Multe teorii referitoare la factorii declansatori, au fost propuse, precum:
– Deficitul de vitamina D poate contribui la durerile de crestere prin impactul asupra absorbtiei de calciu, mineralizarii oaselor, echilibrului calciului in sange si dezvoltarii normale a oaselor la copii si adolescenti. Este important sa se asigure un aport adecvat de vitamina D printr-o alimentatie echilibrata si, in unele cazuri, prin expunerea moderata la soare, care este o sursa naturala de vitamina D. In cazul unui deficit, suplimentele de vitamina D pot fi recomandate sub supravegherea unui profesionist medical.
– Hiperlaxitatea ligamentara: copiii se pot naste cu mobilitate crescuta la nivelul articulatiilor, aspect ce la poate determina dureri si suprasolicitari articulare. De aceea este indicat sa antrenam copilul in activitati fizice (sporturi) pentru a-si antrena musculatura si a compensa instabilitatea din articulatie
– Activitate fizica intensa (oboseala musculara sau febra musculara in termeni populari)
– Ritmul rapid de crestere (prin alungirea oaselor, muschilor, articulatiilor)
– Modificari circulatorii (temporare care pot duce la senzatia de amorteala sau disconfort)
Cum se deosebesc durerile de crestere de alte tipuri de dureri?
Durerile de crestere sunt cele mai frecvente la nivelul membrelor inferioare si se resimt ca o senzatie de arsura la nivelul muschilor. Oasele lungi ale membrelor inferioare, cum ar fi femurul si tibia, trec prin procese de crestere in timpul copilariei. Stresul suplimentar pe aceste oase in crestere poate provoca disconfort si senzatii de arsura.
Desi, au fost cazuri in care au avut si dureri la nivelul spatelui (coloana) sau la nivelul bratelor. In mod normal, aceste dureri dispar pana in adolescenta.
In general, este recomandat sa consultati medicul de familie sau cu medicul pediatru pentru a stabili un diagnostic corect.
Exista cateva aspecte care va pot sugera dureri de crestere:
– durerile apar seara sau in cursul noptii, dupa ce copilul a avut activitate fizica normala; uneori aceasta durere il poate trezi pe copil din somn;
– durerile se manifesta neregulat, pe ambele parti ale corpului, in spatele gambelor, in spatele genunchilor sau in partea din fata a coapsei;
– durerile de crestere sunt de obicei independente si nu sunt asociate cu alte simptome cum ar fi febra sau inflamatia vizibila. Daca exista alte simptome sau daca durerea persista sau se agraveaza, este recomandat sa consultati un medic.

Este important consultul medicului deoarece acesta trebuie sa excluda alte cauze ale durerilor: artrita idiopatica juvenila, fracturi osoase, boala Lyme, fibromialgii, osteomielita etc.
Cum putem ajuta copilul in acest caz?
– Masarea picioarelor copilului;
– Comprese calde pe zonele dureroase;
– Exercitii de intindere (stretching)
– Practicarea unui sport
– Explicarea copilului ca nu se intampla nimic grav si ca aceste stari vor trece
Atentie! A nu se administra aspirina copilului (pana la 16 ani) deoarece creste riscul de a dezvolta sindromul Reye.
Cand ar trebui sa ne facem griji si sa ne prezentam de urgenta la medic?
– copilul schiopateaza
– stari subfebrile/febra
– eruptii
– durere insotita de umflarea si inrosirea zonei
– articulatii rigide
– pierdere in greutate
De-a lungul copilariei, este bine sa fie urmarita dezvoltarea copilului atat din punct de vedere ponderal cat si statural si cognitiv. La fiecare vizita, medicul va consulta copilul urmarind acesti parametri: greutate, inaltime, perimetrul cranian/abdominal/toracic, si un examen obiectiv general pentru observarea posturii si a musculaturii.
Schimbarile specifice copiilor in diferite stadii sunt urmatoarele:
1. In primul an de viata, copilul trece prin cea mai rapida faza de crestere. La 4 luni isi dubleaza greutatea de la nastere, iar la varsta de 1 an si-o tripleaza.
2. Intre 1 si 3 ani se desfasoara cea de-a doua faza de crestere in care copilul exploreaza lumea si mediul inconjurator.
3. Intre 3 si 5 ani, respectiv 5 si 7 ani, copilul este considerat prescolar. Coordonarea si controlul motor se imbunatatesc semnificativ. Copiii pot incepe sa isi dezvolte abilitati precum saritul, alergatul, coloratul si desenatul.
4. Intre 7 si 9 ani, este o etapa foarte importanta, cand cresterea este accelerata (atat organele cat si musculatura si sistemul osos).
5. Perioada adolescentei. Adolescenta este marcata de pubertate, o perioada in care tinerii experimenteaza schimbari semnificative ale corpului. Acestea includ cresterea in inaltime, dezvoltarea organelor genitale, cresterea masei musculare si dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare.
Pentru o crestere armonioasa, organismul copilului are nevoie de microelemente si vitamine. De aceea, alimentatia trebuie sa fie bogata in calciu si oligoelemente, lucru care nu poate fi respectat mereu deoarece unii copilasi pot fi mai capriciosi cand vine vorba de mancare sau chiar pot avea anumite intolerante sau alergii.
In acest caz, suplimentele ne devin aliati importanti, contribuind la gestionarea durerilor de crestere, intarirea oaselor fragile, stimularea capacitatilor cognitive precum si imbunatatirea poftelor de mancare.
Produse care sustin cresterea armonioasa
Stim cu totii ca majoritatea dintre noi sufera de deficit de vitamina D.
Aceasta vitamina ajuta la absorbtia calciului (si a fosforului) care la randul lui este responsabil de sistemul osos. Inainte se recomanda ca vitamina D sa se administreze copilului doar pana la varsta de 2 ani. Ei bine, lucrurile au mai evoluat, iar recomandarea medicului este sa se administreze vitamina D pe termen indelungat, in perioada de crestere a copiilor mai ales daca nu au fost expusi la soare.
Desigur, dozarea vitaminei D ar trebui facuta odata cu analizele generale anuale.
Vitamina D3 lichida, D-drops de la Calivita este un produs bun, care se poate amesteca in orice bautura sau mancare si le este pe plac copiilor deoarece are o aroma placuta de portocale.

Un produs de top care contribuie la formarea sistemului osos si care cuprinde calciu, magneziu si vitamina D este Calcium Magnesium Plus de la Calivita. Pe langa rolul lui in intarirea sistemului osos, acesta contribuie si la reducerea oboselii si a senzatiei de epuizare.
Dar nu in ultimul rand, produsul pe care eu il recomand si il indragesc cel mai mult este
Bee Power, care contine laptisor de matca si actioneaza asemenea unui scut antiviral puternic. Pe langa ca are rol in sustinerea si intarirea sistemului imunitar, acesta creste si pofta de mancare in cazul copiilor.
De retinut ca nu este recomandat persoanelor care sufera de alergii la polen si produse apicole!

Acest articol a fost scris de...
