Cum gestionam banii in cuplu

by Moniq

Mai mult decat „doar“ bani

Desi nu sunt experta in domeniul financiar, am sa incerc sa abordez atat aspectele tehnice, cat si cele emotionale legate de bani, atat pe plan personal, cat si la nivel de cuplu. 

Cand vine vorba de bani, rareori este vorba doar de bani. Conversatiile in legatura cu banii sunt intotdeauna foarte incarcate din punct de vedere emotional, deoarece ele se desfasoara reprezentativ pentru multe alte subiecte importante din viata noastra, ca de exemplu, libertate, siguranta, incredere, recunoastere, idei legate de existenta, despre nevoi, temeri sau iubire

Biografia si atitudinea omului fata de bani

Banii joaca un rol major in relatia de cuplu, insa, inainte de a putea vorbi despre finantele tale orientate spre obiective de parteneriat, trebuie mai intai sa clarifici atitudinea ta personala fata de bani. 

Dar de unde sa incepem? De preferinta chiar de la inceput! Modul in care te descurci cu banii are mult de-a face cu propria ta biografie. Relatia ta fata de bani s-a dezvoltat in copilarie, orientandu-te dupa ceea ce au exemplificat parintii tai.

Chiar si mai tarziu, cand ai inceput sa-ti castigi primii tai bani, aceste experiente asimilate in copilarie iti determina comportamentul, deci felul in care gandesti despre bani si modul in care iti abordezi propriile finante. Aceste comportamente continua sa aiba un efect mare asupra ta si la varsta adulta, dar in acelasi timp, experientele proprii iti modeleaza gandirea pe mai departe. 

De exemplu, locurile de munca prost platite sau fazele cu venituri neregulate pot duce la un comportament precaut si la o nevoie mare de siguranta. Astfel ca, daca iti percepi partenerul ca fiind zgarcit sau risipitor nu are de-a face doar cu atitudinea lui, ci si cu propria ta „busola financiara“ pe care ti-ai format-o de-a lungul anilor.

Observandu-ti comportamentele actuale in chestiuni financiare, poti obtine informatii despre preferintele, nevoile si principiile tale. 

Daca vrei sa-ti analizezi propriul comportament, pune-ti intrebari de genul: Cand este cel mai probabil sa cheltuiesti bani? Cum te simti cand cheltuiesti bani? Cum te simti cand economisesti bani? Recunosti un model anume in abordarea ta: ai tendinta de a cheltui prea mult sau mai degraba eziti sa cheltuiesti bani, chiar daca iti doresti ceva si ti-ai putea permite din punct de vedere financiar?

Banii mei, banii tai, banii nostri?

Certurile apar de obicei atunci cand propria busola financiara nu coincide cu cea a partenerului, cand venitul este distribuit foarte inegal sau exista obligatii financiare din relatii anterioare. 

Insa conversatiile legate de bani sunt cu atat mai importante cu cat circumstantele sunt mai complicate: cine plateste hobby-urile copiilor din prima casatorie sau cum este impartit bugetul daca ambii parteneri castiga diferit, daca unul aduce copii in relatie si celalalt nu? Cum iti poti da seama, temele legate de bani sunt, in general, legate de emotii puternice, facand ca potentialul de conflict sa fie deosebit de mare. Aici trebuie sa existe negocieri constante, reconsiderare permanenta si discutii comune, astfel incat disputa pentru bani sa poata duce la solutii constructive si sa nu devina o mare drama de familie.

Organizarea financiara

Nu exista o solutie perfecta pentru organizarea financiara intr-un parteneriat, insa exista trei abordari mari:

1. Folosirea unui singur cont comun din care se platesc atat facturile personale cat si cele comune. In acest caz insa pot aparea conflicte foarte usor, mai ales daca comportamentul de consum al uneia din parti si salariul acesteia difera foarte tare de cealalta parte. De asemenea, este dificil sa va pastrati independenta financiara, ceea ce poate duce la probleme in cazul unei separari.

2. Impartirea cheltuielilor 50/50. O astfel de separare poate functiona pentru cuplurile care abia incep sa-si uneasca viata. Pe de alta parte insa, o astfel de impartire poate sa nu functioneze, daca una din cele doua persoane castiga semnificativ mai mult. Acest lucru poate pune persoana cu venituri mai mici sub o presiune financiara mare, ceea ce declanseaza inevitabil o incordare psihica permanenta.

3. Fractionarea proportionala in functie de venituri, deci fiecare plateste cat poate si in functie de salariu. Puneti acelasi procent din salarii intr-un cont comun, pe care sa-l folositi pentru a va plati facturile comune. Un model recomandat de gestionare a conturilor este modelul cu trei conturi: aici sunt gestionate doua conturi separate din care sunt deduse cheltuielile individuale, si un cont comun care este utilizat pentru costurile comune.

Banii si dragostea

Persoanele care se hotarasc pentru o relatie si o viata comuna trebuie sa aiba abilitatea de a impaca doua aspecte importante ale vietii lor: banii si dragostea.

In cele mai multe cupluri, unul dintre parteneri este econom si celalalt cheltuitor. Compatibilitatea financiara conteaza extrem de mult intr-o relatie, insa, daca nu e cazul, comunicarea este cheia. Mai exact comunicarea asertiva, adica capacitatea intelectuala de a empatiza cu cealalta persoana, de a se pune in pantofii partenerului si de a-l intelege.

Pentru a impaca banii cu dragostea actionezi adecvat, daca:

  • nu eviti subiectul banilor ori de cate ori se iveste;
  • optezi pentru o comunicare clara a dorintelor si temerilor tale;
  • esti dispus sa faci compromisuri;
  • iti pastrezi independenta financiara pentru a te proteja impotriva dependentei;
  • in cazul in care unul din parteneri castiga mult mai putin sau chiar deloc (pentru ca, de exemplu, se ocupa de cresterea si educarea copiilor), exista o compensatie financiara;
  • decideti banii fiecaruia de buzunar;
  • ca si cuplu aveti acorduri clar stabilite privind cheltuielile comune.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!