Anxietatea de performanta este omniprezenta in zilele noastre si poate fi gasita in multe domenii diferite ale vietii. Marea majoritate a oamenilor simte cel putin din cand in cand presiunea psihologica de a indeplini cerinte mari, indiferent ca este vorba de locul de munca, de obiectivele de invatare la scoala/facultate sau evenimente sportive. Cu siguranta ca oricine aspira la performante ridicate, insa anxietatea legata de performanta este mai mult decat o simpla ingrijorare: este o teama puternica legata de propriile greseli – si implicit teama de esec.
Pe termen scurt, presiunea de a performa si reactia de stres pe care o provoaca ne ajuta sa fim mai atenti si mai concentrati, si chiar ne intareste sistemul imunitar. Acest lucru nu e de mirare, deoarece ne permite sa supravietuim situatiilor solicitante in stare buna de sanatate. Fiecare are nevoie de experiente de succes in viata, de situatii in care sa fie mandru de el insusi.
Astfel ca, putin stres este bun pentru fiecare din noi, poate fi chiar motorul dezvoltarii personale. Insa, daca ni se cere in mod constant sa performam la un nivel ridicat, lasand propriile nevoi deoparte si depasind propriile resurse fizice si psihice, presiunea de performanta poate deveni foarte daunatoare. In acest caz, efectul pozitiv asupra sistemului imunitar este inversat, organismul devenind sensibil la infectii si diverse boli.
Consecintele negative ale anxietatii de performanta
Important este de mentionat ca oamenii fac fata presiunii de performanta si stresului in mod diferit, in functie de rezilienta mentala a fiecaruia. De asemenea, este bine de stiut ca presiunea de performanta poate fi exercitata asupra unei persoane atat din exterior, cat si initiata de sine. Presiunea initiata extern poate fi gestionata mai usor, ba chiar redusa, daca situatia anume se schimba. De exemplu, daca se incheie sesiunea de examene, daca ai trecut de prezentarea in public sau daca ti-ai predat proiectul, nivelul de anxietate si stres scade, iar organismul se poate reface. Mai complicata este situatia in cazul presiunii de performanta pe care ti-o creezi singur. Oricine care simte permanent ca nu isi indeplineste cerintele proprii, se va regasi intr-o stare de nemultumire generala.
Anxietatea de performanta se poate manifesta atat prin simptome fizice, cat si prin simptome la nivel emotional, dar si comportamentale. Cele mai frecvente semne fizice sunt: transpiratii excesive, tremuraturi, tensiune musculara, dureri de cap, de spate si de stomac, probleme digestive, hiperventilatie, dificultati de respiratie, atacuri de panica. Semne psihologice (emotionale) de supraincarcare si presiune excesiva sunt: irabilitate, nesiguranta, frica de esec, epuizare, neliniste, insomnie, apatie, dificultate de concentrare, pierderea poftei de mancare sau dimpotriva, mancat compulsiv.
Consecintele comportamentale sunt permanenta nevoie de validare si perfectionismul. Daca nu este tratata, anxietatea legata de performanta se poate transforma intr-o tulburare de anxietate generalizata.
Cauzele anxietatii de performanta
Aceasta anxietate poate fi cauzata atat de factori psihologici, cat si sociali.
Factori psihologici: frica de esec, teama excesiva de critica, ambitia, perfectionismul, increderea scazuta in sine, frica evaluarii negative a celor din jur („ce gandesc altii despre mine?“).
Factori sociali: mediul competitiv (comparatia cu ceilalti), presiunea sociala.
Cum sa faci sa scapi de anxietatea de performanta
Anxietatea de performanta nu va trece de la sine. Nici evitarea situatiilor care iti provoaca anxietate de performanta si nici expunerea repetata nu va rezolva nimic. La baza simptomelor stau o serie de convingeri si emotii foarte puternice si profunde pe care nu le poti elimina fara a le constientiza, analiza si schimba.
Perspectivele psihologice in acest sens includ interventii terapeutice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, antrenamentul mindfullness si tehnici de relaxare. Aceste metode te pot ajuta la identificarea si schimbarea tiparelor de gandire negative si la imbunatatirea modului in care faci fata sentimentelor de anxietate.
Cum te poti ajuta:
- Redefineste-ti standardele si stabileste-ti asteptari realiste. Perfectionismul este doar un concept mental al tau, o ipoteza disfunctionala, si nicidecum o trasatura pozitiva. Perfectionismul este un comportament distructiv indreptat spre tine insuti. In mod ironic, in loc sa-ti foloseasca, te poate imbolnavi, deoarece te autosaboteaza.
- Gandeste-te la ce merita sa fie trait si cu ce pret.
- Incearca sa fii atent la ceea ce gandesti si la discursul interior. Daca discursul interior este distructiv – sa te opresti!
- Accepta realitatea: greselile si esecurile fac parte din viata.
Toate aceste strategii de coping te pot ajuta sa depasesti anxietatea pe termen lung.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Acest articol a fost scris de...

Emese Weber
consilier psihologic
Emese Weber, Master of Science, a studiat psihologia industriala si a comunicarii la Viena, si traieste de peste 25 de ani in Germania. Lucreaza in particular ca si consilier psihologic. Este casatorita si, datorita familiei patchwork, are patru copii adulti. Pasiunile ei sunt cititul, opera, teatrul si plimbarile lungi prin natura.