Cum este pielea influentata de afectiunile ginecologice?

by Moniq

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrinologice, care afecteaza femeile de varsta reproductiva. 

Simptomele generale prin care se remarca sunt perioade menstruale neregulate sau absente (amenoree), cu ovulatii neregulate (deci predispozitie la infertilitate), chisturi multiple la nivelul ovarelor, rezistenta crescuta la insulina, crestere in greutate, cu panicul adipos in special abdominal, hiperandrogenism cu hirsutism (crestere excesiva a parului in zone specific masculine), acnee, alopecie androgenetica si subtierea parului, acanthosis nigricans (zone de coloratie inchisa a tegumentelor in special cervical, axilar, submamar si inghinal), dureri pelvine, cefalee, tulburari de somn, anxietate si depresie.

● Una dintre principalele manifestari dermatologice este acneea. Ea este cauzata de nivelul crescut de androgeni (masculini), care stimuleaza glandele sebacee sa produca sebum in exces- acesta blocheaza porii si duce la formarea comedoanelor.
● Hirsutismul – cresterea excesiva a parului in zone neobisnuite pentru femei, cum ar fi fata, pieptul si spatele, tot prin nivelul crescut de testosteron. Epilarea laser poate ajuta in diminuarea pilozitatii.
● Alopecia androgenica – pierderea si subtierea parului in special in zona coroanei capului. Se remarca mai ales rarirea acestuia la nivelul cararii obisnuite. Tratamentul cu minoxidil este alegerea de prima intentie.

● Hiperpigmentarea (acanthosis nigricans) este o problema cu impact major asupra stimei de sine si calitatii vietii si este dificil de tratat. In acest sens, alegem exfolianti pe baza de acid glicolic sau PHA, vitamina C, retinoizi topici, niacinamida, dar si controlul greutatii este important.

In cazul SOPC, abordarea este complexa, tratamentul este atat ginecologic/ endocrinologic, cat si dermatologic. Alegem pentru acnee medicamente orale, care tintesc si reglarea endocrinologica (retinoizi, spironolactona, antibiotice, anticonceptionale. Cele din urma ajuta si cu problemele legate de pilozitatea corporala sau alopecie), dar si tratament topic cu retinoizi sau peroxid de benzoil.

Menstruatia poate avea si ea un impact asupra pielii.

Fluctuatiile hormonale care apar in timpul ciclului menstrual pot provoca:
● Acnee, agravata inainte/ in timpul menstruatiei, cauzata de cresterea nivelului de progesteron, care stimuleaza productia de sebum.
● Sensibilitate crescuta a pielii: in timpul menstruatiei, pielea poate deveni mai sensibila si mai predispusa la iritatii si roseata.

Menopauza este o etapa naturala in viata unei femei, caracterizata prin incetarea menstruatiei si modificari hormonale semnificative.

Aceste schimbari pot duce la diverse probleme dermatologice:
● Piele uscata: scaderea importanta a nivelului de estrogen poate reduce productia de sebum si de acid hialuronic natural, ceea ce duce la uscarea pielii. Atat la nivelul fetei, cat si pe corp, de aceea intreaga rutina trebuie adaptata acestui tip de piele.
● Aparitia ridurilor: lipsa estrogenului duce la scaderea accentuata a productiei de colagen si afecteaza structura si elasticitatea pielii, facand-o mai subtire si mai predispusa la formarea ridurilor.
● Pete pigmentare: menopauza este insotita de aparitia petelor hiperpigmentare, datorate modificarilor hormonale, care afecteaza productia de melanina.

Pe langa SOP, menstruatie si menopauza, exista si alte afectiuni ginecologice care pot afecta sanatatea pielii:

Endometrioza: o afectiune ginecologica importanta, cu impact major asupra calitatii vietii. Definita prin cresterea tesutului endometrial (uterin) in afara uterului (ex. ovare, trompe uterine, peritoneu, plaman), care reactioneaza similar la ciclul menstrual (ingrosare, descompunere si sangerare), oriunde se afla, producand inflamatie, durere si aderente cicatriciale. 

Simptomele principale sunt durerea pelvina cronica, dismenoree (dureri menstruale intense), dispareunie (durere in timpul actului sexual), menstruatii abundente, infertilitate, simptome urinare sau gastrointestinale, oboseala, alte simptome sistemice.

Endometrioza poate aparea inclusiv la nivel cutanat, in cicatrici postchirugicale (ex. dupa cezariana, probabil printr-un mecanism de transplant iatrogen de celule endometriale). Poate da si alte manifestari dermatologice: eritem nodos (noduli rosii, durerosi, localizati pe fata anterioara a gambelor), reactii inflamatorii si autoimune, inclusiv diverse forme de eczema sau lupus cutanat, sau modificari induse de tratamentul asociat acesteia. Poate provoca dureri severe si inflamatii, roseata, iritatii, piele uscata, hiperpigmentare.

Sindromul premenstrual (PMS): poate provoca diverse simptome, inclusiv probleme dermatologice, cum ar fi acnee si sensibilitate crescuta a pielii.

Voi prezenta si o serie de suplimente alimentare din gama Calivita, care pot fi de ajutor pentru femeile care se confrunta cu probleme dermatologice asociate cu afectiunile ginecologice.

Iata cateva dintre cele mai eficiente produse:

Evening Primrose Oil, capsulele de ulei de luminita de seara sustin echilibrul hormonal si reduc inflamatia, diminueaza disconfortul si amelioreaza simptomele specifice premenstruale. 

Nopalin (extract din cactus Nopal), ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, elimina surplusul de apa si reduce inflamatia, fiind util pentru persoanele cu SOP. 

VitalWoman, formulat pentru a sustine sanatatea si echilibrul hormonal al femeilor, contribuie la reducerea inflamatiei si a acneei si la imbunatatirea sanatatii generale a pielii. 

Beauty Formula, contine colagen, extract de coada calului, vitamine, aminoacizi si alte ingrediente benefice pentru mentinerea elasticitatii si hidratarii pielii, precum si la oprirea caderii si stimularea cresterii parului. 

In concluzie, afectiunile ginecologice pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii pielii, dar, cu ajutorul consultatiilor medicale specifice si un tratament bine tintit, le putem tine sub control. 

Produsele de la Calivita vin in sprijin cu ingrediente naturale si eficiente pentru sustinerea sanatatii hormonale si dermatologice a femeilor.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!