De ce apar aceste carente?
Aceste carente apar de cele mai multe ori in contextul unor diete dezechilibrate alimentare. De exemplu, o alimentatie saraca in legume si fructe (care sunt furnizorii principali de vitamine si minerale) si bogata in acizi grasi trans (fast-food, prajeli), consum de alcool, stres cronic, dar si de existenta unor afectiuni, de regula a unor boli digestive precum boala Crohn, sindrom de malabsorbtie, anemie pernicioasa, bypass gastric etc.
Deficitul de vitamine si minerale poate determina o gama foarte variata de simptome, de la o stare de oboseala generala, pana la depresie sau fracturi osoase. Sa nu uitam despre boala marinarilor din secolele XV-XVIII, scorbutul, datorat deficitului de vitamina C, vitamina care are rol intr-o multime de procese vitale ale organismului uman. Un lucru important de mentionat este ca aceste simptome isi fac simtita prezenta abia dupa cateva luni de carente netratate.
Iata cateva dintre consecintele posibile celor mai frecvente carente intalnite:
Vitamina D – este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a functiona in parametri normali. Este produsa in mod normal in organism atunci cand suntem expusi la soare, insa se gaseste si in anumite produse alimentare, cum ar fi: peste, oua si produse lactate.
Rolul major al acestei vitamine este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor in sange. Alaturi de calciu, contribuie la mentinerea sanatatii si formarea oaselor. Deficitul de vitamina D duce la oboseala, dureri musculare si osoase, slabiciune, depresie, scaderea imunitatii. La copii acest deficit produce rahitism (caracterizat prin deformari la nivelul cartilajelor de crestere, dureri osoase si musculare) si osteomalacia la adulti (scaderea densitatii osoase cu pseudofracturi) si osteoporoza.
Calciu – se afla aproximativ 2% in masa corporala si 99% depozitat in sistemul osos si dinti. Calciul are rol important pentru intregul organism. El contribuie la reglarea batailor inimii, activeaza anumite enzime, are rol in coagularea sangelui, intareste sistemul imunitar, are rol in activitatea si dezvoltarea cerebrala etc.
Principala sursa de calciu o reprezinta produsele lactate, dar si busuiocul, salvia, menta, scortisoara, migdalele, fasolea, somonul, sardinele. Carenta de calciu, de cele mai multe ori este responsabila pentru osteoporoza, cataracta si rahitism (la copii), poate fi depistata inca de la primele semne. Printre simptomele cele mai comune se numara: tulburari de ritm cardiac, palpitatii, slabiciune musculara, contractii musculare involuntare (carceii) si dureri osoase.
Fier – este un mineral de care organismul uman are nevoie pentru dezvoltare. Corpul utilizeaza fierul pentru a produce o proteina din celulele rosii, numita hemoglobina, care ajuta sa transporte oxigenul de la plamani in tot corpul. Rolul acestuia este unul complex: ajuta la transformarea alimentelor in energie, ajuta la formarea si oxigenarea celuleor sanguine, ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic, contribuie la functia cognitiva normala (memorie, concentrare, invatare).
Printre alimentele bogate in fier se numara: carnea de vita, porc, pui, curcan, ficatul, peste, fructe de mare, legume si zarzavaturi. Carenta de fier se manifesta atat la adulti, cat si la copii prin: oboseala marcata, paloare, dificultati de respiratie, lipsa puterii de concentrare, stare de agitatie, ameteli, insomnii, unghii fragile, caderea parului.
Magneziu – este al 4-lea cel mai raspandit mineral esential al organismului, este implicat in mai mult de 300 de reactii celulare. Are rol in sinteza ADN si ARN, in functionarea sistemului nervos, in contractia musculara, stimuleaza sistemul imunitar si sustine sistemul cardiovascular. Se regaseste in alimente precum legumele cu frunze verzi (spanac, kale), nuci, seminte, leguminoase si peste.
In functie de gradul carentei, cele mai comune simptome sunt: spasmele si crampele musculare care pot fi dureroase; oboseala cronica si slabiciune; tulburari ale somnului; anxietate si depresie; dureri de cap si migrene; tremor sau spasme ale pleoapelor; tulburari ale ritmului cardiac.
Zinc – este un oligoelement (se gaseste in organismul nostru intr-o cantitate mica) indispensabil organismului uman, rolului lui fiind unul important in procesele celulare, in mentinerea fertilitatii, in protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Zincul poate fi gasit in carnea rosie (miel, vita, porc, oaie), in legume, fructe proaspete, fructe oleaginoase.
Nivelul scazut de zinc se manifesta prin dezichilibre imunitare favorizand aparitia infectiilor, tulburari de crestere la copiii mici si la adolescenti. Poate determina intarzierea dezvoltarii sexuale, respectiv impotenta la barbati, caderea parului, diaree, rani la nivelul ochilor si pielii, vindecarea lenta a ranilor.
Multe dintre aceste semne si simptome sunt nespecifice, putand sa apara si in alte afectiuni. De aceea este necesar un examen medical pentru a se stabili daca simptomele sunt de natura carentiala.
Cum se trateaza?
Carenta de vitamine si minerale se trateaza prin schimbarea stilului de viata – in special cel alimentar si prin includerea unor suplimente sau injectii (daca este vorba despre vitamina B12), la recomandarea medicului.
Pentru pacientii care au diverse afectiuni gastrice sau care nu au o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional, putem adauga in alimentatie anumite suplimente care sa readuca la normal nivelurile carentelor:
– de calciu: Calcium Magnesium Plus este un produs care contine si calciu si magneziu, contribuind la reducerea oboselii, senzatiei de epuizare si la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic.
– de fier: Iron Plus este un produs cu o sursa organica de fier cu absorbtie ridicata ce contine si vitamina C in acest sens. Poate fi administrat inclusiv in timpul sarcinii cand consumul de fier este mare. De asemenea, este recomandat si persoanelor cu regim alimentar vegan.


– de zinc: Chelated Zinc prin efectul sau antioxidant, inhiba procesele oxidative nocive ajutand organismul sa combata stresul. Pe langa procesele enzimatice in care este implicat, contribuie si la mentinerea sanatatii parului, al pielii si al unghiilor.
– de vitamina D: desi cea mai naturala forma a vitaminei D o putem lua in aer liber, direct de le soare, de cele mai multe ori temperaturile nepotrivite (mult prea mari) ne impiedica sa facem acest lucru din motive obiective (arsuri solare, alergii, fitofotodermatoze). De aceea, indiferent de varsta sau anotimp eu folosesc si recomand la randul meu unul din produsele mele favorite, D-drops. Este sub forma lichida si are o aroma placuta de portocale fiind usor de administrat atat adultilor, cat si copiilor. Alaturi de calciu, ajuta la prevenirea osteoporezei si la reducerea fracturilor osoase.


Nu uitati, preventie inainte de toate!
Bibliografie:
https://www.verywellhealth.com/vitamin-deficiency- 3014720#:~:text=Vitamin%20deficiency%20can%20cause%20a%20number%20of%20symptoms%2C%20including%20fatigue,low%20levels%20for%20several%20months.
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency
https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-of-vitamin-deficiency
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-a-list-of-b12-foods
https://www.nhsinform.scot/healthy-living/food-and-nutrition/eating-well/vitamins-and-minerals/
Acest articol a fost scris de:
