Sfatul Specialistului

Ce este tinitusul si cum se manifesta

Tinitusul este o afectiune auditiva caracterizata prin perceperea sunetelor, in absenta unei surse externe de sunet. Persoanele care sufera de tinitus pot percepe sunete diferite, cum ar fi bazait, tarait, fosnete, zgomote de puls sau alte sunete neobisnuite. Aceste sunete pot fi persistente sau pot aparea intermitent si pot varia in intensitate. Practic, se manifesta prin auzul unor zgomote, fara ca acestea sa existe in realitate. Aceasta patologie poate fi cauzata de mai multi factori precum zgomote puternice, probleme de circulatie sanguina, afectiuni ale urechii si ale nervului auditiv, medicamente, traumatisme cerebrale sau chiar unele boli cronice

Acesta apare intermitent, pentru cateva secunde-minute si apoi dispare. 

Desi oricine poate suferi de aceasta afectiune, episoadele sunt totusi mai frecvente la adulti, in a doua jumatate a vietii. Este rara la copii. 

Simptome si reactii adverse ale tinitusului

-lipsa de concentrare -> sunetul deranjant poate persista in ureche si poate fi dificil sa va concentrati la activitatile de la serviciu sau scoala. Poate crea o stare de disconfort si poate afecta abilitatea de concentrare la activitatile de la serviciu sau scoala. 

-insomnie -> tintusul poate fi accentuat pe perioada noptii. Deoarece atunci nu mai exista zgomote colaterale. De aceea lipsa linistii poate duce la un somn neodihnitor si aparitia insomniei sau a tulburarilor de somn in general.

-probleme de memorie -> a fost demonstrat clinic ca tinitusul afecteaza memoria. Deoarece creierul se lupta sa stea treaz si activ pentru blocarea sunetului deranjant si nu mai aloca resurse si spatiu pentru memorarea tuturor detaliilor. 

-stresul si aparitia anxietatii -> cand tinitusul este deranjant pe perioade lungi de timp, se poate transforma intr-un factor important de stres, ducand la aparitia anxietatii si a starilor de agitatie.

Ce cauzeaza sunetul din ureche? Cum apare tinitusul?

De cele mai multe ori tinitusul nu este o problema reala, ci se manifesta ca un simptom al unei alte conditii medicale ascunse. Aceste conditii implica o pierdere de auz, rani sau chiar blocaje in canalul auricular. 

Exista 2 forme de tinitus: 

1.Tinitus obiectiv
Tinitusul obiectiv reprezinta o forma mai rara si, intr-adevar, interesanta a acestei tulburari auditive. Ceea ce il face sa se deosebeasca de tinitusul subiectiv, este faptul ca sunetul neobisnuit poate fi auzit si de catre medic sau de alte persoane care se afla in preajma celui afectat. Cand medicul iti examineaza urechea poate sa descopere un vas de sange sau spasmul unui muschi care cauzeaza sunetul deranjant. Tinitusul obiectiv poate varia in intensitate si caracter, si de multe ori este audibil si chiar masurabil cu instrumente adecvate. Astfel, medicul sau audiologul poate identifica si evalua sunetul in timpul examinarii.

2.Tinitusul subiectiv
Tinitusul subiectiv reprezinta cea mai frecventa forma a acestei tulburari auditive si este caracterizat de faptul ca sunetul neobisnuit este perceput doar de catre pacient, nefiind auzit de catre medic sau alte persoane in timpul examinarii. Aceasta poate face dificila identificarea exacta a cauzei, deoarece sunetul nu poate fi masurat sau evaluat direct de catre profesionisti. Persoanele cu tinitus subiectiv pot percepe sunete diferite, cum ar fi bazait, fosnete. Aceste sunete pot fi continue sau pot aparea intermitent, iar intensitatea lor poate varia de la usoara pana la deranjanta si stresanta.

Alti factori determinanti pot fi

-expunerea la zgomote auditive (fabrici, santier) fara echipament de protectie, la muzica puternica sau folosirea constanta a castilor intrauriculare.

-consumul cronic de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si diuretice, dar si unele medicamamente care au potential ototoxic.

-boli cronice precum astmul,artrita reumatoida, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, pot creste riscul de dezvoltare a tinitusului.

-infectiile urechii sau blocarea canalului auditiv. Canalul auditiv poate fi blocat din cauza unei acumulari de lichid, dop de ceara, murdarie sau corpi straini; astfel se modifica presiunea la nivelul timpanului si apare tiuitul in ureche.

Diagnosticarea

Diagnosticul tinitusului este stabilit de catre medicul ORL pe baza informatiilor obtinute dupa efectuarea anamnezei si examenului clinic ce cuprinde aparatul auditiv, nasul si gatul.

In anumite situatii medicul curant poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare, precum: 

-examen audiologic-> se realizeaza de catre audiolog intr-o camera izolata fonic si cuprinde frecvent audiometria totala liminara (transmiterea sunetului pe cale aeriana, dar si pe cale osoasa), audiometria vocala (capacitatea de intelegere corecta a cuvintelor) si timpanograma (prezenta sau absenta unei otite seroase medii, a unei otoscleroze sau a unei disfunctii tubare).

-investigatii imagistice-> rezonanta magnetica nucleara (RMN) a capului poate evidentia prezenta tumorilor, a malformatiilor arterio-venoase sau a neurinomului de nerv acustic

Cum amelioram tiuitul din urechi?

Tinitusul cauzat de blocaje, tumori, probleme circulatorii, spasm sau medicamente poate fi rezolvat prin metode evidente. Inlaturand blocajul, tratand problemele circulatorii sau musculare si inlocuind anumite medicamente, toate sunt solutii care trebuie aplicate cat mai rapid.

In cazul in care tinitusul este asociat cu o forma de pierdere a auzului, utilizarea aparatelor auditive poate fi o optiune benefica pentru gestionarea simptomelor. Aparatele auditive pot ajuta persoanele cu deficiente auditive sa amplifice sunetele externe si sa imbunatateasca capacitatea auditiva. In acelasi timp, aceste dispozitive pot avea si un efect pozitiv asupra tinitusului, reducand sau mascand sunetele neobisnuite percepute.

Utilizarea zgomotelor albe sau dispozitivelor de mascare a sunetului poate fi o metoda utila pentru ameliorarea impactului tinitusului asupra calitatii vietii. Pot ajuta la reducerea senzatiei de disconfort si la gestionarea simptomelor asociate cu tinitusul.

qProtect de la Calivita

Medicatia nu poate vindeca tinitusul, dar exista produse nutritionale care pot imbunatati starea de sanatate si pot diminua simptomele. 

Un produs recomandat este qProtect, cu un continut important de Ginkgo Biloba, un puternic antioxidant cerebral.

In contextul tinitusului, produsele care contin extract de Ginkgo Biloba, pot sustine sanatatea creierului si a sistemului circulator. Ginkgo Biloba este o planta cu proprietati antioxidante puternice si se crede ca poate avea efecte benefice asupra microcirculatiei sanguine si asupra vaselor mici cerebrale, ceea ce poate influenta indirect simptomele de tinitus. 

Astfel, qProtect de la Calivita poate duce la imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul urechii si creierului, in special in cazurile in care tulburarea este legata de probleme circulatorii. De asemenea, are efecte neuroprotectoare, contribuind la mentinerea sanatatii neuronale.

Acest articol a fost scris de...