dureroase, iar ulterior se vor acoperi de cruste si pot lasa cicatrici. Alte simptome pot include febra usoara, oboseala, dureri de cap (o stare similara unei raceli comune). Infectia declanseaza un raspuns imunitar, insa, de multe ori, acesta nu este suficient de rapid sau puternic pentru a preveni aparitia simptomelor.
In cazurile severe, zona zoster poate cauza complicatii, precum nevralgia postherpetica – o durere cronica, extrem de intensa, care persista mult timp dupa disparitia eruptiei. Alte complicatii pot fi suprainfectia sau afectarea ochilor si urechilor, in cazul in care se dezvolta in apropierea acestor organe.
Grupurile cele mai expuse riscului de a dezvolta zona zoster sunt
– Persoanele de peste 50 de ani, prin scaderea in mod natural a imunitatii odata cu inaintarea in varsta
– Persoanele cu boli cronice (diabet, boli cardiovasculare)
– Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala majora sau o infectie recenta, mai ales cei supusi transplantului de organe solide sau de maduva, aflandu-se sub tratament imunosupresor
– Persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi pacientii cu cancer, leucemii, limfoame, infectie HIV, sau cei care urmeaza tratamente cu steroizi sau chimioterapie/ alte imunosupresoare.
Un sistem imunitar puternic poate preveni reactivarea virusului varicelo-zosterian si implicit aparitia zonei zoster.
Pentru aceasta, este important sa adoptam un stil de viata sanatos, care sa includa:
● Vaccinarea: Vaccinul impotriva virusului varicelo-zoosterian este o metoda eficienta de prevenire a bolii, in special pentru persoanele in varsta, prevenind reactivarea virusului latent sau chiar primoinfectia (varicela).
● Alimentatia sanatoasa: Consumul de alimente bogate in antioxidanti, vitamine (in special vitamina C si vitamina D), minerale (zinc, seleniu) si proteine contribuie la mentinerea unui sistem imunitar robust.
● Suplimentele alimentare: pot juca un rol esential in sustinerea imunitatii, in special prin suplimentele bogate in vitamine din grupul B, vitamina C si D, care sunt esentiale pentru functionarea corecta a sistemului imunitar.
In aceasta directie, Calivita ne vine din nou in ajutor cu complex de vitamina B, esential ca supliment atat in cursul dezvoltarii eruptiei de herpes zoster, cat si pentru preventie si chiar pentru ameliorarea nevralgiei post-herpetice.


Pure B Complex+ sau Mega B Complex contin vitamine din grupul B, esentiale pentru functionarea sanatoasa a sistemului nervos si pentru reducerea stresului si a oboselii, factori care pot declansa zona zoster. De asemenea, vitaminele B sunt importante pentru mentinerea nivelurilor de energie si sustinerea functiei imunitare, mentinerea performantei mentale si metabolismul normal al macronutrientilor.
Pure B Complex+ se diferentiaza prin continutul in amestec de fructe si legume organice si antioxidant (Coenzima Q10), fiind potrivit in preventie si protectia antioxidanta a celulelor.
Mega B Complex contine doze mari si complexe de vitamina B si poate fi un ajutor de nadejde in timpul eruptiei, pentru preventia sau ameliorarea complicatiilor.
Pentru a concluziona cele de mai sus, zona zoster este o afectiune virala care poate fi prevenita prin mentinerea unui sistem imunitar puternic.
Vaccinarea, o dieta echilibrata si utilizarea suplimentelor potrivite, precum cele oferite de Calivita, sunt metode eficiente de a proteja organismul impotriva reactivarii virusului varicelo-zosterian.
Persoanele care se confrunta cu un risc crescut, cum ar fi cele in varsta sau cu imunitatea compromisa, ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii imunitare si sa ia masuri preventive pentru a reduce sansele de a dezvolta zona zoster.
Acest articol a fost scris de...
