Ce este si cum se manifesta fibromul uterin

by Moniq

Principalul motor al cresterii tumorale il constituie progesteronul, iar estrogenul este cel care regleaza receptorii pentru progesteron. 

Cu cat exista mai mult estrogen, cu atat vor fi mai multi receptori pentru progesteron, conducand astfel la cresterea in dimensiuni a fibromului. 

Totusi pana cand nu ai trecut de acea perioada a adolescentei, poti sa te simti linistita, fara sa te gandesti la el.
Fibromul uterin apare adesea in perioada de reproducere, rar inainte de 30 de ani. Isi face simtita prezenta mai ales cand te apropii de menopauza, cand hormonii tai fluctueaza.

Dar sa nu te ingrijorezi prea mult, caci la menopauza, nivelurile de estrogen se stabilizeaza, iar fibromul involueaza. Pentru prietenele noastre care se lupta cu kilogramele in plus, situatia e un pic diferita. Ele au mereu un surplus de estrogen. De ce? Din cauza unui proces aparte care se petrece in tesuturile lor adipoase si sunt intr-o stare de hiperestrogenism cronic. Aceasta poate duce la aparitia fibromului uterin. 

Femeile cu ovare polichistice sunt intr-o stare de hiperestrogenism, din cauza ciclurilor anovulatorii cronice si neregulate. Astfel, dau ocazia estrogenului sa faca un mic spectacol in organismul lor.

Simptome

Deci ne-am clarificat? Nivelurile crescute de estrogen reprezinta un factor de risc pentru a dezvolta fibrom uterin.

Sangerarea este cea mai obisnuita problema, si apare cand vasele de sange se deschid mai mult decat de obicei, impingand peste limita, mecanismele naturale ale venulelor de oprire a sangelui.

In plus, poti resimti un disconfort in partea inferioara a abdomenului si dureri in timpul menstruatiei. Cu un uter mai mare, simti o presiune pe organele din jur. Ca de exemplu pe vezica urinara, ceea ce poate provoca nevoia frecventa de a urina sau chiar incontinenta urinara.

Uneori, durerea intensa in zona pelviana, asociata cu febra, poate fi semnul unor probleme mai grave, cum ar fi moartea tesutului din cauza lipsei de sange, adica necroza unui fibrom.
In ceea ce priveste fertilitatea, fibromul uterin poate fi o piedica. Daca este destul de mare, poate bloca trompa uterina. Astfel impiedica ovulul sa calatoreasca asa cum ar trebui. Daca se gaseste in cavitatea uterina, poate modifica forma uterului, oferindu-le ovulelor mai putin spatiu pentru a se atasa si a creste. 

Fibroamele sunt deseori asociate cu inflamatii cronice ale endometrului si schimbari in vasele de sange care pot afecta modul in care ovulul se implanteaza si se dezvolta.

Diagnostic

Cand vine vorba de diagnosticul fibromului uterin, doctorul foloseste doua metode: una prin palpare (consultul ginecologic) si una prin ecografie. 

Consultul ginecologic ajuta doctorul sa simta daca ai un uter marit, neregulat, dureros. Si apoi, ecografia care ne arata direct acest fibrom, cu toate caracteristicile lui.

Daca nu ai niciun simptom, o vizita anuala la doctor pentru un consult este suficienta. Asta pentru ca fibromul creste incet, incet, aprox. 0,5 cm – 3 cm/an. Dar daca fibromul isi face de cap si te deranjeaza cu simptomele lui, atunci doctorul ar putea sugera o interventie chirurgicala.

Tratament medicamentos

Stii, unele femei se lupta cu dismenoreea – acele crampe care pot face viata un pic mai dificila si este intalnita frecvent la pacientele disgnosticate cu fibrom uterin. 

De obicei, medicii recomanda medicamente antiinflamatorii pentru a calma durerea. S-a dovedit ca acestea au un nivel ridicat de prostaglandine care mediaza durerea. 

Dar hai sa vorbim despre o alternativa mai naturala pe care o poti incerca.
Exista un mic secret din lumea naturii numit ulei de luminita noptii, care este ca o mangaiere pentru durerile menstruale si pelvine. Acest ulei are ceva special numit acid gama-linolenic. El este un antioxidant si un antiinflamator. S-a dovedit ca femeile care se lupta cu dismenoreea au nivele scazute de acest acid. Prin urmare, suplimentarea cu ulei de luminita noptii de la Calivita poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Si stii ce e si mai super ? Acest acid gama-linolenic este un fel de precursor al prostaglandinelor, acele substante care joaca un rol important in reglarea durerii si a hormonilor tai. Deci, prin utilizarea uleiului de luminita noptii, poti sa aduci un echilibru natural sistemului tau hormonal. Mai ales in timpul ciclului menstrual sau in menopauza.

Deci, este ca si cum ai aduce un mic ajutor natural si plin de dragoste pentru corpul tau!
In cadrul abordarii PCOS, uleiul de luminita noptii a devenit subiect de interes datorita potentialului sau in reducerea simptomelor. Cateva cercetari indica faptul ca acest ulei contribuie la echilibrarea hormonilor si la imbunatatirea ciclului menstrual la femeile cu PCOS.

Terapiile hormonale si invazive

Unele terapii hormonale pot sa mareasca riscul de a dezvolta fibrom uterin, mai ales cand vine vorba de folosirea progesteronului. Asadar, este bine sa fii atenta la asta! 

Terapiile hormonale cu progestative si contraceptivele orale combinate, nu sunt cele mai bune alegeri cand ai un fibrom, pentru ca pot face ca acesta sa creasca in dimensiuni si nu cred ca iti doresti asta!
Sa nu uitam de terapia hormonala cu agonisti GnRH! Aceasta poate sa faca fibromul sa scada in dimensiuni, prin scaderea semnificativa a nivelului de estrogen, dar aduce cu ea si cateva schimbari neplacute, precum inducerea menopauzei cu aparitia simptomatologiei caracteristice si riscul de pierdere a densitatii osoase (osteoporoza).

Embolizarea arterei uterine este o procedura medicala interventionala, ceea ce inseamna ca vine cu anumite riscuri. In acest proces, se injecteaza alcool polivinilic in ambele artere uterine pentru a determina necroza vaselor care alimenteaza fibromul uterin. 

Aceasta procedura nu este recomandata femeilor care sunt in perioada lor fertila si este preferabil sa fie efectuata atunci cand simptomele cauzeaza disconfort semnificativ.

O alta optiune de tratament care pare foarte interesanta este terapia cu ultrasunete sub ghidaj imagistic prin rezonanta magnetica. Aceasta tehnica utilizeaza energia ultrasunetelor pentru a incalzi si, in cele din urma, pentru a produce necroza fibromului intr-un mod directionat si precis.

Tratament definitiv

Tratamentul definitiv consta in interventia chirurgicala. Fie prin histerectomie, adica indepartarea uterului, fara necesitatea scoaterii ovarelor, fie prin miomectomie, o optiune mai potrivita pentru femeile aflate la varsta fertila si care isi doresc sa aiba copii. 

Miomectomia implica indepartarea chirurgicala a fibromului, fara afectarea uterului in sine.

Totusi, este foarte important sa vorbesti cu un medic ginecolog inainte de a lua orice decizie in legatura cu tratamentul. Pentru ca fiecare persoana are nevoi diferite, iar ghidarea de specialitate este cruciala pentru a te asigura ca vei beneficia de un tratament eficient si in siguranta. 

Dupa cum ai observat, singurul tratament care poate rezolva problema definitiv este histerectomia. Totusi, atunci cand te confrunti cu simptome precum dureri pelvine, senzatia de greutate pelvina sau sangerari, uleiul de luminita noptii poate fi un aliat de incredere.

Acesta poate ajuta la mentinerea unui echilibru hormonal sanatos, lucru crucial in controlul fibromului uterin, impiedicandu-l sa creasca si ajutand la ameliorarea durerii, fiind un antiinflamator natural.

Stilul de viata

Studiile din ultimii 20 de ani ne-au dezvaluit ca vitamina D joaca un rol important in prevenirea fibroamelor uterine. Analogii de vitamina D3 arata promisiuni in terapia acestor tumori. De asemenea, vitamina A si retinoizii sintetici din dieta pot preveni sau limita cresterea fibroamelor. 

Astfel ca o dieta bogata in fructe si legume poate aduce beneficii, furnizand carotenoide, polifenoli si alte substante utile impotriva fibroamelor. 

Curcumina reduce stresul oxidativ si inflamatia asociata cu aceste tumori. 

Elemente precum seleniul din dieta pot avea beneficii antioxidante si antiinflamatorii. 

In schimb, metalele grele, substantele chimice toxice si o dieta saraca in antioxidanti si fibre sunt asociate cu riscul de formare a fibroamelor.

Vitamina C este un nutrient esential cu multiple efecte benefice pentru organismul nostru. Are rolul de antioxidant si antiinflamator, sustinand sistemul imunitar si contribuind la producerea hormonilor. Totusi, trebuie sa stii ca corpul nostru nu poate produce aceasta vitamina pe cont propriu. Dar nu-ti face griji, pentru ca poti obtine aceasta vitamina din alimentele pe care le consumi. Consuma in special fructe precum coacazele, ciresele si citricele sau legume precum rosii, ardei, varza, broccoli si spanac. 

Toate acestea sugereaza ca vitamina C ar putea fi utila in tratarea mioamelor, insa exista putine date disponibile in literatura despre acest aspect.

De asemenea, alfa-tocoferolul (Vitamina E), un alt nutrient important, poate influenta receptorii de estrogen, avand un rol semnificativ in aparitia fibroamelor.

Daca simti ca nu primesti suficienta vitamina A, C, D, E din alimentatie, exista si suplimente disponibile in diverse forme. 

Si acum, sa va spun despre o mica minune de la Calivita – Menopausal Formula. Aceasta formula contine vitamina D, seleniu, vitamina E, C si A. Toate special concepute pentru a ne ajuta sa trecem mai usor prin perioada menopauzei, dar si cu un efect benefic asupra fibromului uterin. 

Deci, nu uita sa acorzi atentie alimentatiei tale si sa iei in considerare suplimentele potrivite pentru a mentine sanatatea uterului tau si a te simti in forma!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!