Aspectul inestetic pe care il confera este corelat cu un stres emotional resimtit la persoanele de toate varstele. Dar este resimtit in special la adolescenti, in cadrul carora se descrie o relatie importanta cu anxietatea, depresia si alte probleme de factura psihologica precum retragerea sociala.
Cicatricile pe care le lasa in urma sunt puse si ele in legatura cu scaderea stimei de sine. Trebuie sa retinem ca, atunci cand ne gandim la acnee, luam in calcul toate localizarile sale, nu doar fata. Luam in considerare si spatele, pieptul, umerii, adesea afectate la randul lor, cu manifestari severe.
Acneea este o problema a pielii de natura inflamatorie, cronica, reprezentata de aparitia unor comedoane, papule, pustule, noduli si chiar chisturi, care vor fi detaliate in randurile ce urmeaza.
La baza formarii acneei stau hiperkeratinizarea, obstructia glandelor sebacee, hipersecretia de sebum sub influenta hormonilor androgeni, procesul inflamator si colonizarea bacteriana cu C.Acnes.
Aceasta este subdivizata in mai multe tipuri. De aceea nu exista un tratament minune care sa functioneze in toate cazurile, ci el este adaptat in functie de forma afectiunii, gravitate, cauze samd.
La modul general, acneea poate fi inflamatorie sau non-inflamatorie.
Acneea non-inflamatorie şi inflamatorie
Acneea non-inflamatorie este reprezentata de comedoanele deschise si inchise (cunoscute popular ca puncte negre si albe).
Punctele negre (comedoanele deschise) sunt extrem de comune. Sunt, de fapt, pori blocati de sebum si detritusuri celulare, cu suprafata deschisa, la nivelul careia se produce oxidarea (de aici si culoarea).
Comedoanele inchise sunt tot pori infundati, sub forma unor microchisturi cutanate, unde sebumul si detritusurile celulare sunt acoperite de celule epidermice, fara a mai forma dop de keratina.
Acneea inflamatorie are la baza tot hiperproductia de sebum si aglutinarea celulelor moarte. Se asociaza cu inflamatie importanta si adesea colonizare bacteriana.
Papulele sunt mici umflaturi rosii, dureroase, rezultate prin incarcarea foliculului pilos cu bacterii, sebum si detritus celular si fac parte din formele usoare-moderate de acnee.
Pustulele, din aceeasi categorie, se diferentiaza de primele, prin aparitia la suprafata a unui dop alb-galbui de puroi. Acesta este reactia organismului la colonizarea bacteriana si a celorlalte componente. Acneea vulgara este o combinatie de comedoane inchise, deschise, papule si pustule.
Din categoria acneei severe fac parte nodulii- deja leziuni mult mai mari, foarte dureroase si inflamate. Ei sunt fermi la atingere. Sunt formati in profunzimea pielii, la baza unor foliculi pilosi deteriorati prin mecanismele anterior mentionate. Nodulii contin o cantitate mai mare de puroi, dar, fiind profunzi, acesta nu se exteriorizeaza catre straturile superficiale. Apar doar ca umflaturi rosii la suprafata. Fata, gatul, spatele, pieptul si fesele pot fi afectate de astfel de forme.

Chisturile sunt cel mai greu de tratat, fiind tipul cel mai sever. Ele reprezinta de formatiuni moi, de dimensiuni mari, pline de puroi si sange, extrem de dureroase la atingere.
Acneea conglobata se produce atunci cand nodulii si chisturile se interconecteaza prin traiecte in profunzimea pielii. Nodulii si chisturile se vindeca prin cicatrici profunde si inestetice, greu de tratat.
Cicatricile post acneice
Sa vedem mai departe cate ceva despre cicatricile lasate in urma de acnee.
Acestea pot fi de mai multe tipuri, printre care mentionam:
-cicatricile atrofice. Sunt depresiuni la nivelul pielii. Sunt cele mai frecvente si mai dificil de tratat), clasificate la randul lor in icepic (diametru mic, punctiforme), boxcar (rotund ovalare, mai mari in dimensiuni, in general in obraji si frunte), rolling scars (ce dau un aspect in valuri al tenului).
-hipertrofice. Sunt reliefate, de culoare roz deschis, rar apar la nivelul fetei, fiind caracteristice trunchiului si mai ales pieptului.
-hiperpigmentarile postinflamatorii. Nu sunt propriu zis niste cicatrici, dar pot persista in urma acneei saptamani/ luni in lipsa tratamentului.
Patogeneza cicatricilor atrofice este legata de mediatorii inflamatori si degradarea enzimatica a fibrelor de colagen din grasimea subcutanata.
Dar ce este acest colagen? El reprezinta o proteina extrem de abundenta si esentiala in organism, intrand ca si componenta majora in alcatuirea pielii (aproximativ 80%), a oaselor, muschilor, tendoanelor si cartilajului.
Colagenul este, practic, pentru piele, ca o fantana a tineretii.
El incepe sa scada dupa varsta de 25 de ani cu aproximativ 1% pe an, de aceea incepem sa vedem semnele imbatranirii. Aceasta proteina ajuta la formarea celulelor noi in derm, inlocuieste celulele moarte. Da structura, forta, flexibilitate si elasticitate pielii, reusind astfel sa contribuie la reducerea cicatricilor. Le reduce mai ales pe cele profunde, prin umplerea si nivelarea lor, reducand aspectul inestetic.
Cum actioneaza colagenul?
Pierderea colagenului duce la scaderea elasticitatii pielii cu aparitia ridurilor, reducerea stralucirii, a nuantei uniforme a pielii, dar si scaderea capacitatii de regenerare si refacere in urma unor traumatisme locale.
Prin urmare, atunci cand sustinem productia de colagen prin produse topice/ proceduri cosmetice sau suplimente de colagen, ajutam toate functiile pe care acesta le indeplineste. Inclusiv repararea pielii in urma episoadelor de acnee sau a altor probleme la acest nivel.
In ultimii ani, suplimentele orale de colagen hidrolizat au devenit o metoda simpla si la indemana pentru a combate semnele timpului. Fiind un ajutor anti-ageing, dar si o componenta importanta in reducerea leziunilor pielii, inclusiv a acneei si a cicatricilor postacneice.
In timpul eruptiilor de acnee, tesuturile profunde pot fi distruse, fiind necesara interventia colagenului pentru a repara matricea degradata.
Acelasi lucru se intampla si in cazul banal al stoarcerii cosurilor. Stoarcerea le face sa se comporte ca o rana si, prin urmare, si aici va fi nevoie de colagen. Cicatricile atrofice se produc fie prin contractia excesiva a colagenului, fie atunci cand acesta nu se dezvolta suficient pentru a acoperi zona afectata.
Suplimentul de colagen in rutina zilnica grabeste formarea acestuia prin asigurarea unor aminoacizi esentiali. Aminoacizii sunt baza formarii proteinelor, si, prin urmare, regenerarea tisulara pentru vindecarea leziunilor si a cicatricilor. De asemenea, pielea va deveni mai fina si mai hidratata (prevenind uscaciunea, astfel controland si secretia de sebum declansata in consecinta de un ten deshidratat) si se va imbunatati textura si uniformitatea nuantei tenului.

#glamUp de la Calivita
Nu trebuie sa uitam de efectul antiinflamator al colagenului, acesta fiind alcatuit din 19 aminoacizi, printre care lisina si glicina, ce au rolul de a reduce inflamatia, roseata si sensibilitatea, fiind un ajutor in acneea inflamatorie.
Mai este nevoie sa mentionam de rolul important al colagenului la nivelul oaselor si a sanatatii si fortei musculare si articulare.
Exista studii care au dovedit eficienta colagenului hidrolizat, promitand rezultate pe termen scurt si lung in vindecarea tesuturilor, cresterea densitatii dermului, a hidratarii si a elasticitatii, alaturi de efectul anti ageing.
Partea si mai buna este ca nu exista niciun fel de reactii adverse in consumul acestui supliment.
#glamUp este un supliment de colagen hidrolizat, avand avantajul unei digestii rapide, datorita descompunerii partiale a colagenului in timpul hidrolizei.

Acesta vine cu toate avantajele mai sus mentionate. Creste flexibilitatea, fermitatea si elasticitatea pielii. Stimuleaza productia proprie de colagen, ofera luminozitate si hidratare pielii, reduce aspectul ridurilor, estompand liniile fine si protejeaza impotriva imbatranirii premature, ajutand la un aspect vizibil mai tanar.
Totodata, confera si o nuanta uniforma, reducand petele pigmentare, amelioreaza aspectul inestetic al vergeturilor si celulitei si sustine procesul de regenerare, diminuand cicatricile si urmele lasate de acnee.
Motivul pentru care #glamUp este printre preferatele mele este dat si de restul componentelor produsului, cu efect antioxidant, cum ar fi rodia, extractul de cartofi dulci, acidul alfalipoic si coenzima Q10.

Un tratament dermatologic adecvat, bazat pe produse special destinate gradului de severitate al acneei si cauzelor, impreuna cu procedurile cosmetice necesare reducerii inflamatiei si repararii cicatricilor si a semnelor pot face minuni atunci cand sunt completate cu un supliment care sa ajute din interior regenerarea si aspectul general al pielii. Pentru asta exista #glamUp!
Bibliografie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
Acest articol a fost scris de...
