Cei 7 ani de acasa: Lectii esentiale pentru copii

by Moniq

O gestionare corecta a propriilor emotii este un atu pentru viitorul adult in ceea ce priveste intelegerea celorlati si impactul pe care il va avea el asupra celorlalti. 

O gestionare corecta a furiei, de exemplu, poate face diferenta la locul de munca. El poate sa isi dezvolte rezilienta pentru a face fata stresului si provocarilor vietii. 

Invatand empatia si respectul, copiii devin capabili sa inteleaga emotiile si sentimentele celorlalti ceea ce va facilita crearea de relatii interpersonale armonioase.

Cum putem face asta?
– citim impreuna povesti despre emotii si discutam pe seama lor
– vorbim in fiecare zi despre cum a fost ziua lui, pe cine a intalnit la gradinita, cum a salutat, cum se comporta in medii diferite
– in fiecare an, noi strangem jucarii si haine pentru copiii defavorizati, au fost ani in care am mers efectiv in medii in care copiii au putut intelege ce inseamna bucuria de a primi
– facem voluntariat si ii implicam si pe cei mici cat se poate
– invatam despre culturi diferite cand plecam in excursii sau vacante

Generozitatea si altruismul

Sunt calitati care o data exersate si invatate o sa ii aduca micului explorator beneficii ale ajutorului reciproc. El poate invata sa coopereze cu ceilalti astfel creand un mediu de sustinere si cooperare pozitiva.

Cum putem face:
– daruim mereu ce noua nu ne mai foloseste
– cumparam special lucruri pentru a fi daruite invatand copilul diferenta dintre nevoie si necesitate
– vorbim frecvent depre deciziile pe care le luam – cum ne influenteaza pe noi si pe ceilalti
– ajutam la teme sau la activitati ceilalti copii
– ii invatam despre impartirea unei gustari si ii ajutam sa imparta acasa sau la locul de joaca
– plantam copaci acasa sau in grupuri organizate invatand astfel si despre grija fata de natura si despre voluntariat

Educatia fizica

Asa cum ii spune si numele, se refera la a avea grija de corpul nostru fizic prin grija fata de noi: exercitii fizice constante, mers in natura, joaca cu animalele precum si grija fata de natura si animale. 

Pe termen lung toate vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii lui armonioase, prevenind obezitatea, bolile cardiovasculare sau alte afectiuni prezente in viata adultului pe termen lung. O sanatate mai buna inseamna o viata de calitate! 

Activitatile in aer liber si conexiunea cu natura si animalele poate duce la un comportament ecologic responsabil, benefic in zilele noastre.

Joaca si jocul cu alti copii ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine si grosiere, esentiale pentru diverse activitati zilnice si pentru performante academice. 

Suntem si noi exemple participand la joaca lor, mergem cu bicicleta impreuna sau facem picnic in natura vorbind si despre necesitatea unui mediu curat. 

Aici intervin si spulimentele precum Omega 3 concentrate, vitamina D (noi adoram D-drops, e nelipsit), vitamina C, Liquid C si minunatul Noni. Toate duc la o dezvoltare armonioasa, mai multa putere de concentrare si o imunitate net imbunatatita.

Educatia sociala

Tine de mediul in care traim si ne desfasuram activitatea. Vorbim aici despre implementarea in cultura copilului a unor calitati precum onestitate, grija fata de ceilalti, bunele maniere atunci cand suntem in public sau in diverse contexte sociale, grija fata de mediu. Toate acestea ii ajuta in integrarea si acceptarea in societate. 

Onestitatea fata de el si fata de ceilalti, precum si integritatea sunt abilitati care ii pot ajuta si in viata de adult prin ghidarea deciziilor si comportamentului.
Onestitate inseamna ca si noi ne recunoastem greselile, nu trisam la jocuri, facem reguli care sa fie vizibile si pentru copil (noi le avem afisate pe frigider).

Bunele maniere

Salutul cand intram la gradinita sau la cineva in vizita, mancatul cu tacamuri, vorbitul fara etichete se invata folosind chiar noi toate acestea.

Grija fata de mediu

Vine prin actiuni precum:
– reciclare (momentan este mai usor sa ii invatam despre acest aspect avand in vedere ca sunt spatii special amenajate)
– economisirea de energie – stingem becul sau televizorul in camera din care iesim, programam televizorul sa se stinga in „X” minute
– plantam flori sau plante in ghiveci pentru a-i invata pe copii despre ciclul vietii
– oprim robinetul de apa cat timp periem dintii
– incurajam mersul pe jos sau cu bicicleta organizand zile in care mergem la plimbare fara masina
– urmarim sa participam la actiuni de replantare de copaci in comunitatea din care facem parte.

Toate acestea aduc viitorului adult beneficii pe termen lung in ceea ce priveste adaptabilitatea, o abilitate importanta cand vine vorba despre provocarile care il asteapta, poate la locul de munca sau in relatiile sociale. 

Un alt impact favorabil va fi si in ceea ce priveste constientizarea a ceea ce inseamna actiunile sale asupra naturii si chiar a comunitatii din care face parte.

Ca o concluzie...

Suntem responsabili de startul in viata al micutilor nostri si de ceea ce ei vor deveni ca si adulti. Relatiile interpersonale sanatoase prin invatarea empatiei, generozitatii sau respectului, atat la locul de munca cat si in familie. 

Abilitatea de a gestiona emotiile si cum face fata stresului vorbesc despre rezilienta si adaptabilitate. 

Abilitatile de comunicare, gestionarea timpului profesional si personal, fac din el un adult echilibrat care poate face fata unei echipe si poate avea rezultate remarcabile in mediul profesional contribuind astfel atat in societate dar si in comunitatea din care face parte.

Astfel, cei „7 ani de acasa” reprezinta fundamentul pe care se construieste personalitatea si comportamentul unui individ. Aceasta educatie timpurie influenteaza profund si durabil viata copilului, asigurandu-i un start optim pentru o dezvoltare armonioasa si o integrare de succes in societate.

Avem o responsabilitate pentru copiii nostri si fata de viitorul lor!
Cum pleaca in viata poate face diferenta mai tarziu… de noi depinde!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!