• Durere constanta sau intermitenta: poate fi surda, persistenta sauacuta, in functie de gravitatea afectiunii.
• Sensibilitate la atingere: zona afectata devine sensibila la palpare, de exemplu la copiii care cresc foarte repede in inaltime sau la sportivii care practica anumite sporturi de performanta (exemplu: fractura de stres la nivelul tibiei in cazul gimnastelor).
• Impotenta functionala: Durerile osoase severe pot limita miscarile sau activitatile zilnice.
• Fragilitatea osoasa in special la femei post-menopauza si varstnici, la care osul e predispus la fracturi.
• Rigiditate – articulatiile afectate pot deveni rigide, mai ales dimineata sau dupa o perioada lunga de inactivitate.
• Tumefiere – articulatiile pot fi umflate, calde la atingere si inrosite din cauza inflamatiei.
• Pierderea mobilitatii.
CAUZELE DURERILOR OSOASE
Cele mai frecvente sunt:
1. Osteoporoza
Aceasta cauzeaza fragilitatea oaselor, ceea ce duce la dureri si un risc crescut de fracturi.
2. Deficitul de vitamine si minerale
Carentele de calciu, magneziu, colagen, vitamina K2, vitamina D sau alte minerale pot afecta sanatatea oaselor, provocand dureri.
CAUZELE DURERILOR ARTICULARE
1. Bolile autoimune precum artrita reumatoida- o afectiune in care sistemul imunitar ataca tesuturile articulare, cauzand inflamatie si durere.
2. Osteoartrita. Degradarea cartilajului articular duce la frecarea oaselor intre ele, provocand dureri si rigiditate.
3. Guta. Depozitele de cristale de acid uric in articulatii provoaca inflamatii si dureri acute.
4. Bursita sau tendinita. Inflamatia burselor sau tendoanelor din apropierea articulatiilor poate provoca dureri articulare.
PROFILAXIE SI TRATAMENT
I. ACTIVITATEA FIZCA MODERATA
Exercitiile fizice au un rol esential in reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii.
•Exercitiile fizice imbunatatesc circulatia, ceea ce ajuta la reducerea inflamatiei, durerii si la transportul oxigenului si nutrientilor
•Activitatea fizica stimuleaza eliberarea de endorfine, substante chimice naturale ale creierului care actioneaza ca analgezice si imbunatatesc starea de bine.
•Exercitiile regulate ajuta la mentinerea flexibilitatii articulatiilor, prevenind intepenirea si rigiditatea, frecvente in afectiuni precum osteoartrita.
•Exercitiile de intarire musculara sustin articulatiile, reducand stresul asupra lor si ajutand la prevenirea accidentarilor.

•Stretchingul mentine elasticitatea tendoanelor, ligamentelor si muschilor din jurul articulatiilor, facilitand o mai buna gama de miscare. Acestea mentin flexibilitatea articulatiilor si imbunatatesc amplitudinea miscarilor.
•Sportul ajuta la mentinerea echilibrului, prevenind caderile si alte accidentari care pot agrava durerile articulare sau osoase.
•Miscarea articulatiilor ajuta la lubrifierea acestora si la pastrarea integritatii cartilajului si nu in ultimul rand la reducerea greutatii corporale, reducand presiunea asupra articulatiilor, in special la nivelul genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale.
•Efortul fizic crescut ajuta la reglarea proceselor inflamatorii din corp, prin imbunatatirea metabolismului si reducerea nivelurilor generale de inflamatie cronica. Acest lucru este benefic mai ales pentru afectiuni precum artrita reumatoida.
II TEHNICILE DE DETENSIONARE
Stresul este un factor negativ, dar inevitabil in vietile noastre. Atunci cand el se acumuleaza in organism, loveste punctele slabe din corpul nostru.
Tehnicile de detensionare sunt metode menite sa reduca stresul, tensiunea musculara si emotionala, contribuind la o stare generala de relaxare si bunastare. Ele sunt utile atat pentru imbunatatirea sanatatii fizice, cat si pentru echilibrul mintal.
Iata cateva dintre cele mai eficiente tehnici de detensionare:
Respiratia profunda (respiratia diafragmatica): creierul primeste un semnal ca este timpul sa se relaxeze, reducand astfel stresul si tensiunea musculara. Meditatia, masajul, mersul pe jos, yoga, toate ne ajuta la detensionare.

III. DIETA ANTIINFLAMATORIE SI SUPLIMENTELE
Daca vreti sa scapati de durerile articulare pe termen lung, mai ales in cazul afectiunilor cronice precum artrita, osteoartrita sau poliartrita reumatoida, trebuie sa adoptati o dieta antiinflamatoare. Aceasta trebuie sa fie bogata in antioxidanti, precum fructele si legumele, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea omega 3 din pestele gras (somon, macrou, sardine), seminte de in.
In acelasi timp se recomanda sa evitati alimentele proinflamatoare: alimentele procesate, zaharul rafinat, grasimile trans si excesul de carbohidrati simpli, glutenul si lactatele. Eliminarea acestora din dieta poate ameliora simptomele.
Un rol esential il are aportul adecvat de colagen, vitamina D si magneziu este important pentru sanatatea oaselor si articulatiilor. Deficitul de colagen si vitamina D poate agrava durerile articulare si inflamarea.
Pe masura ce imbatranim, productia naturala de colagen in organism scade, ceea ce poate duce la dureri articulare, fragilitate osoasa si rigiditate.
Colagenul este un component major al cartilajului, un tesut care protejeaza articulatiile, reducand frecarea intre oase in timpul miscarii. Colagenul de tip II, gasit in principal in cartilaj, contribuie la elasticitatea si rezistenta articulatiilor. Reducerea cantitatii de colagen din cartilaj poate duce la degenerarea articulatiilor, cauzand afectiuni precum osteoartrita.
Oasele si ele au o structura proteica flexibila, dominata de colagen, care le ofera rezistenta.
In timp, pierderea de colagen poate contribui la fragilitatea osoasa si la dezvoltarea osteoporozei, mai ales la persoanele in varsta.
Studiile arata ca suplimentele cu colagen hidrolizat pot reduce durerea articulara, in special la persoanele care sufera de osteoartrita sau de alte afectiuni inflamatorii. Colagenul contribuie la refacerea cartilajului si la reducerea inflamatiei in articulatii, regenerarea tesuturilor, inclusiv a celor din ligamente si tendoane.
RiseUp Multiactive Collagen este un preparat complex pe baza de colagen biologic activ si doze mari de colagen de tip II hidrolizat, care ofera suport si mobilitate sistemului osteoarticular. Combinatia sinergica dintre cele 2 tipuri de colagen impreuna cu extractul de macese, acid hialuronic, vitamine, glucozamina, condroitina si MSM din compozitia produsului exercita un efect triplu: reduce inflamatia, calmeaza durerea si sprijina rezistenta osoasa.

RiseUp Multiactive Collagen este un produs sub forma de pulbere, cu absorbtie rapida in organism si o biodisponibilitate ridicata. Are un gust placut de portocale si nu contine gluten, lactoza, zahar adaugat, conservanti sau coloranti.
• Contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osteoarticular si imbunatateste performanta sportiva
• Stimuleaza productia proprie de colagen a organismului, pentru un efect si mai puternic
• Poate fi folosit ca adjuvant in caz de accidentari articulare sau osoase pentru a accelera procesul de vindecare
• Amelioreaza afectiunile musculo-scheletice (probleme articulare de origine autoimuna: artrita reumatoida)
Pentru cei care prefera alt gust decat cel de portocale, exista varianta noua RiseUp Pure, care are o aroma neutra.
Acest articol a fost scris de...
