Frumusete si ingrijire Sfatul Specialistului

Celulita si vergeturile explicate de medicul dermatolog

In primul rand, este important sa diferentiem ceea ce majoritatea oamenilor numeste “celulita”, de ceea ce este cu adevarat, in lumea medicala, celulita. Celulita reprezinta, de fapt, o infectie bacteriana a pielii si a tesutului subcutan, caracterizata prin edem, durere, caldura, roseata si care are potentialul de a evolua nefavorabil, in lipsa unui tratament adecvat. Din fericire, ceea ce insa numim, in mod colocvial “celulita” nu are legatura cu vreo infectie bacteriana, ci se refera la aspectul de coaja de portocala care apare cel mai adesea la nivelul coapselor, feselor, abdomenului.

La cine apare celulita?

Daca in limba engleza cei doi termeni sunt diferentiati (cellulitis si cellulite), in limba romana ei nu difera. Acesta este si motivul pentru care am inceput prin a defini cei doi termeni, pentru a nu exista confuzii.

Mai departe, pe parcursul acestui articol, prin termenul “celulita” voi face referire la aspectul pielii, cu mici ‘gropite’, asemenea unei coji de portocala. 

Surse din literatura de specialitate sustin ca intre 80 si 90% dintre femeile adulte prezinta celulita. In diferite grade, la nivelul pielii. Cel mai frecvent, aspectul tipic, poate fi observat pe marginile laterale ale coapselor, pe fese si pe abdomen. Uneori se poate observa si pe solduri si chiar pe gambe.

Din punct de vedere statistic, femeile sunt mai predispuse decat barbatii la a avea celulita. Insa nici acestia din urma nu sunt in totalitate exclusi. Explicatiile posibile includ: distributia diferita a grasimii corporale, structura usor diferita a compartimentelor adipoase si a fibrelor de colagen, precum si influentele hormonale. Se pare ca estrogenii, prolactina, dar si hormonii tiroidieni si insulina joaca un rol in formarea celulitei.

Motivele pentru care apare celulita

Mecanismele exacte prin care celulita apare nu sunt pe deplin intelese. 

Exista totusi mai multe teorii.
Unul dintre mecanismele implicate se pare ca tine de hernierea lobulilor adiposi subcutani, la nivelul unei jonctiuni intre derm si hipoderm. Aceasta este afectata de fibroza septurilor de colagen. Practic, este vorba de modificari de arhitectura locala. Septurile de colagen dintre derm si hipoderm se fibrozeaza, se scurteaza si se strang. Printre aceste septuri (dispuse, la femei, mai ales in plan vertical) herniaza lobuli adiposi (grasime), ceea ce duce la aspectul tipic, neomogen, cu denivelari.

Alte teorii fac referire la impactul hormonilor asupra tesutului adipos. Spre exemplu, odata cu apropierea menopauzei, secretia de estrogeni (“hormoni feminini”) scade, ceea ce duce la o scadere a fluxului sangvin catre tesutul conjunctiv. 

Printr-un flux sangvin scazut, se diminueaza oxigenarea tesuturilor respective, ducand la o degradare mai rapida a colagenului. Totodata, marimea adipocitelor (celulele ce formeaza “grasimea”) creste, in urma scaderii nivelurilor de hormoni estrogeni. Odata cu inaintarea in varsta, fermitatea si elasticitatea pielii tind sa se diminueze.

Conteaza stilul de viata sau factorii genetici?

Raspunsul ar fi… ambele! Se pare ca anumite gene sunt implicate in aparitia aspectului de celulita. Lucru care ar putea explica, probabil, faptul ca si persoane normoponderale, active fizic si cu diete echilibrate, pot avea celulita. 

Un stil de viata dezorganizat ce implica stres, lipsa activitatii fizice, lipsa odihnei, contribuie la intretinerea fenomenelor inflamatorii din organism. Au potentialul de a influenta in mod negativ metabolismul si oxigenarea tesuturilor. In ceea ce priveste alimentatia, se pare ca o dieta bogata in grasimi, carbohidrati si sare, dar saraca in fibre, inrautateste aspectul celulitei.

De asemenea, o persoana supraponderala sau obeza este mai predispusa la accentuarea aspectului de coaja de portocala caracteristic, prin expansiunea/hipertrofierea adipocitelor si lobulilor adiposi.

Este de retinut si faptul ca slabirea brusca, in lipsa activitatii fizice, poate accentua celulita. Pierderea ponderala trebuie insotita de activitate fizica (prin care metabolismul se va imbunatati, iar pielea si tesutul subcutan vor fi mai bine “irigate” si oxigenate). Plus o dieta echilibrata, bogata in fibre si in substante cu rol antiinflamator.

Ce poti face pentru a preveni celulita?

Dupa cum putem intui deja din informatiile prezentate, evitarea excesului ponderal si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos sunt factori cheie. 

Impreuna cu acestea, alimentatia joaca si ea un rol important, pentru ca, in fapt, sunt demonstrate efectele antiinflamatoare ale anumitor alimente, precum si potentialul lor antioxidant. In acest sens, Calivita vine proactiv in sprijinul persoanelor care doresc sa isi imbunatateasca stilul de viata, cu un produs deja foarte indragit de sute de persoane: #glamUp.

Incearca #glamUp si bucura-te de rezultate

Cu un continut mare de colagen, acid hialuronic si puternici antioxidanti naturali (coenzima Q10, vitamina E, carotenoide etc), #glamUp are ca scop imbunatatirea aspectului pielii, implicit si a aspectului celulitei. Din interior, catre exterior. Colagenul, cea mai abundenta proteina a corpului uman, se gaseste in piele, oase, muschi si tendoane. Si-a demonstrat deja utilitatea in medicina, prin proprietatile sale de reparare a tesuturilor (piele, tendoane etc).

Folosirea topica (prin creme, lotiuni) de colagen aduce beneficii doar prin efectele sale de hidratare, moleculele fiind prea mari pentru a fi absorbite prin piele. Efectul #glamUp este diferit. Colagenul, in concentratie mare, insotit de ingredientele cu efect sinergic, vor imbunatati treptat calitatea pielii si a tesuturilor subiacente, dinspre interior, spre exterior.

Alege doar ce e mai bun pentru tine si pielea ta

Totodata, pentru reducerea aspectului celulitei, una dintre primele metode de tratament studiate a fost stimularea mecanica, prin drenaj limfatic. Se considera ca aceasta stimulare mecanica afecteaza adipocitele, iar pe masura ce grasimea subcutana se vindeca in urma ‘agresiunii’ controlate, se redistribuie mai uniform, ducand la reducerea aspectului caracteristic.

De-a lungul timpului, au mai fost incercate tratamente topice, iar unele surse mentioneaza efectul benefic al masajului zilnic cu produse ce contin cafeina

De asemenea, in ceea ce priveste tratamentele topice, retinolul s-a dovedit util in a imbunatati aspectul pielii.
Metode mai invazive de tratament se refera la: sedinte repetate cu Nd:YAG laser, radiofrecventa, carboxiterapia (introducerea de dioxid de carbon sub piele, in zonele tratate, cu un device special), subcizia (ruperea acelor benzi de tesut conjunctiv fibrozat, printre care lobulii adiposi herniaza), terapia cu unde acustice.

Nefiind vorba despre o boala in sine, ci mai degraba despre o conditie cvasinormala a pielii si a tesutului subcutan, nu exista indicatii clare, sustinute puternic de catre stiinta, pentru metodele de tratament existente. 

Rezultatele obtinute in urma tratamentelor pot varia, de la persoana, la persoana. Pot fi, totodata, temporare. 

Investitia in propria sanatate si adoptarea unor obiceiuri sanatoase merita, in orice moment al vietii ne-am afla.

Surse bibliografice

1. Sadick N. Treatment for cellulite. Int J Womens Dermatol. 2018;5(1):68-72. Published 2018 Oct 22. doi:10.1016/j.ijwd.2018.09.002
2. RossiAB, VergnaniniAL. Cellulite: a review. J Eur Acad Dermatol Venerol2000; 14: 251–262.
3. Sara Troia, Ana Maria Moreira, Daniela Pisco, Andreia Noites, Ana Luisa Vale, Paulo Carvalho and Rui Vilarinho, Effect of shock wave therapy associated with aerobic exercise on cellulite: A randomized controlled trial, Journal of Cosmetic Dermatology, 20, 6, (1732-1742), (2020)
4. https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works?

Acest articol a fost scris de...