Comunicarea si comportamentul asertiv

by Moniq

Exact la mijlocul acestui continuum se afla comunicarea si comportamentul asertiv. Unii autori afirma in plus ca ar mai exista si un alt tip de comunicare si comportament, cel pasiv-agresiv. 

In timp ce comunicarea pasiva si cea agresiva se inscriu in metoda win-lose (castig-pierdere), comunicarea asertiva se inscrie in metoda win-win (ambele parti au de castigat).

Comunicarea si comportamentul pasiv

Comunicarea si comportamentul pasiv sunt centrate pe satisfacerea intereselor celorlalti si pe evitarea conflictelor sub orice forma. 

Acest stil de comunicare are la baza dorinta individului de a mentine relatii pozitive cu toti cei din jur. Chiar daca acest lucru presupune renuntarea la propriile dorinte si nevoi. Persoana care exprima un comportament pasiv isi devalorizeaza propria persoana. 

Evita confruntarile directe, nu poate lua decizii, considerandu-si ideile ca fiind lipsite de importanta si este usor de influentat. 

In general este o persoana care nu are incredere de sine, manifesta sentimente de inferioritate si ii este mereu teama sa nu deranjeze sau sa supere pe altii.

Comunicarea si comportamentul agresiv

Comunicarea si comportamentul agresiv sunt orientate spre satisfacerea intereselor proprii, indiferent de preferintele interlocutorilor. Indivizii care utilizeaza acest stil de comunicare au o tinuta de superioritate fata de oamenii din jur. Nu accepta opiniile, ideile si sfaturile altora, nu tolereaza critica si iau decizii fara a-i consulta pe ceilalti. 

Persoana cu un comportament agresiv utilizeaza, in general, un ton ridicat si foloseste expresii ofensatoare, fara sa tina cont de lezarea sentimentelor celorlalti.

Comunicarea si comportamentul pasiv-agresiv sunt mai subtile, iar in viata de zi cu zi ceva mai greu de depistat. In general, persoana care foloseste acest stil de comunicare isi ascunde sentimentele. De obicei, exista o mare discrepanta intre cuvintele rostite, tonul vocii si atitudine (de exemplu, zambeste atunci cand de fapt este cuprinsa de furie).

Comunicarea pasiv-agresiva exprima frustrare si manie, insa reprimate precum un tacut resentiment. Ostilitatea este manifestata in mod indirect printr-un comportament negativ si contradictoriu, rezistenta pasiva in ceea ce priveste sarcinile zilnice, sarcasm si utilizarea sabotajului subtil pentru a obtine ceva. 

Persoanele adepte acestui stil murmura singure (bombane) pentru a-si exprima frustrarile personale, sunt mereu de alta parere si mereu revoltate impotriva autoritatii, spioneaza, santajeaza si imprastie zvonuri false.

Comunicarea si comportamentul asertiv

Comunicarea si comportamentul asertiv sunt caracterizate prin comunicarea corecta, directa, deschisa, sincera si receptionarea mesajelor fara distorsiuni cognitive, ceea ce mentine si imbunatateste relatiile cu cei din jur. O persoana care comunica asertiv se caracterizeaza prin autovalorizare, demonstreaza respectul fata de sine si fata de ceilalti, cere si ofera ajutor cu placere, tinand cont si de sentimentele, nevoile si dorintele celorlalti.
Asertivitatea este cea mai eficienta modalitate de solutionare a problemelor interpersonale si reprezinta calea de mijloc intre cele doua comportamente extreme: pasivitatea si agresivitatea.

Asertivitatea are la baza ideea de echilibru dintre nevoile personale si nevoile altora, si ca suntem egali in drepturi si libertati. Atat pe plan personal, cat si la locul de munca este important sa dezvoltam abilitati de comunicare si comportament asertiv pentru a putea stabili relatii cat mai sanatoase in cadrul interactiunilor sociale. O persoana asertiva isi cere drepturile si isi prezinta clar propriile opinii, insa fara a adopta o atitudine ostila fata de ceilalti. Prin gandire si atitudine, asertivitatea inseamna sa fii mai constient de propriile resurse si limite, sa negociezi solutionarea unei sarcini comune pe baza metodei win-win si sa consideri esecul ca fiind o oportunitate de invatare si dezvoltare.

Cum poti comunica asertiv?

Comunicarea si comportamentul asertiv cer dezvoltarea anumitor competente, ca de exemplu:
• Formularea afirmatiilor la persoana I;
• Fii concret in critica si feedback;
• Asigura-te ca mesajele verbale si cele non-verbale concorda;
• Fii cooperant si receptiv la ceilalti;
• Exprima-te intr-un mod pozitiv, folosind cuvinte precise si clare, nu fi vag si ezitant;
• Stabileste contact vizual cu interlocutorul tau;
• Zambeste in timp ce comunici.

Concret:
In loc de „mancarea este buna“, spune mai degraba „imi place mancarea“.
In loc de „am o problema“, foloseste formularea „ma confrunt cu o situatie solicitanta“.
In loc de „ma indoiesc“, zi „am sa regandesc situatia“.
In loc de „nu mai pot“, exprima-te prin „am nevoie de o pauza“.
Cum vezi, este vorba doar de nuante in limbaj, care insa au o manifestare total diferita in expresie.

De cand am invatat ce se intelege prin psihologia comunicarii, acord atentie si nuantelor de exprimare in limbajul cotidian. Intr-un magazin am probat recent o rochie care pe umeras arata extraordinar de bine – insa imposibil pe mine. Cand am iesit din garderoba, vanzatoarea m-a intrebat: „Si, cum e?“. Mai demult as fi raspuns: „Arat groaznic in rochia asta.“ Dar de data asta am spus: „Este o rochie foarte draguta si imi place mult, dar cu toate acestea pe mine nu ma avantajeaza“.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!