Criza varstei mijlocii sau doar o transformare?

by Moniq

O criza de varsta mijlocie este o perioada plina de indoieli, anxietate si nemultumiri, manifestandu-se intre varsta de 40 si 60 de ani. Desi este un fenomen comun, severitatea si manifestarea acestuia variaza foarte mult de la o persoana la alta.

Transformarile varstei mijlocii se refera la o crestere in dezvoltarea personala, care apare intre varsta de 40 si 60 de ani. Aceste schimbari pot include diverse aspecte ale vietii, cum ar fi cariera, diferitele relatii, obiectivele personale si alegeri noi privind stilul de viata.

Transformarea varstei mijlocii poate reprezenta o evolutie si o dezvoltare pozitiva a individului pe toate planurile vietii sale.

La femei, criza varstei mijlocii coincide foarte des cu menopauza si astfel este mai intens influentata hormonal decat la barbati. Scaderea hormonilor sexuali feminini (estrogenii si progestogenii) duc nu numai la mari schimbari fizice, ci pot determina si schimbari enorme de dispozitie. 

Si profilul hormonal al barbatilor se schimba in aceasta perioda. Nivelul de testosteron scade si odata cu acesta potenta, activitatea sexuala si performanta.

In general, criza varstei mijlocii este adesea asociata cu suferinta, in timp ce transformarea varstei mijlocii reprezinta o dezvoltare personala pozitiva. Acestea difera in mai multe aspecte cheie. Criza este, de obicei, caracterizata de sentimente bruste de anxietate cu privire la viitor, dezamagire si strangere de inima, ba chiar o senzatie de panica in legatura cu imbatranirea si mortalitatea. La fel pot aparea sentimente de tristete si regret cu privire la neindeplinirea obiectivelor, o preocupare intensa si foarte extinsa cu amintirile tineretii, precum si o concentrare si o preocupare sporita fata de aspectul fizic, acceptand cu greu imbatranirea si schimbarile pe care le provoaca in organism. 

Transformarea varstei mijlocii este un proces de auto-reflectie, auto-descoperire si cautare de noi oportunitati sau pasiuni, deci un progres personal, ducand la o intelegere mai profunda a sinelui, de regasire. Aceasta schimbare este un proces natural si normal al vietii umane si este asociata cu maturitatea si intelepciunea castigata.

In ambele procese, acceptarea de sine si gasirea identitatii joaca un rol foarte important. Acceptarea de sine le permite indivizilor sa imbratiseze cine sunt, atat punctele forte cat si punctele slabe, si experientele trecute. 

Gasirea identitatii implica intelegerea caracteristicilor, intereselor si aspiratiilor unice ale cuiva. Acest proces poate duce la o mai mare implinire sufleteasca si o intelegere mai profunda a locului cuiva in lume si a scopului in viata.

Fiecare dintre noi poate fi ajutat sa se confrunte in mod pozitiv cu criza varstei de mijloc si schimbarile care apar la varsta mijlocie. Ca si consilier psihologic ii ajut pe clientii mei sa-si redefineasca identitatea si sa gaseasca resurse noi, care sa-i ajute sa depaseasca aceasta perioada, ceea ce implica o explorare mai profunda a valorilor, pasiunilor si aspiratiilor.

Avand aceasta intentie, ma folosesc de diferite instrumente psihologice, ca de exemplu:

1. Modelul de salutogeneza Antonovsky. Spre deosebire de abordarea patogenetica, care se ocupa de intrebarea „de ce se imbolnavesc oamenii?”, Antonovsky s-a concentrat pe intrebarea „ce ii mentine pe oameni sanatosi?” In teoria lui Antonovsky, asa-numitul „sentiment al coerentei”, pe scurt SOC (Sense of Coherence), este decisiv pentru directia in care se va deplasa individul. Simtul coerentei sugereaza ca capacitatea unei persoane de a gestiona stresul, de a-si percepe viata ca fiind explicabila si predictibila, viata avand un sens, iar experienta aici pe Pamant avand un scop si o semnificatie, este influentata de sentimentul coerentei. 

Acest sentiment cultiva optimismul, adica mentinerea unei perspective pozitive si concentrarea asupra rezultatelor pline de speranta.

2. Rezilienta. Aceasta este o resursa psihologica interna, care poate fi definita ca abilitatea de recuperare si acomodare rapida la situatii nefavorabile sau schimbari. Exista patru domenii pricipale ale rezilientei: fizic, emotional, mental si spiritual. Pentru a fi rezilient, este important sa acorzi atentie tuturor celor patru domenii, deoarece fiecare domeniu comunica cu celelalte si le afecteaza. O cheie in construirea si mentinerea rezilientei este gestionarea modului in care iti consumi si reinnoiesti energia. Unii oameni sunt in mod natural mai rezilienti decat altii si sunt in mod natural capabili sa isi autoregleze emotiile. 

Rezilienta este un proces dinamic, o aptitudine care poate fi si invatata, existand metode concrete pentru cresterea rezilientei.

3. Strategii cognitiv-comportamentale. Aceste tehnici de restructurare cognitiva presupun o serie de tipare de gandire si comportament care se pot antrena. Esential este atitudinea pe care o ai in fata problemelor si semnificatia pe care o atribui evenimentelor. 

De foarte multe ori nu putem controla ceea ce se petrece in viata, dar putem controla – deoarece depinde de noi insine – atitudinea cu care privim aceste evenimente.

Vestea buna pentru toti este ca, oricine s-ar afla la varsta mijlocie, are astazi multiple oportunitati de a reincepe o viata noua, deosebita. In cele din urma, ceea ce conteaza este ceea ce faci si cat de constient traiesti in aceasta faza a vietii tale, refolosindu-te de resursele pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor si profitand de acest pretext pentru a schimba ceea ce te deranjeaza.

Stephen Hawking spune: „Intelligence is the ability to adapt to change“ („Inteligenta este capacitatea de a se adapta la schimbare“).

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Referinte

Antonovsky, A. (1987). Unraveling the Mystery of Health – How People Manage Stress and Stay Well. San Francisco: Jossey-Bass Publishers.
Linden, M., & Hautzinger, M. (Hrsg.). (2022). Psychotherapie: Praxis. Verhaltenstherapiemanual – Erwachsene (9. Aufl.). Berlin Heidelberg: Springer- Verlag.
Wittchen, H.-U., & Hoyer, J. (2011). Klinische Psychologie & Psychotherapie (2. Aufl.). Berlin [u.a.]: Springer.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!